Με αφιέρωμα στην γυναίκα του Πόντου άρχισαν οι εκδηλώσεις για την 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων
(Φωτ.: anamniseis.net)
19 Μαρ
0
Σχόλια

Με αφιέρωμα στην γυναίκα του Πόντου άρχισαν οι εκδηλώσεις για την 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το αφιέρωμα στη γυναίκα του Πόντου που διοργάνωσαν το βράδυ της Παρασκευής, 8 Μαρτίου 2019 η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και Σύλλογος Ποντίων «Πόντος» του Norwalk . Οι διοργανωτές μέσα από τις εισηγήσεις, τη λαογραφική έκθεση και τους χορούς κατάφεραν να ξεναγήσουν νοερά το ακροατήριο στην Τραπεζούντα και τις άλλες εστίες του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου προ ενός αιώνα διεπράχθηκε η γενοκτονία εις βάρος τους.

Οι καλεσμένοι πέρασαν μέσα από το Ποντιακό σπίτι, το οποίο ήταν «ντυμένο» με σπιτικά υφαντά και μαξιλάρες, με παραδοσιακά οικιακά σκεύη, αγροτικά αντικείμενα και μουσικά όργανα και η καρδιά τους γέμισε με ζεστασιά και νοσταλγία.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δρ Θωμάς Σαββίδης, καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο οποίος αναφέρθηκε στην «Ποντιακή Διατροφή» και παρουσίασε τεκμήρια της μακρόχρονης έρευνάς του. Η ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην χρήση των όξυνων γαλακτοκομικών προϊόντων και στα δημητριακά. Ανέφερε επίσης ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της ποντιακής διατροφής είναι η σύντομη παρασκευή όχι μόνο για την εξοικονόμηση χρόνου, αλλά και την κατά το δυνατόν προστασία των υψηλής βιολογικής αξίας θρεπτικών ουσιών. Τα άφθονα λαχανικά στο Ποντιακό τραπέζι εμπλουτίζουν με βιταμίνες, ενώ τους χειμερινούς μήνες με την μορφή των στύπων (τουρσιά) αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή βιταμίνης C, όταν τα φρούτα είναι λιγότερα.

Ακολούθησε απαγγελία ενός συγκλονιστικού ποιήματος της Βασιλικής Τσανακτσίδου, με αναφορά τα όσα υπέστησαν οι Πόντιες γυναίκες κατά την διάρκεια της Γενοκτονίας 1914–1923, από τον Μουσταφά Κεμάλ και τους Νεότουρκους, το οποίο συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση έκλεισε με τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Norwalk.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, έλαβε χώρα στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια και εντάσσονταν στο γενικότερο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την παρέλαση της Νέας Υόρκης και για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Πηγή: anamniseis.net

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.