ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τίμησε την Ελληνική Επανάσταση ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας στην Αρεόπολη Λακωνίας (φωτο)
Τίμησε την Ελληνική Επανάσταση ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας στην Αρεόπολη Λακωνίας (φωτο)
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
27 Μαρ
0
Σχόλια

Τίμησε την Ελληνική Επανάσταση ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας στην Αρεόπολη Λακωνίας (φωτο)

Με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821, στην καρδιά της Μάνης, στην Αρεόπολη , όπου οι Μανιάτες οπλαρχηγοί κήρυξαν τότε τον πόλεμο κατά των Τούρκων και ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους.

Ο Σύλλογος σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας

Πολυπληθής αντιπροσωπευτική ομάδα του «Φάρου» με ποντιακές φορεσιές, με σημαίες και λάβαρα, το Σάββατο 16 Μαρτίου, παρακολούθησε με ευλάβεια την επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο μνημείο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, όπου και κατέθεσε στεφάνι η πρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Σαββίδου. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία των πολιτιστικών συλλόγων —που είχαν καταφτάσει από όλη την Ελλάδα— στους δρόμους της Αρεόπολης, με κατεύθυνση το κλειστό γυμναστήριο της πόλης εκεί όπου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και δρώμενα.

Τις εντυπώσεις έκλεψε ο «Φάρος» των Ποντίων καθώς μόλις αντήχησε ο ήχος της ποντιακή λύρας, ξεπρόβαλαν οι ζιπκαλίδες και οι ζουπουνοφόρες και ταξίδεψαν τους εκατοντάδες θεατές στον μαρτυρικό Πόντο με τους δικούς τους ρυθμούς, αποσπώντας ύστερα το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Το χορευτικό του Συλλόγου συνόδευσε στη λύρα και το τραγούδι ο Σταύρος Σαββίδης και στο νταούλι ο Παύλος Σταματίδης.

Στο τέλος της εκδήλωσης στήθηκε αυθόρμητα ποντιακό γλέντι.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου, στη θέση Κοτρώνι, εκεί που υψώθηκε για πρώτη φορά το 1821 η επαναστατική σημαία, η αντιπροσωπεία του Συλλόγου με το λάβαρό του συμμετείχε στην αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Μανιάτικων οικογενειών και αμέσως μετά στη μεγαλειώδη παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν επίσης αγήματα ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας, φιλαρμονικών, σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων κά.

Φωτογραφίες: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.