ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Απολογισμός και νέο ΔΣ για την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας
Απολογισμός και νέο ΔΣ για την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας
17 Σεπ
0
Σχόλια

Απολογισμός και νέο ΔΣ για την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας

Γενική συνέλευση, εκλογές και ανασκόπηση στην τριετία 2016-2019, έκανε η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (ΟΠΣΑ) το περασμένο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στο κτήριο της Ποντιακής Αδελφότητας Νέας Νότιας Ουαλίας «Ο Ποντοξενιτέας» και αμέσως μετά εκλέχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) για την τριετία 2019-2022.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον γενοκτονολόγο και ιστορικό του πανεπιστήμιου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ δρ Παναγιώτη Διαμάντη.

Επί της ευκαιρίας, του απολογισμού η ΟΠΣΑ εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τους πολυάριθμους υποστηρικτές και χορηγούς της, και ειδικά τον Ιβάν Σαββίδη. Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδη» βοήθησε σημαντικά στην μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας για την επέτειο των 100 χρόνων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στο πρόγραμμα της Ομοσπονδίας συμπεριλαμβάνονταν οι εκδηλώσεις:

«Η επί πλέον χρηματοδότηση μας βοήθησε να καταφέρουμε τις μεγάλες επιτυχίες αυτών των προγραμμάτων. Σημαντικότατο είναι η αυτοπεποίθηση την οποία νοιώθουμε γνωρίζοντας ότι ένας τόσο αγαπητός ηγέτης στον ποντιακό χώρο υποστηρίζει το όραμά μας. Αυτό έδωσε στην Ομοσπονδία μας ακόμα περισσότερη δύναμη. Τα απλά λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη την οποία νοιώθουμε προς τον Ιβάν Σαββίδη και το Ίδρυμά του. Τον ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για την υποστήριξή του» αναφέρει μεταξύ άλλων το δελτίο Τύπου και συμπληρώνει «η Ομοσπονδία μας επίσης ευχαριστεί την οικογένεια Ευκαρπίδη για την υποστήριξή τους, προς τιμή του πρώτου προέδρου μας, τον Θεόφιλο Ευκαρπίδη. Επίσης τον Ιγνάτιο Γαβριηλίδη, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό της Ομοσπονδίας μας».

Η ΟΠΣΑ πήρε την απόφαση να διαδώσει το μήνυμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να επικεντρώσει την προσοχή της σε εκδηλώσεις οι οποίες διευρύνουν την γνώση για την Γενοκτονία μας σε άλλες ομογένειες. Για τον λόγο αυτό είχε άριστη συνεργασία με τον δρ Παναγιώτη Διαμάντη ο οποίος έχει αφιερώσει την ζωή του σε αυτόν τον στόχο τονίζεται στο δελτίο Τύπου. «Ο δρ Διαμάντης έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην καθοδήγηση της Ομοσπονδίας σε θέματα τα οποία σχετίζονται με την γενοκτονία. Παράδειγμα είναι η ακούραστη εργασία του, επαναφέροντας στο προσκήνιο και ερευνώντας το έργο του μεγάλου ήρωα George Divine Treloar. Επί δώδεκα χρόνια ερευνά, παρουσιάζει ομιλίες σε ακαδημαϊκούς και άλλους δημόσιους χώρους σε ολόκληρη την χώρα. Σήμερα, βλέπουμε ποντιακούς συλλόγους να εργάζονται σκληρά για να μην ξαναξεχαστεί αυτή η μεγάλη ιστορία» συμπληρώνει.

Και καταλήγει: «Με πολυάριθμες αναφορές στον τύπο και με επιστημονικές έρευνες, με μνημείο-πλάκα και ετήσια υποτροφία στο St Patrick’s College, στο Ballarat, η σκληρή δουλειά του δρ Διαμάντη να βγει αυτή η ιστορία από τις ξεχασμένες σελίδες της Αυστραλιανής ιστορίας και να ξαναβγεί στο φως αποτελεί μεγάλο επίτευγμα. Η πιο πρόσφατη συμβολή είναι το μεγάλο μνημείο στην καρδιά της πόλης του Ballarat, αποτέλεσμα συνεταιρισμού του μέλους της ΟΠΣΑ Κεντρικής Ένωσης Ποντίων Μελβούρνης και Βικτώριας “Ποντιακή Εστία” μαζί με άλλους φορείς. Η Ομοσπονδία μας θα ήθελε επίσης να ευχαριστήσει τον δρ Παναγιώτη Διαμάντη για τις υπηρεσίες του προς τον ποντιακό ελληνισμό. Ευελπιστούμε να συνεχίσει αυτή η συνεργασία με το νέο ΔΣ».

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΣΑ
Μετά την Γενική Συνέλευση (ΓΣ) πραγματοποιήθηκα οι εκλογές της ΟΠΣΑ οι οποίες ανέδειξαν το παρακάτω ΔΣ:

  • Πρόεδρος: Παναγιώτης Στεφανίδης (Ποντιακή, Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Ένωσης Βικτώριας «Οι Ακρίτες του Πόντου»)
  • Αντιπρόεδρος: Έστα Πασχαλίδου–Χιλά (Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ο Ποντοξενιτέας»)
  • Γραμματέας: Νικόλαος Μακρίδης (Ποντιακή, Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Ένωσης Βικτώριας «Οι Ακρίτες του Πόντου»)
  • Ταμίας: Μαρία Άνθονυ (Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ο Ποντοξενιτέας»)

Το απερχόμενο ΔΣ ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στο νέο ΔΣ και συγκεκριμένα ο πρόεδρος δήλωσε: «να γνωρίζουν ότι θα είμαστε δίπλα τους για οτιδήποτε, ανά πάσα στιγμή». Από την μεριά της η Ναταλία Μακρίδη εκπρόσωπος της νεολαίας της ΟΠΣΑ δήλωσε: «Ευχόμαστε την συμπαράσταση μας στην Ομοσπονδία για να συνεχίσουμε στο μέλλον το ποντιακό στοιχείο στους Αντίποδες. Εμείς αποτελούμε το μέλλον του ποντιακού ελληνισμού στην Αυστραλία». Η Γενική Συνέλευση επίσης συζήτησε θέματα όπως η συνεργασία με την IAGS, o ρόλος της νεολαίας στην μελλοντική πορεία της Ομοσπονδίας, το Συναπάντεμα 2020 καθώς και άλλα σχέδια για το 2020. Τέλος ο νέο-εκλεγείς πρόεδρος Παναγιώτης Στεφανίδης ευχαρίστησε τα μέλη για την ευκαιρία την οποία του δώσανε να υπηρετήσει την ομογένεια από την θέση αυτή και δήλωσε: «κύριος στόχος μας είναι η προετοιμασία της επόμενης γενιάς Αυστραλών ποντίων, δηλαδή το μέλλον αυτού του μοναδικού κομματιού του Ελληνισμού της Αυστραλίας».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.