ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου του George Devine Treloar στο Ballarat της Αυστραλίας
Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου του George Devine Treloar στο Ballarat της Αυστραλίας
(Φωτ.: Jim Claven)
11 Σεπ
0
Σχόλια

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου του George Devine Treloar στο Ballarat της Αυστραλίας

Περισσότερα από 200 άτομα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Ballarat, για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του George Devine Treloar, του Αυστραλού που έσωσε χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες της Γενοκτονίας και της Μικρασιατικής Καταστροφής.

To άγαλμα που φιλοτέχνησε η γλύπτρια Lis Johnson και αναπαριστά τον George Treloar με μια μικρή προσφυγοπούλα, ανεγέρθη στην κεντρική οδό Sturt Street της γενέτειράς του Ballarat.

Ανάμεσά τους ήταν ομογενειακοί και πολιτικοί εκπρόσωποι, απόγονοι προσφύγων που επιβίωσαν χάρη στο έργο του Αυστραλού ανθρωπιστή και άλλα μέλη της κοινότητας, ενώ το παρών έδωσε και ο 82χρονος σήμερα γιος του, David Treloar, ο οποίος μάλιστα απηύθυνε λόγο, αναγνωρίζοντας το έργο που έχει γίνει με πρωτοβουλία της «Επιτροπής Μνήμης George Treloar» προς τιμήν του πατέρα του. Την εκδήλωση και τα αποκαλυπτήρια επιμελήθηκαν η εκπρόσωπος της «Επιτροπής Μνήμης George Treloar» Λίτσα Αθανασιάδη και η δήμαρχος Ballarat, Samantha McIntosh.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ο σέρρα ποντιακός χορός από το συγκρότημα της Κεντρικής Ένωσης Ποντίων Μελβούρνης και Βικτώριας «Ποντιακή Εστία», προς αναγνώριση του πολιτισμού πολλών από τους πρόσφυγες που βοήθησε ο George Treloar, ενώ οι χορευτικές επιδείξεις έγιναν με την υπόκρουση του αγγείου που έπαιζε ζωντανά μια νεαρή ομογενής. Κατόπιν οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο δημαρχείο του Ballarat με γεύμα και ομιλίες.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο ομογενής δικηγόρος και ποιητής Κωνσταντίνος Καλυμνιός και ο ιστορικός και μέλος της Επιτροπής, Jim Claven, ο οποίος αναφέρθηκε και στην προσωπική του περιήγηση σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας που ιδρύθηκαν χάρη στον George Treloar. «Μιλάμε για έναν άνθρωπο που είχε τις ικανότητες την κατάλληλη στιγμή να σώσει 108.000 Χριστιανούς πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα. Είναι πραγματική τιμή για εμένα να βρίσκομαι εκεί», ανέφερε ο Claven.

Πηγή: neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.