ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το Ναύπλιο τίμησε τον Πόντο μέσα από το «Το κόκκινο ποτάμι» και την ποντιακή διατροφή (βίντεο)
Το Ναύπλιο τίμησε τον Πόντο μέσα από το «Το κόκκινο ποτάμι» και την ποντιακή διατροφή (βίντεο)
(Φωτ.: orthodoxianewsagency.gr)
11 Αυγ
0
Σχόλια

Το Ναύπλιο τίμησε τον Πόντο μέσα από το «Το κόκκινο ποτάμι» και την ποντιακή διατροφή (βίντεο)

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, και παρά την πανδημία, ο δήμος Ναυπλιέων διοργάνωσε το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ανάπλεια», από την Πέμπτη 6 έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου. Όλες οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο και φιλοξενήθηκαν στις τρεις πιο ιστορικές πλατείες του Ναυπλίου, Φιλελλήνων, Τριών Ναυάρχων και Συντάγματος.

Τα φετινά «Ανάπλεια» ήταν αφιερωμένα στον Πόντο.

Την πρώτη μέρα, το βράδυ της Πέμπτης 6 Αυγούστου, των τετραήμερων εκδηλώσεων στην Πλατεία Φιλελλήνων έγινε βράβευση, από τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο στον σκηνοθέτη της σειράς «Το κόκκινο ποτάμι» Μανούσο Μανουσάκη και από τον αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής Ραφαήλ Μπαρού, των ηθοποιών της σειράς Κωνσταντίνο Καζάκο, Τάνια Τρύπη, Γιάννη Παπαζήση, Τατιάνα Παπαμόσχου και Χαρά Μάτα. Ενώ βραβεύθηκαν επίσης οι ηθοποιοί που συμμετείχαν στην σειρά από το Ναύπλιο, στο πρόσωπο του προέδρου της εταιρείας “Προσκήνιο” Κώστα Σπηλιώτη. Στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Genocide – A true story» της Βασιλικής Τσανακτσίδου, ένας φόρος τιμής στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων και η βραδιά έκλεισε με ποντιακούς χορούς από τη Χορευτική Ομάδα Σωματείου Φίλων Π.Λ.Ι.

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου στην Πλατεία Τριών Ιεραρχών η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας έδωσε μία γεύση από την ποντιακή κουζίνα, μαγειρεύοντας, μεταξύ άλλων, σιρόν, σορβά, πιροσκί, ωτία, και υβριστόν. Όταν ένας λαός ξεριζώνεται από τα χώματά του και την πατρίδα, η περιουσία που χωρά στις λιγοστές αποσκευές του είναι ο πολιτισμός του, η κουζίνα του, οι γεύσεις και οι παραδόσεις του. Η πολιτιστική αυτή κληρονομιά ενώνει τις γενιές που βρέθηκαν ξαφνικά σε ξένο τόπο χωρίς πατρίδα. Η ποντιακή κουζίνα, κατά βάση αγροτική, χαρακτηρίζεται από απλότητα. Απλά υλικά, απλοί συνδυασμοί, απλός τρόπος παρασκευής. Οι Πόντιοι χρησιμοποιούσαν ό,τι υλικά μπορούσαν να βρουν στην περιοχή τους, καθώς η περιοχή του Πόντου είχε μακρύ και βαρύ χειμώνα. Έτσι λοιπόν η κουζίνα τους ακολουθούσε τις εποχές. Η διατροφή τους αποτελούνταν από δημητριακά, όπως σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, φουρνικό (το καβουρδισμένο αλεύρι), σπασμένο στάρι, το κορκοτό καθώς το λένε, πλιγούρι, προψημένα φύλλα για πίτες τα γνωστά περέκ, αφυδατωμένα ζυμαρικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως αυτά που είχαν υποστεί ζύμωση. Το κρέας το κατανάλωναν σπάνια καθώς η εκμετάλλευση των προϊόντων που μπορούσαν να πάρουν από τις γαλακτοφόρες αγελάδες, ήταν πιο συμφέρουσα (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κεφίρ).

(Φωτ.: orthodoxianewsagency.gr)

Στα παράλια του Πόντου η κουζίνα διαμορφώνεται λίγο διαφορετικά, καθώς οι κάτοικοι των παραλιακών πόλεων μπορούν και προμηθεύονται ψάρια από την πλούσια Μαύρη Θάλασσα. Κατοικώντας σε μια περιοχή με πολυ-πολιτισμικό στοιχείο η κουζίνα τους δέχεται επιρροές από τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής. Θα βρούμε πολλές ομοιότητες στην κουζίνα των Ποντίων με αυτή της Αρμενίας, της Ρωσίας ή και της Τουρκίας, με περισσότερα από τα ονόματα των πιάτων να είναι κοινά ή να μοιάζουν μεταξύ τους. Το Σάββατο και την Κυριακή στην Πλατεία Συντάγματος δύο χορευτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, και του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Καβακλιωτών Αιγινίου «Ανατολική Ρωμυλία», του συλλόγου «Τέχνες εν χορώ» Παναγιώτης Κατσίκης Πάτρας, της Ομάδας Χοροκίνηση, της Χορευτικής Ομάδας Σωματείου Φίλων Π.Λ.Ι., καθώς και του Χορευτικού Ομίλου Κιβερίου παρουσίασαν χορούς από τον Πόντο, τη Θράκη, την Πελοπόννησο, τη Μικρά Ασία και τα νησιά.

Με πληροφορίες από notospress.gr και orthodoxianewsagency.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.