ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το δικό του στίγμα άφησε στην σύγχρονη ιστορία, το 15ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών της ΠΟΕ (φωτο, βίντεο)
Το δικό του στίγμα άφησε στην σύγχρονη ιστορία, το 15ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών της ΠΟΕ (φωτο, βίντεο)
(Φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
19 Οκτ
0
Σχόλια

Το δικό του στίγμα άφησε στην σύγχρονη ιστορία, το 15ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών της ΠΟΕ (φωτο, βίντεο)

«Καλωσήρθατε στην γιορτή της νεολαίας μας που φέτος με την δυναμική της παρουσία αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποδεικνύοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως “Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο”» ανέφεραν ο Γιώργος Συμεωνίδης και η Λάουρα Νάργες —παρουσιαστές της εκδήλωσης— κατά την έναρξη του 15ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ «PAOK SPORTS ARENA», στην Θεσσαλονίκη.

Την σκηνοθετική επιμέλεια όλου του Φεστιβάλ, είχε ο ποντιακής καταγωγής χορογράφος και σκηνοθέτης της παράστασης «Γενοκτονία», Παύλος Κουρτίδης.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για τις χιλιάδες των θυμάτων της γενοκτονίας, και αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ, Γιάννης Παπαδόπουλος. Ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του τόνισε: «Νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα για μια ακόμα χρονιά, μηδένισαν τις αποστάσεις για να έρθουν εδώ απόψε στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη. Εκατό χρόνια μετά, η νεολαία αγωνίζεται να διατηρήσει την μνήμη της ζωντανή, και αγωνίζεται για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας». Και έκλεισε λέγοντας «όταν ξημερώνει 19η Μαΐου κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, θα αγωνιζόμαστε έξω από κάθε τούρκικο προξενείο». «Σας καλωσορίζω στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας» ανέφερε κατά την έναρξη του χαιρετισμού του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Κουνατίδης. «Η παρουσία χιλιάδων συμμετεχόντων σήμερα εδώ, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας στις επόμενες γενιές και δικαίωση για τις παλαιότερες. Ας είναι περήφανοι αυτοί που μας κοιτούν εκεί ψηλά και ας τους αφιερώσουμε την φετινή μας εκδήλωση». Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης για να κηρύξει την έναρξη του Φεστιβάλ. «Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα θύματα της γενοκτονίας αλλά όχι μόνο της δικής μας, στα θύματα όλων των γενοκτονιών που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως του τόπου, του χρόνου και σε βάρους οποιουδήποτε και αν τελέστηκαν. Ο ορισμός της εκατονταετίας υπαγορεύτηκε από την ανάγκη συμβολοποίησης του αγώνα για την διεθνή αναγνώριση, την συσπείρωση των δυνάμεων για την διεθνοποίηση του ζητήματος. Δυστυχώς όμως για ακόμα μια φορά οι πρωτοβουλίες του οργανωμένου ποντιακού χώρου ήτανε οι μοναδικές και έλειψαν αυτές της επίσημης ελληνικής πολιτείας» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό ενώ τόνισε ότι η Ομοσπονδία απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση την σύσταση μιας μόνιμης διαρκούς ειδικής επιτροπής στην Βουλή των Ελλήνων για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προκειμένου η Ελλάδα —η χώρα που γέννησε την δημοκρατία— να ηγηθεί σε διεθνές επίπεδο τον αγώνα προάσπισης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από τον χαιρετισμό του πρόεδρου της ΠΟΕ η αναφορά στα θλιβερά γεγονότα της Συρίας. «Γινόμαστε μάρτυρες τις τελευταίες ημέρες της παράνομης εισβολής τον τουρκικών δυνάμεων στην βόρεια Συρία, τις φρικαλεότητες σε βάρος των κουρδικών πληθυσμών στον αγώνα των οποίων στεκόμαστε αλληλέγγυοι. Καταδικάζουμε απερίφραστα την παράνομη τουρκική εισβολή και υπενθυμίζουμε πως όσο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα εγκλήματα που έχει τελέσει στο παρελθόν θα τα επαναλαμβάνει συνεχώς αποτρέποντας την δόμηση ενός περιβάλλοντος ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε.

Όλοι οι χορευτές έκαναν δυναμική είσοδο με το εμπροπίς’ με τους θεατές να τους καταχειροκροτεί (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

