ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σε ένα μήνα θα ανεγερθεί το πρώτο μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων σε δημόσιο χώρο στην Αμερική (φώτο)
Σε ένα μήνα θα ανεγερθεί το πρώτο μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων σε δημόσιο χώρο στην Αμερική (φώτο)
Φωτογραφίες του μνημείου που θα στηθεί (Φωτ.: Γιώργος Κικώτης)
17 Απρ
0
Σχόλια

Σε ένα μήνα θα ανεγερθεί το πρώτο μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων σε δημόσιο χώρο στην Αμερική (φώτο)

Σε έναν μήνα το πρώτο μνημείο αφιερωμένο στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σε δημόσιο χώρο στην Αμερική θα τοποθετηθεί σε πάρκο του Norwalk ενός «ποντιακού χωριού» μισή ώρα από το Manhattan. Το Norwalk με 500 περίπου ποντιακές οικογένειες οι οποίες δεν είναι απλά ποντιακής καταγωγής αλλά μιλάνε ποντιακά, μαγειρεύουν ποντιακά φαγητά, ζουν ποντιακά.
Οι πρώτοι Πόντιοι πήγαν στο Norwalk πριν από 110 χρόνια περίπου και μερικοί από αυτούς πήγαν κατευθείαν από τον Πόντο.
«Το να στηθεί ένα μνημείο Γενοκτονίας σε δημόσιο χώρο στην Αμερική δεν είναι καθόλου αυτονόητο και καθόλου εύκολο. Για δεκαετίες παλέψαμε με όποιον τρόπο μπορέσαμε και ήταν για όλους μας μονόδρομος. Δεν δεχτήκαμε κανένα όχι και καμία “λογική”. Δεν επιτρέψαμε να μας αγνοήσουν και απαιτήσαμε σαν Αμερικανοί πολίτες το δικαίωμα μας να τιμήσουμε τις ρίζες μας και την βαριά ιστορία μας» αναφέρει η Βασιλική Τσανακτσίδου που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στον οργανωμένο ποντιακό χώρο της Αμερικής και αυτή την στιγμή ανήκει στον Ποντιακό Σύλλογο «Πόντος» του Norwalk.
«Ο “Πόντος” του Norwalk, ένας σχετικά καινούριος σύλλογος στην Αμερική, από πολύ νωρίς αρνήθηκε να δεχτεί ότι ήταν απλώς πολιτιστικός σύλλογος. Ήταν και πολιτιστικός αλλά πάνω από όλα αγωνίστηκε και θα αγωνίζεται για την αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας. Τις επόμενες εβδομάδες θα σας ενημερώσω για πολλές δραστηριότητες του συλλόγου και για την ιστορία του και θα σας μιλήσω για αυτούς τους Πόντιους που ζουν στο Norwalk. Αυτό το μνημείο δεν είναι υπόθεση μόνο των Ποντίων του Norwalk αλλά όλων των Ποντίων. Ας προσπαθήσουμε εκείνη την ημέρα να είμαστε όλοι στο Norwalk και ας μην μας επιτρέπουν οι συνθήκες την φυσική μας παρουσία εκεί. Ο σύλλογος μέσα από το σελίδα του στο FACEBOOK θα ενημερώσει ποια ημέρα και τι ώρα ακριβώς θα γίνει η εκδήλωση και φυσικά θα μεταδοθεί σε όλον τον κόσμο. Σας θέλουμε όλους δίπλα μας όχι για να σας δείξουμε τι καταφέραμε αλλά για να μοιραστούμε μαζί σας όλα αυτά που μας ενώνουν και προ πάντων το τάμα στους προγόνους και στην ιστορία μας» καταλήγει η Βασιλική Τσανακτσίδου.
ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.