ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ένταση στην ΟΣΕΠΕ με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία — Επιστολή «κόλαφος» της Επιτροπής Γενοκτονίας
Ένταση στην ΟΣΕΠΕ με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία — Επιστολή «κόλαφος» της Επιτροπής Γενοκτονίας
18 Ιούλ
0
Σχόλια

Ένταση στην ΟΣΕΠΕ με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία — Επιστολή «κόλαφος» της Επιτροπής Γενοκτονίας

Με ανοιχτή επιστολή η Διαρκής Επιτροπή Γενοκτονίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ) δημοσιεύει το χρονικό δράσεων της επιτροπής καθώς και τα προβλήματα σε σχέση με τη συνεργασία της με το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΟΣΕΠΕ.

Στο συνοδευτικό μήνυμα του Δημήτρη Κωνσταντινίδη που υπογράφει και την ανοιχτή επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων: «προβληματιστήκαμε πολύ σαν Διαρκής Επιτροπή Γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ αν θα έπρεπε να απευθύνουμε στην κρίση σας αυτήν μας την ανοιχτή επιστολή για να αποκατασταθεί η πραγματικότητα των γεγονότων και όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να πληροφορηθείτε για τα όσα σημαντικά έγιναν στο παρελθόν και πρόκειται ακόμη να γίνουν. Διότι σαν Διαρκής Επιτροπή Γενοκτονίας δεν θα σταματήσουμε τις δράσεις μας μέχρι το πέρας του επετειακού 2019 και δεν επιθυμούμε καθόλου να επαναληφθούν οι πολύ δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος στις οποίες κεντρικό πρόσωπο ήταν ο πρόεδρός μας Ανέστης
Οσσιπίδης.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
θεωρούμε αναγκαίο και σας παραθέτουμε ένα κατά το δυνατό σύντομο χρονικό της λειτουργίας της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ σε σχέση με τις εκδηλώσεις του 2019 και της συνεργασίας της με το ΔΣ της ΟΣΕΠΕ.

23/09/2006: Έκτακτο συνέδριο της ΟΣΕΠΕ. Ίδρυση Επιτροπής για την προώθηση και διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Εκλέχτηκαν ως μέλη της 10 πρόσωπα, και ονομάστηκε «Επιτροπή για την προώθηση και διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».

13/11/2013: Έκτακτο συνέδριο της ΟΣΕΠΕ. Ομόφωνη ανασύσταση της Επιτροπής με 8 πρόσωπα και διαρκή πλέον ισχύ. Αξιολόγηση της περιόδου 2006-2010. Διατύπωση σκέψεων και στρατηγικών για το μέλλον. Έκτοτε η επιτροπή θα ενεργεί ως «Διαρκής επιτροπή της ΟΣΕΠΕ για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας — Ständiger Ausschuss der OSEPE zur Förderung der Genozid Aufarbeitung und Anerkennung». Σημείωση: Η Διαρκής Επιτροπή και τα εκάστοτε ΔΣ της ΟΣΕΠΕ, δεν υποκαθιστούν το ένα το άλλο αλλά οφείλουν να συνεργάζονται με αλληλοσεβασμό και υπακοή στις καταστατικές τους υποχρεώσεις.

03/04/2016: Εκλογές ΟΣΕΠΕ Πρόεδρος εκλέγεται ο Ανέστης Οσσιπίδης, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα, κατόπιν των εκλογών του 2018. Έκτοτε διακόπηκε προοδευτικά η συνεργασία του ΔΣ με την Επιτροπή, χωρίς τεκμηρίωση και κυρίως χωρίς απόφαση συνεδρίου της ΟΣΕΠΕ.

23/05/2016: Επιστολή παραίτησης του γενικού γραμματέα Τάσου Σιδηρόπουλου από το ΔΣ της ΟΣΕΠΕ, στην οποία μας έκανε γνωστό πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος μέσα σε ένα μήνα από την εκλογή του δεν αναγνώριζε την Επιτροπή Γενοκτονίας και δεν επιθυμούσε καμία συνεργασία με αυτήν! Έχει το δικαίωμα ένας πρόεδρος να μην σέβεται αποφάσεις συνεδρίων; Η Επιτροπή παρ όλα ταύτα, συνέχισε τις προσπάθειές για συνεργασία της με το ΔΣ. Θα ήταν εγκατάλειψη των προγόνων μας και σβήσιμο της τραγικής τους τύχης μέσα στην ιστορία των γενοκτονιών αν αποσύραμε κάθε προσπάθεια.

