ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τα 43 της χρόνια γιόρτασε η «Ποντιακή Εστία» Μελβούρνης στην Αυστραλία
Τα 43 της χρόνια γιόρτασε η «Ποντιακή Εστία» Μελβούρνης στην Αυστραλία
(Φωτ.: neoskosmos.com)
22 Ιούν
0
Σχόλια

Τα 43 της χρόνια γιόρτασε η «Ποντιακή Εστία» Μελβούρνης στην Αυστραλία

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Παλλακωνικής Αδελφότητας, γιορτάστηκαν το περασμένο Σάββατο, 15 Ιουνίου τα 43 χρόνια ανελλιπούς πολιτιστικής και μη δράσης της Κεντρικής Ένωσης Ποντίων Μελβούρνης και Βικτώριας «Ποντιακή Εστία». Υπό τους ήχους των οργάνων των μουσικών Γιώργου και Κώστα Ζαπουνίδη —οι οποίοι ήρθαν από την Ελλάδα ως προσκεκλημένοι— Γιάννη Πιλαλίδη, Δημήτρη Τσομπανόπουλου, Κώστα Κοστίδη, Στέφανου Λεβογιάννη και Δέσποινας Λεβογιάννη, αλλά και με την εκπληκτική εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων της Εστίας, ξεφάντωσαν ποικιλοτρόπως οι παρευρισκόμενοι.

Τα χορευτικά συγκροτήματα της «Ποντιακής Εστίας», βαδίζουν στα χνάρια της παράδοσης, με ήθος, γνώση και υπομονή.

Να σταθούμε ιδιαίτερα στους αδελφούς Ζαπουνίδη. Είναι δύο μουσικοί που διαθέτουν τεράστιο ταλέντο. Δύο αδέλφια, η κληρονομιά των οποίων έρχεται από τους δύο παππούδες τους που έπαιζαν αμφότεροι ποντιακή λύρα, μια παράδοση που συνεχίστηκε από τον πατέρα τους, και τώρα αυτοί πορεύονται με αξιοπρέπεια στον δρόμο του μουσικού πλούτου της ιδιαίτερής τους πατρίδας. Διασκέδασαν τον κόσμο και πλημμύρισαν τα μέλη και τους φίλους της «Ποντιακής Εστίας» με πανέμορφα συναισθήματα.

Τα χορευτικά συγκροτήματα χόρεψαν 28 χορούς από 11 περιοχές του Πόντου σε 9 ενότητες. Το αξιοσημείωτο είναι πως χορεύουν με το ύφος της κάθε περιοχής. Στην εκδήλωση τα χορευτικά συγκροτήματα της «Ποντιακής Εστίας» ταξίδεψαν μουσικά και στα 71.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα της αλησμόνητης πατρίδας του Πόντου, από την Σαμψούντα μέχρι το Βατούμ, περνώντας από τα Κοτύωρα, την Κερασούντα και την Τραπεζούντα. Από την αρχαία Νικόπολη, από τα μεταλλεία του Ακ Νταγ Ματέν, το όρος Θήχης των Μυρίων, το όρος Μελά στον θρόνο της Παναγίας στην πανέμορφη Ματσούκα, και θα φτάσουμε στην Σινώπη του Διογένη. Πέρασαν 43 χρόνια γεμάτα αγώνα, κόπο, μόχθο και αγωνία για τη συνέχεια της ποντιακής παράδοσης στην γη της Ωκεανίας, μια διαδρομή και μια πορεία που συνεχίζεται, με βάση ένα καινούργιο όραμα και με νέους ορίζοντες.

Πηγή: neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.