ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μνήμες από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ζωντάνεψαν στο διοικητήριο Λακωνίας
Μνήμες από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ζωντάνεψαν στο διοικητήριο Λακωνίας
(Φωτ.: Νίκος Ασλανίδης)
15 Ιούν
0
Σχόλια

Μνήμες από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ζωντάνεψαν στο διοικητήριο Λακωνίας

Ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Λακωνίας πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής 9 Ιουνίου στην αίθουσα «Λακώνων Ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου» του διοικητηρίου Λακωνίας.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο Φάνης Λάζαρης, μέλος του Συλλόγου Ποντίων Λακωνίας.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη «Η μπάντα» που βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Γιάννη Παπαδόπουλου. Μέλος της μπάντας του δήμου Κερασούντας, η οποία αποτελούταν από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους μουσικούς και χρησιμοποιήθηκε από τον μεγαλύτερο σφαγέα των Ελλήνων, τον Τοπάλ Οσμάν. Η μπάντα αυτή έπαιζε εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων και στο τέλος τα μέλη της σφαγιάστηκαν. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος έγραψε βιβλίο με τη μαρτυρία του στο οποίο και βασίστηκε το ντοκιμαντέρ.

Κατά τον χαιρετισμό του ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος τόνισε: «Η μνήμη στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι αμαρτία, αλλά είναι αρετή. Πρέπει να ενθυμούμε όχι για να κάνουμε τα ίδια σε εκείνους, πρέπει να ενθυμούμεθα γιατί όταν δεν τα ενθυμούμεθα θα τα ξανά ζήσουμε». Ενώ η  αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα τόνισε: «Το ντοκιμαντέρ που μόλις παρακολουθήσαμε είναι μια ακόμη απόδειξη της μεγάλης της θηριωδίας των Τούρκων στον ποντιακό ελληνισμό».

Πηγή: lakonikos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.