02/06/2016: Με αφορμή τη συζήτηση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και επικείμενης σχετικής απόφασης υπέρ, στο γερμανικό κοινοβούλιο, η διαρκής επιτροπή σε πρότερο χρόνο ειδοποίησε το ΔΣ της ΟΣΕΠΕ με τέσσερις επιστολές, επεξηγώντας την ανάγκη και το επείγον μιας συνάντησης μεταξύ των δύο οργάνων. Επρόκειτο να ληφθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο μία ιστορική απόφαση. Η Επιτροπή δεν έλαβε καμία απάντηση, ούτε εξήγηση, ούτε κάποια θέση από το ΔΣ της ΟΣΕΠΕ. Στο ψήφισμα της 2.06.2016 αναγνωρίστηκαν οι άλλες γενοκτονίες αλλά οι πρόγονοί μας συμπεριλήφθηκαν στη φράση «και άλλοι χριστιανοί», χωρίς όνομα, χωρίς την ταυτότητά τους.

25/06/2016: 23 ημέρες μετά την 2α Ιουνίου 2016, συγκαλείτε σύσκεψη προέδρων και της Επιτροπής Γενοκτονίας. Όσοι πρόεδροι ήταν παρόντες, φυσικά θυμούνται ποια ήταν η συζήτηση του ΔΣ με την Επιτροπή. Από μέρους του Προέδρου ακούσαμε, μόνο προφορικά, μία σειρά εκδηλώσεων για το 2019.

24/09/2016: Ύστερα από επιστολή–έκκληση εκ μέρους της Επιτροπής προς το ΔΣ της ΟΣΕΠΕ, συγκαλείτε συνεδρίαση για τη συνεννόησή μας στις εκδηλώσεις του 2019. Συμφωνήσαμε σε ορισμένα σημεία και πήραμε από κοινού κάποιες αποφάσεις. Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες ως Επιτροπή, όμως στις ερωτήσεις που θέσαμε δεν πήραμε καμία απάντηση ούτε μας εξήγησε ο πρόεδρος γιατί δεν θέλει τη συνεργασία με την Επιτροπή. Ζητήσαμε να μας δοθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, τόσο για να ενημερωθούν οι σύλλογοι–μέλη όσο και εμείς της Επιτροπής με σκοπό να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που πήραμε. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν μας έχουν σταλεί τα πρακτικά. Αντιθέτως η Επιτροπή απέστειλε τα πρακτικά της μοναδικής αυτής συνεδρίασης με το ΔΣ.

25/06/2016 — 24/09/2016 και 2017: Η Επιτροπή κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις και οργανόγραμμα για διάφορες εκδηλώσεις (εκδήλωση Βρυξέλλες) και ειδικά αυτές του 2019 και μάλιστα και το πώς θα υλοποιηθούν.

13 – 14/05/2017: Στο Μάνχαϊμ, σε σύσκεψη προέδρων έγινε συζήτηση για τις εκδηλώσεις που θα πλαισίωναν την επέτειο 1919-2019. Η Επιτροπή δεν προσκλήθηκε ανεξήγητα

01/10/2017: Στη σύσκεψη προέδρων, το τρίτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε τις εκδηλώσεις 2019. Η Επιτροπή δεν προσκλήθηκε ανεξήγητα. Επιστολή της Επιτροπής από 10/06/2018 προς ΔΣ και τους Συλλόγους της ΟΣΕΠΕ, εν όψει της σύσκεψης προέδρων στις 23/06/2018, όπου εκφράζοντας την αγωνία μας για την άρνηση συνεργασίας από το ΔΣ και την τύχη των εκδηλώσεων του 2019, μεταξύ άλλων αναφέραμε: «Από το 2016 εκ μέρους της Επιτροπής έγιναν πολλές προσπάθειες συνεργασίας τις οποίες δεν δέχθηκε το προηγούμενο αλλά και το παρόν ΔΣ ποτέ, οι λόγοι δεν μας είναι γνωστοί. Εάν και το σημερινό ΔΣ συνεχίσει να προσεγγίζει και να χειρίζεται το θέμα της γενοκτονίας όπως έκανε μέχρι σήμερα, η Επιτροπή με αίσθημα υψηλής ευθύνης απέναντι στους συλλόγους και τα μέλη αλλά και με σεβασμό απέναντι στα θύματα της Γενοκτονίας θα συνεχίσει τις δραστηριότητές όπως έπραξε και ανέδειξε το θέμα, εδώ και 12 χρόνια από τη σύστασή της».

