ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η ΟΠΣΑ τιμά τις «Κλεμμένες γενιές» των ιθαγενών της Αυστραλίας — Ο ιθαγενής γερουσιαστής Pat Dodson στηρίζει την αναγνώριση της Τριάδας των Γενοκτονιών
Η ΟΠΣΑ τιμά τις «Κλεμμένες γενιές» των ιθαγενών της Αυστραλίας — Ο ιθαγενής γερουσιαστής Pat Dodson στηρίζει την αναγνώριση της Τριάδας των Γενοκτονιών
28 Μάι
0
Σχόλια

Η ΟΠΣΑ τιμά τις «Κλεμμένες γενιές» των ιθαγενών της Αυστραλίας — Ο ιθαγενής γερουσιαστής Pat Dodson στηρίζει την αναγνώριση της Τριάδας των Γενοκτονιών

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (ΟΠΣΑ) τίμησε την Ημέρα Εθνικής Συγγνώμης (National Sorry Day) —26ηΜαϊου— αναγνωρίζοντας την κακομεταχείρηση των Αβορίγινων της Αυστραλίας αλλά και των ιθαγενών του νησιώτικού συμπλέγματος των Στενών Torres. «Η Ημέρα Εθνικής Συγγνώμης της Αυστραλίας μας φέρνει στον νου τα δικά μας χιλιάδες παιδιά αλλά και έφηβους τα οποία απήχθησαν από τις οικογένειές τους από τις αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τις διάδοχες πολιτείες της για μια περίοδο πολλών αιώνων» αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΠΣ.

Η βίαιη απομάκρυνση από τις οικογένειες και τις κοινότητες τους είναι γνωστή με τον όρο «Οι Κλεμμένες Γενιές».

Η Ημέρα Εθνικής Συγγνώμης είναι ημέρα αναγνώρισης του ψυχικού σθένους των επιζώντων των «Κλεμμένων Γενεών» και αντικατοπτρίζει και αποτελεί μια ευκαιρία για το πως μπορεί ο καθ’ ένας μας να συμβάλει στη διαδικασία επούλωσης. Η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε στις 26η Μαΐου 1998, έναν χρόνο μετά την παράδοση της έκθεσης «Φέρνοντάς τους στο Σπίτι» (Bringing Them Home) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Η Ημέρα Εθνικής Συγγνώμης υπογραμμίζει την σημασία αναγνώρισης κακουχιών από εθνικές κυβερνήσεις σε οποιαδήποτε διαδικασία επούλωσης.

«Στην μελέτη του για το φαινόμενο της γενοκτονίας, ο δρ Ραφαήλ Λέμκιν ανέφερε το “παιδομάζωμα” την πολιτική βίαιης απαγωγής ανηλίκων των χριστιανικών πληθυσμών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από τις αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας  ως παράδειγμα γενοκτονίας. Τα ανήλικα βίαια ισλαμοποιήθηκαν κι σχημάτισαν, για παράδειγμα, το σώμα των γενιτσάρων. Το αποτέλεσμα της έρευνας του Λέμκιν για την αναγκαστική απομάκρυνση παιδιών ήταν το άρθρο II παράγραφος πέντε της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας: “Στη παρούσα Σύμβαση, γενοκτονία σημαίνει οποιαδήποτε από τις παρακάτω πράξεις οι οποίες γίνονται με πρόθεση την καταστροφή —ολοκληρωτικά ή τμηματικά— μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, όπως: (e) Η βίαιη μεταφορά ανηλίκων μιας ομάδας σε άλλη ομάδα”» αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

«Η έκθεση “Φέρνοντάς τους στο Σπίτι” ήταν το αποτέλεσμα κυβερνητικής έρευνας στις πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την μεταφορά των ανηλίκων ιθαγενών παιδιών της Αυστραλίας από τις οικογένειες και τις κοινότητες τους κατά τον 20ο αιώνα. Η ομογένεια της Αυστραλίας  —ειδικά αυτοί από οικογένειες με καταγωγή από τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Θράκη— είναι απόγονοι επιζώντων γενοκτονικών πολιτικών, απόγονοι οικογενειών οι οποίες υπέφεραν από τον χαμό κλεμμένων ανηλίκων. Σήμερα, Ημέρα Εθνικής Συγγνώμης της Αυστραλίας, λέμε στους ιθαγενείς της Αυστραλίας: “Καταλαβαίνουμε τον πόνο σας και λυπούμαστε για τους αδικοχαμένους σας”. Η Εθνική Ημέρα Συγγνώμης της Αυστραλίας είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση: εθνικής αναγνώρισης εθνικών παραβάσεων που ανοίγουν το δρόμο προς τη συμφιλίωση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο ιθαγενής γερουσιαστής Pat Dodson στηρίζει των αγώνα της αναγνώρισης της Τριάδας των Γενοκτονιών
Από την άλλη —μερικές ημέρες πριν— ο διακεκριμένος ηγέτης των Αβορίγινων Γερουσιαστής Pat Dodson υπέγραψε επιβεβαίωση υποστήριξης της «Ενωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης» (Joint Justice Initiative), για την αναγνώριση της Τριάδας Γενοκτονιών (Αρμενίων, Ασσυρίων, Ελλήνων) από το αυστραλιανό κοινοβούλιο. Εκλεγμένος στην Ομοσπονδιακή Γερουσία το 2016, η προ-προεδρική σταδιοδρομία του Pat Dodson περιλάμβανε διάφορους ρόλους ως προς την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των αυτοχθόνων της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Συμβουλίου Αβορίγινων Συμφιλίωσης και του Επιτρόπου για τους Αβορίγινους Θανάτους στην Κustody.

O Γερουσιαστής Pat Dodson μαζί με την αντιπροσωπεία της «Ενωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης» (φωτ.: Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αυστραλίας)

«Ο Γερουσιαστής Pat Dodson έχει ένα αδιαπέραστο ρεκόρ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αυτόχθονων Αυστραλών, και έχουμε την τιμή να έχουμε την υποστήριξή του καθώς αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση των γενοκτονιών από την Οθωμανική Τουρκία εναντίον των αυτόχθονων Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων» είπε ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αυστραλίας (ANC-AU), Haig Kayserian. Η Ενωμένη Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης» (Joint Justice Initiative)ς έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει την υποστήριξη των βουλευτών: Ντόντσον, Τζέισον Φάλινσκι, Τζος Μπερνς, Τζον Αλεξάντερ, Άντριου Μπράγκ και του Μπομπ Κάτερ, με την υπόσχεση για περισσότερες επερχόμενες ανακοινώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.