Στην συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον επίτιμο πρόεδρο της ΠΟΕ και εμπνευστή του Φεστιβάλ Γιώργο Παρχαρίδη, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος δήλωσε την χαρά του διότι τα φεστιβάλ ποντιακών χωρών έχουν γίνει πλέον ακλόνητος θεσμός. «Το φεστιβάλ αυτό δεν είναι μόνο χοροί. Χορεύοντας με δύναμη και πάθος η ποντιακή νεολαία στέλνει μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις, μηνύματα αγάπης, ενότητας, αλληλεγγύης, αγωνιστικόττητας και προοπτικής» ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ έκλεισε λέγοντας: «Η πολιτεία έκανε το χρέος της το 1994 —μετά όμως από 70 χρόνια καθυστέρησης— αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης. Από τότε και μετά όμως είναι στάσιμη και απούσα. Ζητούμε επιτέλους από την πολιτεία να μπει μπροστά στην μάχη που δίνουμε για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Να δημιουργήσει ένα μουσείο πολιτισμού του προσφυγικού ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη και ένα μνημείο γενοκτονίας επιτέλους στην πρωτεύουσά μας, την Αθήνα». Μετά στο βήμα καλέστηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας–Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση μετέφερε τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και όλου του υπουργικού συμβουλίου. «Η εκρίζωση των Ελλήνων του Πόντου υπήρξε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αποτέλεσε μέρος ενός προμελετημένου σχεδίου που αποσκοπούσε στον αφανισμό όλου του χριστιανικού πληθυσμού της νοτιοανατολικής Μικράς Ασίας. Η ποντιακή γενοκτονία ήταν, είναι και θα παραμείνει μια “πληγή” στο σώμα του ελληνισμού η οποία δεν πρόκειται να κλείσει μέχρι την ημέρα της τελικής δικαίωσης» ανέφερε και κατέληξε λέγοντας: «ο ποντιακός ελληνισμός είναι η Ελλάδα! Οφείλουμε να κρατήσουμε αιώνια την μνήμη της γενοκτονίας μιλώντας στα παιδιά μας για αυτήν. Δεν έχει σημασία τι είναι ο καθένας: Πόντιος, Θρακιώτης, Βλάχος ή Σαρακατσάνος. Εκείνο που προέχει είναι να κρατήσουμε αδάμαστο το εθνικό μας φρόνημα και να ποτίσουμε τις ρίζες του ελληνισμού με το νερό της εθνικής αυτογνωσίας». Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕ κάλεσε στο βήμα τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη τον οποίο ευχαρίστησε και δημόσια για το γεγονός ότι έβγαλε την ιστορία μας μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι» του στρατηγού Χάρη Τσιρκινίδη, δια διαύλου του τηλεοπτικού σταθμού OPEN TV. O Μανούσος Μανουσάκης ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους τον οδήγησαν στην σκηνοθεσία του σίριαλ και ανέδειξε την αναγκαιότητα της προβολής του σήμερα αφού όπως είπε «δεν έχουν αλλάξει και πολλά». Ενώ έκλεισε την ομιλία του κάνοντας εκτενείς αναφορά στην παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην βόρειο Συρία.

Λίγο πριν κηρύξει την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος–Δημήτριος Τοπαλίδης αναφέρθηκε σε μια προσπάθεια που τρέχει εδώ και μήνες, και δεν είναι άλλη από την διοργάνωση του μεγάλου παγκόσμιου πολιτικού συνεδρίου, κατά του εγκλήματος της γενοκτονίας που θα διεξαχθεί στις 6-7 και 8 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Αθήνα. «Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα, εάν όχι το μεγαλύτερο συνέδριο κατά του εγκλήματος της γενοκτονίας που πραγματοποιείται το έτος 2019. Δεκάδες προσκεκλημένοι, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές από την Ευρώπη την Αμερική, την Τουρκία, την Συρία και το Ισραήλ, θα βρίσκονται προσκεκλημένοι της Ομοσπονδίας μας» ανέφερε μεταξύ άλλων και με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση «για τελευταία φορά από την θέση του προέδρου του ΔΣ την ΠΟΕ» —όπως ανέφερε ο ίδιος— κήρυξε την επίσημη έναρξη του 15ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών χορών. Στην συνέχεια τα λάβαρα των 464 σωματείων της ΠΟΕ μπήκαν στο γήπεδο και οι 2600 χορευτές από όλη την Ελλάδα κατέκλυσαν το κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ με το χορό εμπροπίς με τον Φάνη Κουρουκλίδη να τους συνοδεύει στην λύρα και τον Κώστα Θεοδοσιάδη στο τραγούδι.

Στην συνέχεια ακολούθησε ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι μνήμης και τιμής σε όλα τα θύματα των γενοκτονιών, μέσα από συμβολικές εικόνες. Στην παρουσία πέντε μικρών παιδιών τιμήθηκαν τα θύματα των σύγχρονων γενοκτονιών, ενώ μέσα από τον σύγχρονο χορό, αναπαραστάθηκαν τα εγκλήματα τα οποία συναποτελούν μια γενοκτονία σύμφωνα με την σύμβαση για την «Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας» που υιοθετήθηκε το 1948 από τον ΟΗΕ. Οι χορευτές και των πέντε ΣΠΟΣ παρουσίασαν τους χορούς που είχαν προετοιμάσει όλους αυτούς τους μήνες. Ενδιάμεσα από κάθε ΣΠΟΣ προβάλλονταν ένα μικρό βίντεο σχετικά με άλλες γενοκτονίες καθώς και ένα μικρό μουσικοχορευτικό δρώμενο από την παράσταση  «Γενοκτονία» του Παύλου Κουρτίδη. Ρίγη συγκίνησης ένιωσαν όλοι όσοι είδαν τους χορευτές τα σχηματίζουν με τα σώματά τους τον αριθμό 100 (συμβολίζωντας τα 100 χρόνια μνήμης), τον αριθμό 353 (συμβολίζοντας τα 353.000 καταγεγγραμένα θύματα της Γενοκτονίας) καθώς και το γράμα «G» (το λογότυπο που καθιερώθηκε από την ΠΟΕ για το 2019). Συγκλονιστική ήταν η στιγμή όταν περίπου 200 άνδρες χορευτές από όλη την Ελλάδα ενδεδημένοι την μαύρη ζίπκα (σε ένδειξη πένθους και αγωνιστικότητας) χόρεψαν σε τέσσερις ομόκεντρους κύκλους τον σέρρα χορό και καταχειροκροτήθηκαν από όλο το στάδιο.

Μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ παρευρέθηκαν οι: Απόστολος Αυδελάς αντιπόεδρος της βουλής των Ελλήνων, οι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, Λεωνίδας Στολτίδης, οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτριος Κούβελας, Χρήστος Γιανούλης, Στράτος Σιμόπουλος και Σταύρος Καλαφάτης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Κυρίζογλου δήμαρχος ΑΜπελοκήπων–Μενεμένης, Γιώργος Τσαμασλίδης δήμαρχος Θερμαικού και ο αντιπρόεδρος της ΔΙΣΙΠΕ Εφραίμ Κυζιρίδης.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.