23/06/2018: Στη σύσκεψη προέδρων έγινε πάλι συζήτηση για τις εκδηλώσεις του 2019. Η Επιτροπή και πάλι δεν προσκλήθηκε. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κολωνίας και μέλος της Επιτροπής κατέθεσε τις προτάσεις της Επιτροπής Γενοκτονίας για τα 100χρονα από την τελευταία φάση της Γενοκτονίας. Σε αυτή τη σύσκεψη αποφασίσθηκε πως τον Σεπτέμβριο του 2018 θα γίνει νέα σύσκεψη προέδρων για την υλοποίηση και για τα οργανωτικά αυτών των προτάσεων. Οι διεργασίες της Δ.Ε.Γ. ήταν άμεσες για να δρομολογηθούν όσα ανακοινώθηκαν εκ μέρους της. Ο πρόεδρος συνεχίζει να αρνείται τη συνεργασία με την Επιτροπή.

01/12/2018: Σύσκεψη προέδρων. Για ακόμη μία φορά η Επιτροπή δεν καλέστηκε. Στη συζήτηση για τις εκδηλώσεις του 2019, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης παρέδωσε στο ΔΣ της ΟΣΕΠΕ ολοκληρωμένο πρόγραμμα συγκεκριμένων εκδηλώσεων. Η εμπειρία της 02/06/2016 μας έκανε προσεκτικούς. Το 2019 έπρεπε να γίνουν οι εκδηλώσεις μνήμης, σοβαρές και σεβαστές, με στόχευση των κενών που άφηνε η αναγνώριση των Αρμενίων το 2016. Σημείωση: μέχρι και το τέλος του 2018, το ΔΣ δεν κατέθεσε κάποιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το 2019.

09/03/2019: Στο έκτακτο καταστατικό συνέδριο ο πρόεδρος Ανέστης Οσσιπίδης, ανακοίνωσε πως το ΔΣ της ΟΣΕΠΕ δεν θα κάνει εκδηλώσεις για το 2019 και ότι οι σύλλογοι μπορούν να κάνουν εκδηλώσεις τις οποίες θα στηρίξει η ΟΣΕΠΕ.

25/04/2019: Κάλεσμα-πρόσκληση από μέρους της Επιτροπής Γενοκτονίας σε συλλόγους μέλη και ΔΣ ΟΣΕΠΕ: «επισυνάπτουμε ένα κάλεσμα–πρόσκληση και σας ενημερώνουμε για τις εκδηλώσεις του πρώτου εξαμήνου του 2019, για τα 100 χρόνια από την τελευταία φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».
Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκε ένα μεγάλο μέρος των συλλόγων μελών της ΟΣΕΠΕ, αλλά και φορείς του δημόσιου βίου. Οι πρέσβης Ελλάδος και Αρμενίας καθώς και η γενική πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο. Εκπρόσωποι, Αρμενικής, Γερμανικής και Ελληνικής εκκλησίας, καθώς επίσης και άλλοι φορείς και προσωπικότητες.

Με αυτή τη συνεργασία υλοποιήθηκαν οι εξής διοργανώσεις:
16–19/05/2019: στο Βερολίνο στις 16/05/2019, με πρωτοβουλία του Dietmar Nietan, ολοκληρώθηκε κύκλος διαβούλευσης, σε αίθουσα της γερμανικής Βουλής, με τον προσκλητήριο τίτλο «Γενοκτονία και Μνήμη–Πρόσκληση στην Ιστορία και το δικαίωμα στη Μνήμη». Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο διακεκριμένος Τούρκος ιστορικός–γενοκτονολόγος Τάνερ Άκσαμ, ο οποίος διατύπωσε την τεκμηριωμένη στο ερευνητικό πεδίο των διαφόρων αρχείων, επιστημονική πεποίθησή του για τη γενοκτονία των χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας, δίνοντας έμφαση στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Στις 17 και 19/05/19 είχαμε την εκπροσώπηση από το Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών μέσω του πρέσβη στο Βερολίνο Θεόδωρου Δασκαρόλη και του προξένου στο Βερολίνο Φώτη Φιλέντα.

Σχετικά με την εκδήλωση στην πόλη της Βαϊμάρης ενημερώνουμε λεπτομερέστατα πως στις: 10/06/2019 η Επιτροπή για ακόμη μία φορά ενημερώνει και καλεί, όλους τους φορείς Ποντίων και μη, καθώς και το ΔΣ της ΟΣΕΠΕ να παρευρεθούν στην παραπάνω σημαντική εκδήλωση. Η υποστήριξη των συλλόγων Ποντίων και μη Ποντίων καθώς και προσώπων ήταν μεγάλη και η Επιτροπή ευχαριστεί με ευγνωμοσύνη όλους όσοι συμμετείχαν.

