ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τίμησε την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τίμησε την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
(Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)
28 Μάι
0
Σχόλια

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τίμησε την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν της 19ης Μαΐου που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) κάτω από πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες. Λόγω του ιδιαίτερου κλίματος που δημιούργησαν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19, η 19η Μαΐου ήταν φέτος διαφορετική σε σχέση με κάθε προηγούμενη χρονιά.

Η απουσία του κόσμου κρίθηκε απαραίτητη αφού και η Ομοσπονδία είχε εξ’ αρχής τοποθετηθεί με συνέπεια και υπευθυνότητα, υπέρ των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Έτσι φέτος οι καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έπρεπε να πραγματοποιηθούν με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες, τηρώντας με σεβασμό τα μέτρα που εξήγγειλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Η ΠΟΕ είχε ενημερώσει έγκαιρα για την αναπροσαρμογή του σχεδιασμού των φετινών εκδηλώσεων μνήμης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, Ομοσπονδιών και φορέων. Η Νεολαία της ΠΟΕ διοργάνωσε από 9 έως 19 Μαΐου 2020 αιμοδοσία με κεντρικό σύνθημα «Δίνω αίμα για το αίμα που χύθηκε». Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν διαδικτυακά από την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Ομοσπονδίας την Πέμπτη 14 Μαΐου έως την Δευτέρα 18 Μαΐου μέσω του προγράμματος QnA, προβάλλοντας πλήθος ομιλητών σχετικά με την Γενοκτονία και την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.

(Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Οι κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν την Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 και ώρα 19:00, στην Πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το «Πυρρίχιο Πέταγμα», με επιμνημόσυνη δέηση ενώ ακολούθησαν οι χαιρετισμοί: του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου δήμου Πειραιά Παναγιώτη Αβραμίδη, του προέδρου της ΠΟΕ Γεωργίου Βαρυθυμιάδη, της Φωτεινής Υψηλάντη εκ μέρους του χορηγού του Μνημείου Ευάγγελου Μαρινάκη και του Προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ, Χρίστου Δημόπουλου.

(Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε την ωδή στον Άγνωστο Στρατιώτη «Αϊτένς επαραπέτανεν» από τον Ηλία Υφαντίδη καθώς και το θρηνητικό μοιρολόι «Πάρθεν η Ρωμανία» το οποίο ερμήνευσαν η Ζωή Παπαδοπούλου και ο Ηλίας Υφαντίδης. Εν συνεχεία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους φορέων και την Ποιμενίδου Αναστασία, πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς–Δραπετσώνας–Κερατσινίου, η εντυπωσιακή φωταγώγηση του μνημείου, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

(Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Επίσης, την Δευτέρα 18 Μαΐου και ώρα 21:00, νεολαίοι σε όλη την Ελλάδα άναψαν φαναράκια, κεριά και καντήλια τιμώντας την μνήμη των 353.000 γενοκτονηθέντων προγόνων μας.

Την Τρίτη 19 Μαΐου 2020, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η έναρξη της τελετής πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με την καθιερωμένη αλλαγή φρουράς, με τους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς ενδεδυμένους την Ποντιακή παραδοσιακή φορεσιά.
Συγκίνηση προκάλεσε για ακόμη μία φορά η ωδή προς τον Άγνωστο Στρατιώτη «Αιτένς επαραπέτανεν» από τον Ηλία Υφαντίδη όπως και το θρηνητικό μοιρολόι «Πάρθεν η Ρωμανία» με ερμηνευτές τους Ζωή Παπαδοπούλου και Ηλία Υφαντίδη με τη συνοδεία του Παναγιώτη Κοπαλίδη στο νταούλι. Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε από τον Πανοσιολογιότατο πατέρα Δημήτριο Νίκου.

(Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ Χρίστος Δημόπουλος, ο γενικός  γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας Δημήτριος Παντέλας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας, η πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Χαρουτουνιάν Χριψιμέ, και ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης. Ενώ την κεντρική εισήγηση με αναφορά στο μήνυμα της ημέρας και τους επόμενους στόχους της Ομοσπονδίας, εκφώνησε ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γεώργιος Βαρυθυμιάδης.

(Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων που σχημάτισαν τον αριθμό 353.000, ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ η τελετή έληξε με τον Πυρρίχιο Χορό από επίλεκτη ομάδα χορευτών του ΣΠΟΣ νοτίου Ελλάδος & Νήσων υπό την καθοδήγηση του Όμηρου Παχατουρίδη, καθώς και την ανάγνωση του ψηφίσματος προς την Τουρκική Πρεσβεία.

(Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Το τηλεοπτικό δίκτυο OPENTV, ανήμερα της επετείου είχε 4ωρο αφιέρωμα στην ημέρα υπό τον γενικό τίτλο «Φλόγα της Μνήμης». Η έναρξη της εκπομπής έγινε από την ομάδα πυρριχιστών του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος & Νήσων υπό την καθοδήγηση του Όμηρου Παχατουρίδη και την μουσική σύμπραξη του Ηλία Υφαντίδη. Για το νόημα και το περιεχόμενο την ημέρας μνήμης και των διεκδικητικών αγώνων της ΠΟΕ μίλησε ο πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης.

Στην Θεσσαλονίκη, η επέτειος τιμήθηκε με μια σεμνή τελετή αλλά σε έντονο συγκινησιακό κλίμα καθώς 101 χρόνια μετά την τέλεση του εγκλήματος, οι απόγονοι αυτών που επέζησαν διακηρύσσουν συνεχώς πως ο αγώνας της διεθνούς αναγνώρισης συνεχίζεται σθεναρά και γίνεται πιο επίκαιρος από ποτέ. Με την παρουσία αντιπροσώπων σωματείων, εκπροσώπων φορέων και της νεολαίας της ΠΟΕ που έδωσαν το παρόν στην καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας, ξεκίνησε η τελετή στο Μνημείο Γενοκτονίας στην Πλατεία Αγ. Σοφίας.

(φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Ειρηναίος ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ Αλέξανδρος Εφραιμίδης, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΙΣΥΠΕ Βασίλης Μωϋσίδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας & Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

(Φωτ: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι Πόντιοι καλλιτέχνες Αχιλλέας Βασιλειάδης στο τραγούδι και Κώστας Σιαμίδης στην λύρα, οι οποίοι με την εξαιρετική ερμηνεία τους μετέφεραν το κοινό νοερά στις αλησμόνητες πατρίδες. Στη συνέχεια στεφάνια κατέθεσαν στο μνημείο οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι Πολιτείας και φορέων. Η τελετή έληξε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. «Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος δεν θα σταματήσει ποτέ να αγωνίζεται και να δίνει καθημερινά τη μάχη για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ηθική δικαίωση των προγόνων μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.