ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Με συνταγή της γιαγιάς από την Τραπεζούντα, η πρωτοχρονιάτικη πίτα της «Ποντιακής Εστίας» Μελβούρνης
Με συνταγή της γιαγιάς από την Τραπεζούντα, η πρωτοχρονιάτικη πίτα της «Ποντιακής Εστίας» Μελβούρνης
(Φωτ.: Κώστας Ντεβές)
12 Φεβ
0
Σχόλια

Με συνταγή της γιαγιάς από την Τραπεζούντα, η πρωτοχρονιάτικη πίτα της «Ποντιακής Εστίας» Μελβούρνης

Με το βλέμμα στραμμένο στη δοκιμαζόμενη πατρίδα και με θερμές ευχές για υγεία και μακροημέρευση, πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των πολιτικών και θρησκευτικών Αρχών της παροικίας μας και των μελών και φίλων του Οργανισμού μέσα σε ένα εξαιρετικά ευχάριστο και εορταστικό κλίμα, η κοπή της βασιλόπιτας της Κεντρικής Ένωσης Ποντίων Μελβούρνης και Βικτωρίας «Ποντιακή Εστία» στην ανακαινισμένη αίθουσα του συλλόγου, την Κυριακή 07 Φεβρουαρίου 2021.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο νέος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην πόλη μας κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, με την οικογένειά του, ο αρχιεπισκοπικός επίτροπος πανοσιολογιότατος πατέρας Ευμένιος Βασιλόπουλος, και η πρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Συμέλα Σταματοπούλου.

Η εκδήλωση
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ευλογία και την κοπή της βασιλόπιτας από τον Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο, ο οποίος στη συνέχεια χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους, μιλώντας με τα πλέον θερμά λόγια για το έργο και την προσφορά της Ένωσης.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη παρουσία της νεολαίας του συλλόγου. Κλείνοντας, απηύθυνε μήνυμα ενότητας και τόνισε ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πράγματα που κάποιες φορές πιστεύουμε ότι είναι ακατόρθωτα.

Ακολούθως, o λόγος δόθηκε στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε το ΔΣ για την όμορφη υποδοχή και τη φιλοξενία και φανερά συγκινημένος, τόνισε ότι «εμείς δεν είμαστε μόνο σήμερα ερχόμαστε από παλιά. Γι’ αυτό λοιπόν έχουμε παρελθόν, έχουμε παρόν και με την νεολαία που βλέπω εδώ, θα έχουμε σίγουρα και μέλλον».

Η πρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων στο σύντομο χαιρετισμό της, εξήρε το έργο της «Ποντιακής Εστίας» και δήλωσε αισιόδοξη για το μέλλον της, αφού τόνισε την ποιοτική δουλειά που επιτελείται.

Η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών κ. Λίτσα Αθανασιάδου, ευχαρίστησε από καρδιάς τους παρευρισκομένους και ιδιαίτερα τον πατέρα Ευμένιο για την άψογη συνεργασία του στο Πρόγραμμα Ανακούφισης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας κατά τον έρανο για το Covid-19.

Ο τελευταίος χαιρετισμός ήταν του παρουσιαστή της εκδήλωσης και αντιπροέδρου του Οργανισμού, κ. Γιάννη Πηλαλίδη, ο οποίος, εκ μέρους του ΔΣ, τόνισε ότι «ο ελληνισμός και το γένος μας θα πάνε μπροστά όταν οι παλαιότεροι αναγνωρίσουν την αξία των νεότερων και οι νεότεροι φτιάξουν καλύτερους ανθρώπους και στελέχη από αυτούς. Χρόνια Πολλά υείαν και ευλοείαν».

Το παραδοσιακό μέρος
Η Ποντιακή Εστία πάντα προσέχει όλα όσα αφορούν την παράδοση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνταγή της βασιλόπιτας κρατάει από πολύ παλιά, πηγαίνοντας η γνώση από τον έναν στον άλλον.

Η γιαγιά Ειρήνη Κοκκινίδου, που για τους γνωστούς λόγους της τότε εποχής έφυγε από την Τραπεζούντα και έζησε στο Νοβοροσίσκ της Ρωσίας, την παρέδωσε στην κόρη της Ευτυχία Στεφανίδη, που έζησε στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης και μετανάστευσε στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

Κατόπιν την παρέλαβε η κόρη της Ελένη Στεφανίδη, μέλος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, και μας την παρουσίασε τη συγκεκριμένη μέρα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ίδια δεσμεύθηκε να μεταδώσει τη συνταγή και στις νεότερες νοικοκυρές του συλλόγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά παρουσιάσθηκε και το έθιμο «τα Τρυγόνια».

Σύμφωνα με αυτό, παρασκευάζονταν τρία ψωμιά με ειδική ζύμη. Το ένα δινόταν στον ιερέα που ευλογούσε το σπίτι, το δεύτερο το έτρωγαν τα μέλη της οικογένειας και το μεγαλύτερο κομμάτι το πήγαιναν στη βρύση του χωριού με κάποιο από τα ζώα, κατά προτίμηση την αγελάδα, το κομμάτιαζαν πάνω στο κέρατο του ζώου και με τα κομμάτια αυτά τάιζαν τα υπόλοιπα ζώα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι παροικιακών φορέων και σωματείων, η κ. Χρύσα Κανατά, πρόεδρος του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης», ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Moreland κ. Ηρακλής Γεωργιάδης, η κ. Ρώμα Σιάχου, εκπρόσωπος της Ποντιακής Κοινότητας, και ο συγγραφέας κ. Jim Claven, με εκπροσώπους του Συλλόγου Ιμβρίων.

Το φλουρί της βασιλόπιτας βρέθηκε στο κομμάτι του Τμήματος Ηλικιωμένων, ο εκπρόσωπος του οποίου κ Αντώνης Σαβρωνίδης έκανε δωρεά $200 στον Οργανισμό.

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση των φίλων και η τελετή χαρακτηρίστηκε από τη θερμή φιλοξενία του προέδρου κ. Κώστα Τσαπραϊλίδη, του ΔΣ και των διαφόρων Τμημάτων μας.

Πηγή: neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.