ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Παρουσίαση της «Ενωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης» στην Αυστραλία με γνώμονα τις γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων
Παρουσίαση της «Ενωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης» στην Αυστραλία με γνώμονα τις γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων
(Φωτ.: Εθνική Αρμενική Επιτροπή Αυστραλίας)
18 Μαρ
0
Σχόλια

Παρουσίαση της «Ενωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης» στην Αυστραλία με γνώμονα τις γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων

Οι κορυφαίοι οργανισμοί των ομογενειών των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων της Αυστραλίας υπέγραψαν, μνημόνιο συνεργασίας, ανακοινώνοντας με αυτό την έναρξη της «Ενωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης» (Joint Justice Initiative) σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας στην Καμπέρρα, την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020.

Μαζί τους παρευρέθηκαν περίπου εκατό 100 βουλευτές και συνεργάτες τους, διπλωμάτες, γραφειοκράτες, πανεπιστημιακοί, αντιπρόσωποι Τύπου και ηγετικές προσωπικότητες των ομογενειών.

Απόλαυσαν παραδοσιακές χορευτικές παραστάσεις ενώ προσφέρθηκε τοπικό αυστραλιανό φαγητό, αλλά με κρασί από Ελλάδα και Κύπρο και Κονιάκ από την Αρμενία. Η ιστορική υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι αντιπρόσωποι των τριών ομογενειών είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν τον αγώνα τους με κοινοβουλευτική αναγνώριση των γενοκτονιών που υπέστησαν οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι όντες πολίτες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας από το 1914 έως το 1924. Με το Μνημόνιο συνεργασίας θεμελιώθηκε η έναρξη της «Ενωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης» (Joint Justice Initiative) και δηλώθηκε ότι, οι τρεις ομογένειες «θα συνεχίσουν και θα επεκτείνουν την συνεργασία τους και τις κοινές προσπάθειες πίεσης προς τον πολιτικό κόσμο για διεθνή αναγνώριση και δικαιοσύνη των Γενοκτονιών των γηγενών πληθυσμών Ελλήνων, Αρμενίων κι Ασσυρίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που διαπράχθηκαν από το Τουρκικό κράτος.

(Φωτ.: Εθνική Αρμενική Κοινότητα Αυστραλίας)

Με το Μνημόνιο αυτό επίσης δηλώνετε ότι, οι τρεις Ομογένειες θα δρουν από κοινού εναντίον κάθε προσπάθειας του Τουρκικού κράτους να χρησιμοποιεί ως «όμηρους» ή ως «διαπραγματευτικά όπλα», τους τιμημένους τάφους των ΑΝΖΑΚ στην χερσόνησο της Καλλίπολης της Ανατολικής Θράκης καθώς και την πρόσβαση Αυστραλών στους τάφους και στα εκεί μνημεία. Τέτοιου είδους προσπάθειές να πιέσει ή να πείσει το Αυστραλιανό κράτος να γίνει «συμμέτοχος» στην εκστρατεία άρνησης των γενοκτονιών του Τουρκικού κράτους δεν θα καρποφορήσουν. Εκ μέρους της «Ενωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης» μίλησε ο Χάϊγκ Καϋσεριάν από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αυστραλίας. Υπογράμμισε ότι οι τρεις ομογένειες —ένα μεγάλο μέρος εκ των οποίων κατάγονται από επιζώντες των γενοκτονιών— θεωρούν ότι αυτό το Μνημόνιο, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση των κοινών τους στόχων. «Η παρουσίαση της “Ηνωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης” και η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας δείχνει την αποφασιστηκότητά μας να διπλασιάσουμε τις κοινές μας προσπάθειες» δήλωσε ο Καϋσεριάν, «έτσι ώστε να εγγυηθούμε ότι η Αυστραλία είναι με το μέρος της αλήθειας και της δικαιοσύνης στο θέμα των γενοκτονιών».

(Φωτ.: Εθνική Αρμενική Κοινότητα Αυστραλίας)

Η «Ενωμένη Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης» καλεί τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να υπογράψουν δήλωση υποστήριξης της αναγνώρισης των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Οι “οικοδεσπότες’” της εκδήλωσης, βουλευτές Trent Zimmerman MP (North Sydney) και Joel Fitzgibbon MP (Hunter) απηύθυναν χαιρετισμούς στην εκδήλωση και δήλωσαν την υποστήριξή τους ως συντονιστές της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Αυστραλίας-Αρμενίας. Με την σειρά του, ο καθηγητής Peter Stanley, πρώην ιστορικός του Αυστραλιανού Πολεμικού Μνημείου, νυν καθηγητής της Αυστραλιανής Σχολής Ευελπίδων (the Australian Defense Force Academy) και συγγραφέας του βιβλίου Australia, Armenia & the Great War, τόνισε την σημασία της αναγνώρισης από την Αυστραλία των Γενοκτονιών σε βάρος των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων.

«Η ομογένεια εισέρχεται σε μία νέα φάση πολιτικής πίεσης υπέρ των εθνικών θεμάτων και η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή , καθοδηγώντας την επόμενη γενιά υπερασπιστών των ελληνικών δικαίων στους Αντίποδες με αυτή την νέα πρωτοβουλία και καλλιεργώντας μια πιο επαγγελματική και ενωμένη προσέγγιση» δήλωσε ο πρόεδρος της, Παναγιώτης Στεφανίδης. Κλείνοντας την εκδήλωση, ο γενοκτονολόγος και ιστορικός δρ Παναγιώτης Διαμάντης επιφύλαξε ειδικό «Ευχαριστώ» για την Αυστραλία και τον λαό της. «Αυτά είναι ιστορία της Αυστραλίας. Αφηγήσεις Αυστραλών οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους και την ζωή τους αλλά και από το υστέρημά τους δωρεές χρημάτων αλλά και τροφίμων, για ανθρώπους στην άλλη άκρη της γης έτσι ώστε να επιβιώσουν. Ευχαριστούμε την Αυστραλία για αυτή την βοήθεια, για το καταφύγιο το οποίο πρόσφερε στους προγόνους μας και προσβλέπουμε στην πραγματοποίηση του ονείρου της κοινοβουλευτικής αναγνώρισης αυτών των ιστοριών».

(Φωτ.: Εθνική Αρμενική Επιτροπή Αυστραλίας)

Στην ομογενειακή αντιπροσωπεία έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων: ο αιδ. Π. Πέτρος Κηπουρός Ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Canberra αντιπροσωπεύοντας τον σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο,η Μάρθα Μαυρομάτη Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Gokhan Παπακώστα αντιπρόσωπος του νέου Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας Γεώργιου Παπακώστα, ο Παναγιώτης Στεφανίδης και η Μαρία Άνθονυ Νικολαίδη πρόεδρος και ταμίας —αντίστοιχα—της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, ο Ιωάννης Λουκαδέλλης πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Καμπέρρας και πολλοί άλλοι.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.