ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Αρμενίων και Ασσυρίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ της Γερμανίας
Εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Αρμενίων και Ασσυρίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ της Γερμανίας
(Φωτ.: doryforos-europa.blogspot.com)
20 Ιούν
0
Σχόλια

Εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Αρμενίων και Ασσυρίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ της Γερμανίας

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξη της τελευταίας φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έλαβε χώρα στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, το περασμένο Σάββατο 15 Ιουνίου, διεκκλησιαστική ημέρα μνήμης και κατάθεση στεφάνων στο αιματοβαμένο και μαρτυρικό χώμα του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλτ.

Η εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων συμπεριέλαβε και τη Γενοκτονία των Αρμενίων και Ασσυρίων, την εποχή του οθωμανικού κράτους.

Στον ιστορικό ευαγγελικό ναό Πέτρου και Παύλου —όπου τον 16ο αιώνα ο Μαρτίνος Λούθηρος έκανε τακτικά κηρύγματα— ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, τέλεσε το ορθόδοξο τρισάγιο για τα θύματα της γενοκτονίας, ενώ ο Αρμένιος ιερέας Sahak Sahakyan και ο ευαγγελικός πάστορας Sebastian Kircheis ανέγνωσαν προσευχές. Τη μετάφραση των ορθοδόξων ευχών στα γερμανικά διάβασε η μαθήτρια Λαμπρινή Μαραζίδη. Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν η Janet Abraham μέλος του Συλλόγου Ασσυρίων, ο Αλέξανδρος Λινός εκ’ μέρους της Γερμανοελληνικής Εταιρείας Βαιμάρης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κολωνίας Δημήτριος Κωνσταντινίδης και η Αναστασία Ντικ —μέλη και οι δύο της επιτροπής γενοκτονίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ)— τέλος ο πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία Θεόδωρος Δασκαρόλης κατά τον χαιρετισμό του διαβεβαίωσε τη πλήρη υποστήριξή του στην εκδήλωση αυτή.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης στο ναό, οι προσκεκλημένοι μετέβησαν στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλντ, όπου εκεί τους υποδέχθηκε εγκάρδια ο Dr. Harry Stein, υπεύθυνος διευθυντής για την ιστορία του KZ-Buchenwald. Στην αναμνηστική πλάκα στον εσωτερικό χώρο του τόπου του μαρτυρίου κατέθεσαν στεφάνια ο πρέσβης Θεόδωρος Δασκαρόλης και η γενική πρόξενος Μονάχου Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου μαζί με τον Γεώργιος Τσορακλίδη. Η Ποντιακή νεολαία έψαλλε σε κλίμα συγκίνησης το ποντιακό τραγούδι Tην πατρίδα μ’ έχασα. Ακολούθησε ωριαία ξενάγηση στο χώρο του στρατοπέδου. Όλοι όσοι μετείχαν στην εκδήλωση ανεχώρησαν, φορτωμένοι με μνήμες ανατριχιατικών γεγονότων και οδύνης για όλα τα θύματα του ναζισμού και ιδιαίτερα για τους Έλληνες κρατούμενους, στη κόλαση του Μπούχεβαλντ.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο πρέσβης επί τιμή Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Γεώργιος Τσορακλίδης, ο πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Ντίσσελντορφ Ηλίας Μαυρίδης, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου Κώστας Σαββίδης, ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο Γεώργιος Παππάς, μέλη του Συλλόγου Ποντίων Κολωνίας καθώς και πλήθος κόσμου.

Πηγή: doryforos-europa.blogspot.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.