13/06/2019: Διαβάσαμε με μεγάλη ικανοποίηση το σημαντικό άρθρο, που γράφτηκε στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Θουριγγίας, με έντονο πολιτικό περιεχόμενο.

15/06/2019: Στη Βαϊμάρη και στο Μπούχενβαλντ. Οικουμενικό μνημόσυνο των θυμάτων της γενοκτονίας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας με την Ευαγγελική και Αρμενική εκκλησία. Κατάθεση στεφάνου στον μαρτυρικό τόπο του σ.σ Μπούχενβαλντ. Οι εκδηλώσεις τιμήθηκαν από την παρουσία του πρέσβη Δασκαρόλη, της γενικής προξένου στο Μόναχο Κωνσταντινοπούλου, ενώ η συμμετοχή του πρωθυπουργού της Θουριγγίας Ράμελο παρεμποδίστηκε από την παρασκηνιακή παρέμβαση του Οσσιπίδη, ο οποίος απαξιώνοντας τη στήριξη που απολάμβαναν οι εκδηλώσεις από το ελληνικό ΥΠΕΞ και την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, πρόσβαλε τους θεσμούς και ανέτρεψε το ιστορικό ή και δυσφήμισε ανεπανόρθωτα την ΟΣΕΠΕ. Ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ανέστης Οσσιπίδης με παρασκηνιακές παρεμβάσεις κατέβαλε απεγνωσμένες προσπάθειες να αποτρέψει όλες τις διοργανώσεις. Το πρώτο μποϊκοτάζ έγινε στις 17 -19/04/2019 με δύο κατά σειρά ηλεκτρονικές επιστολές προς στην Χόφμαν. Επίσης στις 08/06/2019, ηλεκτρονική επιστολή από τον ιερέα της εκκλησίας της Βαϊμάρης, μας ενημέρωνε πως ο Οσσιπίδης σαν πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ με τηλεφώνημά του δηλώνει στον ιερέα, πως δεν γνωρίζει για την εκδήλωση και την χαρακτηρίζει ως παράνομη, ο ιερέας του απάντησε πως η δική του εκκλησία είναι για όλους ανοιχτή.

Στις 13/06/2019: αργά το βράδυ, ήρθε ηλεκτρονική επιστολή από το γραφείο του πρωθυπουργού Ράμελο, η οποία έγραφε πως ο Οσσιπίδης τηλεφώνησε στον γραμματέα του πρωθυπουργού, σαν πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ λέγοντας πως δεν γνωρίζει για την εκδήλωση και πάλι τη χαρακτηρίζει ως παράνομη. Ο γραμματέας του Ράμελο εκτίμησε ενδεχομένως κάποιο πολιτικό κόστος, και έτσι απέτρεψε τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, ο οποίος θα ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, οι επιστολές που αναφέρονται στις παρεμβάσεις του, είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Παρά τις ακαταλόγιστες παρεμβάσεις του Οσσιπίδη, όλες οι διοργανώσεις σημείωσαν σοβαρή επιτυχία. Διοργανώθηκαν με μεγάλο κόπο, με δικές μας δαπάνες και κάτω από το θεσμικό όνομα σαν Επιτροπή Γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ, χωρίς να γίνει χρήση ούτε ο λογότυπος ούτε η σφραγίδα της ομοσπονδίας.

Η αγωνία κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ήταν μεγάλη, το ίδιο και ο φόβος μας για ενδεχόμενο μποϊκοτάζ. Οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν και οι εκδηλώσεις υπονομεύτηκαν. Η υπονόμευση όμως δεν προήλθε από τους αρνητές της γενοκτονίας, όπως ήταν αναμενόμενο, από Τουρκική πρεσβεία, τα προξενεία της Τουρκίας και την οργάνωση των Γκρίζων Λύκων, αντιθέτως, δυστυχώς από το ίδιο το δικό μας χώρο. Οι ενέργειες αυτές του προέδρου αφήνουν στο κάθε ένα ανοιχτά ερωτήματα, τα οποία περιμένουν άμεση απάντηση. Τι επιδίωκε με τις παρασκηνιακές του παρεμβάσεις; και ποιο σκοπό υπηρετούσαν;

Για τη Επιτροπή Δημήτριος Κωνσταντινίδης
Μέλος της Επιτροπής Γενοκτονίας
Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κολωνίας
Πρόεδρος του AGADEKA

Πηγή: doryforos-europa.blogspot.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.