ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Με έντονη ποντιακή παρουσία εορτάστηκε η ασσυριακή πρωτοχρονιά στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
Με έντονη ποντιακή παρουσία εορτάστηκε η ασσυριακή πρωτοχρονιά στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
(Φωτ.: Hermiz Shahen / Facebook)
17 Απρ
0
Σχόλια

Με έντονη ποντιακή παρουσία εορτάστηκε η ασσυριακή πρωτοχρονιά στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας

Με έντονη ποντιακή παρουσία εορτάστηκε η ασσυριακή πρωτοχρονιά στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας την Κυριακή 31 Μαρτίου, η οποία περιλάμβανε χορευτικό πρόγραμμα από την Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ο Ποντοξενιτέας» αλλά και τη βράβευση του γενοκτονολόγου και ιστορικού του πανεπιστήμιου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, δρ Παναγιώτη Διαμάντη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η πολιτειακή πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Gladys Berejiklian.

Ο Παναγιώτης Διαμάντης τιμήθηκε από την Ασσυριακή Ομοσπονδία Αυστραλίας με το κορυφαίο βραβείο «Φίλος της Ασσυρίας» για την συνεισφορά του στην επιστημονική έρευνα και στον αγώνα για αναγνώριση γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Το αποκορύφωμα του σημερινού εορτασμού ήταν το ενωτικό μήνυμα των χορευτών —Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων— οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τους τρεις γηγενής πληθυσμούς της Ανατολίας και της Μεσοποταμίας. Αυτοί οι χορευτές και το πρόγραμμά που παρουσίασαν ενσάρκωσαν το αρχαίο ρητό: Η ισχύς εν τη ενώσει».

Ο Παναγιώτης Διαμάντης μαζί μαζί με μέλη της Παγκόσμιας Ασσυριακής Συμμαχίας (φωτ.: Hermiz Shahen / Facebook)

Η πρόεδρος της Ποντιακής Αδελφότητας Νέας Νότιας Ουαλίας «Ο Ποντοξενιτέας» Μαρία Άνθονυ δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τους Hermiz Shahen (αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ασσυριακής Συμμαχίας) και David David (πρόεδρος της Ασσυριακής Αυστραλιανής Εθνικής Ομοσπονδίας) και τους συνεργάτες τους στην Παγκόσμια Ασσυριακή Συμμαχία τόσο για την επιτυχία του σημερινού εορτασμού όσο και για την πρόσκληση να παρουσιάσει χορευτικό πρόγραμμα ο “Ποντοξενιτέας”. Μας έκαναν πολύ υπερήφανους όλοι οι χορευτές —Ασσύριοι, Αρμένιοι και Πόντιοι— που ένωσαν τις δυνάμεις τους και τίμησαν την πρωτοχρονιά των Ασσυρίων χορεύοντας σαν ένα σώμα παραδοσιακούς χορούς των Ασσυρίων. Η σημερινή επιτυχία —τόσο για τον ποντιακό ελληνισμό όσο και για την ασσυριανή ομογένεια— αποτελεί το αποκορύφωμα είκοσι χρόνων συνεργασίας και φιλίας των δύο λαών στην Αυστραλία».

Το χορευτικό τμήμα του «Ποντοξενιτέα» (φωτ.: Hermiz Shahen / Facebook)

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Σίδνεϊ Χρήστος Καρράς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση αλλά ο χαιρετισμός του περιλαμβάνονταν στο επίσημο πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν τους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας Παναγιώτης Παπουλίδης και τα στελέχη του «Ποντοξενιτέα» Ελένη Μακρή, Τάκης Κουκλίδης και Ευθύμης Αυγετίδης. Έτσι ήταν πολύ έντονη η ελληνική παρουσία στην μεγαλύτερη ασσυριακή εκδήλωση της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.