ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η 29η Μαρτίου στον Πόντο και η παράδοση με την Οσία Μαρία την Αιγυπτία
Η 29η Μαρτίου στον Πόντο και η παράδοση με την Οσία Μαρία την Αιγυπτία
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
29 Μαρ
0
Σχόλια

Η 29η Μαρτίου στον Πόντο και η παράδοση με την Οσία Μαρία την Αιγυπτία

Η 29η Μαρτίου ήταν ένας ακόμη σταθμός για την ζωή των προγόνων μας στον Πόντο, αφού αυτή την ημέρα την ταύτιζαν με «τη γραίας τα ποράνα», σαν ανάμνηση μιας παράδοσης σχετικά με την Οσία Μαρία την Αιγυπτία.

Η παράδοση αναφέρει ότι η Οσία Μαρία ήταν πόρνη, η οποία την ημέρα της Σταυροπροσκυνήσεως πήγε στην εκκλησία να προσκυνήσει το Σταυρό, αλλά ένα χέρι την εμπόδισε, γιατί ήταν αμαρτωλή.

Από τότε ασκήτεψε ζώντας στην ερημιά. Μια μέρα όμως είδε ένα νέο τσοπάνο που έψαχνε ένα χαμένο αρνί και μην αντέχοντας τον πειρασμό, όρμησε και τον άρπαξε στην αγκαλιά της λέγοντας, «Ενενήντα εννέα (εννοούσε σφάλματα) κι άλλο ένα εκατό».

Επειδή έκανε κι αυτή την αμαρτία, ασκήτεψε, εξαιτίας αυτού, αλλά 18 χρόνια.

Πέθανε 29 Μαρτίου, αλλά έξι μέρες έμενε άθαφτη. Αυτές τις έξι ημέρες πάντοτε βρέχει, χιονίζει και φυσάει δυνατά και γι αυτό τις λένε «τη γραίας τα ποράνα (μπόρες)», ενώ η φράση της Οσίας Μαρίας
«Ενενήντα εννέα κι αλλ’ έναν εκατόν», έγινε ρητό και αφορά αυτούς που αναγκάζονται στα σφάλματά τους να προσθέσουν κι άλλο ένα καινούργιο σφάλμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο: Ποντιακή Λαογραφία, Επιτροπή Ποντιακών Μελετών,
«Αρχείον Πόντου»

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.