ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κόκκινο θα φωταγωγηθεί το δημαρχείο Λαγκαδά για την Γενοκτονία των Ποντίων — Πανό στα δημαρχεία Ξάνθης και Κατερίνης
Κόκκινο θα φωταγωγηθεί το δημαρχείο Λαγκαδά για την Γενοκτονία των Ποντίων — Πανό στα δημαρχεία Ξάνθης και Κατερίνης
To δημαρχείο Λαγκαδά (φωτ.: voria.gr)
18 Μάι
0
Σχόλια

Κόκκινο θα φωταγωγηθεί το δημαρχείο Λαγκαδά για την Γενοκτονία των Ποντίων — Πανό στα δημαρχεία Ξάνθης και Κατερίνης

Με τη φωταγώγηση του δημαρχείου Λαγκαδά σε κόκκινο χρώμα τιμά ο δήμος Λαγκαδά τη φετινή ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία και για την ασφάλεια όλων των πολιτών, ο Δήμος Λαγκαδά συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων φωτίζοντας συμβολικά το κτίριο του Δημαρχείου με κόκκινο χρώμα, το οποίο αντιπροσωπεύει το αίμα των χιλιάδων θυμάτων της τουρκικής μισαλλοδοξίας.

Η φωταγώγηση του Δημαρχείου θα γίνει τη Δευτέρα 18 Μαΐου στις 08:00 και για ευνόητους λόγους η τελετή θα είναι λιτή και χωρίς προσκεκλημένους.

«Μπορεί οι φετινές εκδηλώσεις να βρίσκονται στη σκιά της πανδημίας η ιστορική μνήμη όμως είναι ζωντανή και άσβεστη για τα χιλιάδες αθώα θύματα των συστηματικών διώξεων και σφαγών που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, όπως και άλλοι χριστιανικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας, από το κίνημα των νεότουρκων και των εθνικιστών του Κεμάλ» τονίζει ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης και επισημαίνει: «Όσοι έχουμε ρίζες από τον μαρτυρικό Πόντο, δεν ξεχνούμε. Οι πληγές από την τουρκική βαρβαρότητα δεν κλείνουν. Η φωταγώγηση του δημαρχείου είναι ένα χρέος τιμής απέναντι στους προγόνους μας και μια συμβολική πράξη που υπενθυμίζει το διαρκή αγώνα για την ηθική δικαίωση και την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας».

Πανό για την Γενοκτονία στα δημαρχεία Ξάνθης και Κατερίνης
Μετά την ομολογουμένως εντυπωσιακή κίνηση του δήμου Θεσσαλονίκης —με χορηγία του Ιβάν Σαββίδη— να κρεμάσει ένα τεράστιο πανό στην πρόσοψη του δημαρχείου Θεσσαλονίκης ενόψει της επετείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, φαίνεται ότι και άλλοι δήμαρχοι ακολούθησαν την συγκεκριμένη «οδό». Ποιο συγκεκριμένα στο δημαρχείο Ξάνθης κρεμάστηκε ένα μεγάλο πανό με το σήμα «G» και την επιγραφή «19 Μαΐου ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» καθώς επίσης και μια μεγάλη ελληνική σημαία. Ο Σύλλογος Ποντίων νομού Ξάνθης σε ανάρτηση του για τι κίνηση αυτή αναφέρει: «Ψηλά τα λάβαρα μας…!!! Τα λάβαρα μας δεν είναι ένα κομμάτι πανί…είναι οι ψυχές των προγόνων μας…!!!»

Το δημαρχείο Ξάνθης με το πανό και την Ελληνική σημαία (φωτ.: xanthidaily.gr)

Επίσης ένα τεράστιο πανό κρεμάστηκε και στην πρόσοψη του δημαρχιακού μεγάρου Κατερίνης το οποίο έγραφε «Δεν Ξεχνώ — 19 Μαΐου ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». Η σχετική ανάρτησή του στην σελίδα του Δήμου στο facebook αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τιμούμε την Ιερή Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Ενός λαού με δύναμη ψυχής που μεταλαμπάδευσε τόσο στην Κατερίνη, όσο και στον ελλαδικό χώρο ευρύτερα, κουλτούρα, ήθη, ιερές παραδόσεις και αξίες»

Το δημαρχείο Ξάνθης με το πανό (φωτ.: odelalis.gr)

με πληροφορίες από: oraiokastro24.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.