ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | ΟΣΕΠΕ και Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός για το «Ρώσος» στον Ιβάν Σαββίδη
ΟΣΕΠΕ και Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός για το «Ρώσος» στον Ιβάν Σαββίδη
(Φωτ.: ΑΠΕ - ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
27 Ιαν
0
Σχόλια

ΟΣΕΠΕ και Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός για το «Ρώσος» στον Ιβάν Σαββίδη

Οι αντιδράσεις για την προσβλητική και ρατσιστική επίθεση της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά του ποντιακής καταγωγής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι συνεχείς από όλες τις γωνιές του κόσμου. Αυτή την φορά έρχονται από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ) αλλά και από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας οι οποίες εξέδωσαν δύο καυστικές ανακοινώσεις.

Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ)
«Σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδα ξένος»
Και από τους ουρανούς από κεί που βρίσκονται ο Χρήστος Αντωνιάδης ο μέγας νευροχειρουργός και ποιητής των Ποντίων μαζί με τον τεράστιο Στέλιο Καζαντζίδη, μας κοιτούν και απορούν. Απορούν διότι θα περίμεναν οι στίχοι αυτού του εκπληκτικού τραγουδιού να έχουν αλλάξει τα μυαλά της εγχώριας αντιποντιακής διαπλοκής. Τελικά όχι. Παραμένουν οι ίδιοι και χειρότεροι. Η επίθεση με ρατσιστικό μίσος στο πρόσωπο του συμπατριώτη μας Ιβάν Σαββίδη δεν αφορά το ποδόσφαιρο. Και δεν την κρίνουμε με βάση καμιά οπαδική προτίμηση.

Η πλειοψηφία του Ποντιακού Ελληνισμού όσοι επέζησαν από το Κεμαλικό και Οθωμανικό τέρας, διεσώθησαν στην Ρωσία και Γεωργία. Και κατά κύματα από το 1922 έρχονται στην Ελλάδα. Στην Σοβιετική Ένωση ήταν απλά οι Greki. Οι Έλληνες με γλώσσα τα Ρωμέικα. Τα Ελληνικά Πόντου. Την τρισχιλιόχρονη Ομηρική διάλεκτο. Εδώ έγιναν «Ρώσοι, Τσετσένοι, Απχάζιοι». Φανταστείτε αν επιτίθενται με τόσο μίσος τυφλού ρατσισμού σε έναν τόσο δυνατό άνθρωπο σαν τον Ιβάν, τί άποψη έχουν για έναν απλό μεροκαματιάρη στο Σοχούμ, το Σότσι, το Νοβοροσίσκ, την Συμφερούπολη. Καλούμε την πολιτεία και όλα τα κόμματα να λάβουν θέση στην προσπάθεια διχασμού της χώρας την κρίσιμη ώρα της Τουρκικής απειλής. Διότι δεν αφορά το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το μέσον όπου καθρεπτίζονται συλλογιστικές και στρατηγικές.

Τον Ιβάν Σαββίδη τον γνωρίζουμε προσωπικά. Μας τίμησε με την φιλία του. Δεν θα προβούμε σε πλειοδοσία επαίνων για όσα έχει πράξει πολλές φορές χωρίς προβολή. Ως αδερφοί του φίλοι και συμπατριώτες Έλληνες Πόντιοι, δηλώνουμε την αγάπη μας στο πρόσωπό του, τις ιδέες του, το πάθος του για την πατρίδα μας, την γλώσσα και ιστορία της που μόνο με πράξεις στήριξε. Και με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ αλλά και με το τηλεοπτικό «Κόκκινο Ποτάμι» που είναι μια πολύτιμη υπόμνηση σε κάθε αναθεωρητή της Γενοκτονίας: «Η αλήθεια νικά πάντα στο τέλος το ψέμα,την προπαγάνδα, την διαπλοκή».

Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας
«Διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός και την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη αναρωτηθήκαμε εάν η εκπαίδευση και η μόρφωση στην Πατρίδα μας έχει κάποια «κενά». Προφανώς έχει, διότι κάποιοι δεν έμαθαν καλά την ιστορία του τόπου τους, της πατρίδας τους, τους αγώνες που έδωσαν «οι ξένοι» οι Έλληνες του εξωτερικού. Η εθνική αφύπνιση των Ελλήνων της διασποράς, των ομογενών και των απόδημων Ελλήνων ήταν οι κύριοι φορείς του επαναστατικού πνεύματος κατά των Οθωμανών το 1821. Οι λόγιοι και οι απόδημοι και εξόριστοι διανοούμενοι, οι πάροικοι στις χώρες του εξωτερικού, ήταν αυτοί που προετοίμασαν το έδαφος για την ελληνική επανάσταση. Οι εθνικοί ευεργέτες της Ελλάδας μας ήταν οι περισσότεροι, είτε γεννημένοι είτε μεγαλωμένοι στο εξωτερικό. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες και εκατοντάδες ίσως.

Ο Ελληνισμός του Πόντου υπήρξε για χιλιάδες χρόνια, ασχέτως της απόστασης του από την κεντρική Ελλάδα διαρκής και ζωντανός μέχρι που τα χέρια των Τούρκων-Οθωμανών σταμάτησαν την άνθισή του σκοτώνοντας 353.000 χιλιάδες ανθρώπους, 353.000 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου. Διότι Έλληνες ήταν και αυτοί στον Πόντο και αυτοί στην Μικρά Ασία και αυτοί στην Καππαδοκία και αυτοί στην Ανατολική Θράκη και αυτοί στην Βόρεια Ήπειρο. Δεν μπορεί κανείς λοιπόν να αμφισβητήσει την ελληνικότητα αυτών των ανθρώπων που υπέστησαν διωγμούς, υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο γιατί ήταν «ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ». Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να χρησιμοποιεί ρατσιστικές εκφράσεις του τύπου «Αφήνετε έναν Ρώσο ν’ αλλοιώνει τους όρους του παιχνιδιού» αναφερόμενος σαφώς στο πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβαν Σαββίδη.

Ο Σαββίδης είναι ένας Έλληνας πατριώτης, ένας Έλληνας της διασποράς και ένας Έλληνας με Ποντιακή καταγωγή που στηρίζει χρόνια τον Ποντιακό Ελληνισμό και όχι μόνο. Συντασσόμαστε απόλυτα με αυτό που ανέφερε σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero 107,4 της Θεσσαλονίκης, η Σαχινίδου δηλώνοντας ότι: «Δε θα ανεχτούμε ως οργανωμένος Ποντιακός χώρος να αποκαλούν τον Ιβάν Σαββίδη «Ρώσο», γιατί στο πρόσωπο του προσβάλλουν όλο τον Ποντιακό Ελληνισμό».

Εμείς θα συμπληρώσουμε ότι τέτοιου είδους εκφράσεις προσβάλλουν τον Ποντιακό Ελληνισμό παγκοσμίως. Διότι πρόεδρε της ΠΑΕ Ολυμπιακού, υπάρχουν Πόντιοι που γεννήθηκαν και ζούνε σήμερα στην Αυστραλία, στην Αμερική, στον Καναδά, θα τους αρνηθείτε εσείς, με τέτοιους χαρακτηρισμούς, την Ελληνικότητά τους, την Ποντιακή καταγωγή τους; Αυτοί οι Ελληνες κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να μην χαθεί η Ελληνικότητα τους να μην χαθούν τα ήθη και τα έθιμα τους. Δημιουργούν και ιδρύουν σωματεία, κοινότητες, κτίζουν εκκλησίες και σχολεία. Και εσείς θα τα μηδενίσετε όλα αυτά με τέτοιους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς? Οι Έλληνες του εξωτερικού ήταν και είναι οι στυλοβάτες και υποστηρικτές της εθνικής μας ταυτότητας.

Εμείς οι Πόντιοι υποφέραμε, πονέσαμε, κλάψαμε νεκρούς αλλά ποτέ δεν σκύψαμε το κεφάλι. Είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας, είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας είμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό μας. Διασκορπιστήκαμε για να γλυτώσουμε από το μαχαίρι σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Είμαστε περήφανοι διότι παρότι ζήσαμε την ρατσιστική επίθεση από τον γηγενή πληθυσμό της κυρίας τότε Ελλάδας, όταν ξεριζωθήκαμε από τα χώματα τα Ποντιακά και τα χώματα της Μικράς Ασίας, εμείς διαπρέψαμε. Διαπρέψαμε εμείς οι «Τουρκόσποροι» εμείς οι «’Απιστοι». Προσφέραμε στην Ελλάδα μας. Προσφέραμε στα χωριά και στις πόλεις που εγκατασταθήκαμε. Είμασταν νοικοκυραίοι και παραμείναμε νοικοκυραίοι. Ακούσαμε πολλές φορές τα απαξιωτικά και προσβλητικά σχόλια αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε ποτέ να διαπρέψουμε, να γίνουν τα παιδιά μας επιστήμονες, καθηγητές, πολιτικοί, γιατροί.

Πρόεδρε της ΠΑΕ Ολυμπιακού η δήλωση σας θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι ήταν «ατυχής» και δεν έγινε σκοπίμως για να απαξιωθεί ένας άνθρωπος Ποντιακής καταγωγής μα πάνω από όλα Ελληνας. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει προσφέρει και προσφέρει συνεχώς στην πατρίδα του με κάθε δυνατό τρόπο. Εμείς θα θέλαμε να τον εντάξουμε στους ζώντες εθνικούς μας ευεργέτες και πιστεύουμε ότι μαζί μας θα συμφωνήσουν όχι μόνο οι πανταχού Έλληνες του Πόντου αλλά όλοι οι Ελληνες.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.