ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Φόρος τιμής στον προστάτη των Ελλήνων προσφύγων George Treloar
Φόρος τιμής στον προστάτη των Ελλήνων προσφύγων George Treloar
(Φωτ: neoskosmos.com)
07 Σεπ
0
Σχόλια

Φόρος τιμής στον προστάτη των Ελλήνων προσφύγων George Treloar

Ο στρατηγός George Devine Treloar που υπηρέτησε ως επίτροπος για τους πρόσφυγες της Κοινωνίας των Εθνών στη Θράκη και τη Μακεδονία με το ξέσπασμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τιμήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη γεννέτειρά του, Ballarat, σε ειδική εκδήλωση όπου ανακοινώθηκε ότι συγκαταλλέγεται στα τιμώμενα πρόσωπα, “Legends”, του σχολείου όπου φοίτησε και ο ίδιος, το St. Patricks College. Η απονομή της διάκρισης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικά αφιερωμένου δείπνου το βράδυ της Κυριακής, 31 Αυγούστου, ενώ με τον τίτλο τιμήθηκαν επίσης ο Peter Blenkiron και ο Michael Flynn.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης ήταν βέβαια και εκπρόσωποι της Επιτροπής Μνήμης George Treloar.

Επρόκειτο για μια ιδιαίτερα ξεχωριστή βραδιά, όπως δήλωσε εκ μέρους της Επιτροπής η Λίτσα Αθανασιάδη, καθότι υπήρξε εκτός των άλλων ευκαιρία γνωριμίας με τα μέλη της οικογένειας Treloar, τον γιο του David που ταξίδεψε από το Περθ για να παραστεί στην εκδήλωση, αλλά και την ανιψιά του Eleanor Lacey που ήρθε από την Καμπέρα. «Είναι πραγματικό προνόμιο αυτό το “ταξίδι” που έχουμε ξεκινήσει προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής στον George Treloar, εκ μέρους όλων των απογόνων όσων ο George βοήθησε στη Βόρεια Ελλάδα. Έφτασαν στις ελληνικές ακτές ταλαίπωροι, έχοντας ανάγκη από βοήθεια. Για καλή τους τύχη, βοηθήθηκαν από αυτόν τον ανθρωπιστή, χωρίς το έργο του οποίου περίπου 100 χρόνια πίσω πολλοί από μας δεν θα βρίσκονταν σήμερα εδώ», είπε χαρακτηριστικά η Αθανασιάδη.

Μέσα από τον ρόλο του ο Treloar εκτιμάται πως βοήθησε περίπου 108.000 Χριστιανούς πρόσφυγες που διώχθηκαν από τα σπίτια τους κατά τη μικρασιατική καταστροφή. Χρησιμοποιώντας τις στρατιωτικές του γνώσεις και το οργανωτικό του πνεύμα, ο George εξασφάλισε τη διάσωση χιλιάδων κατατρεγμένων και ετοίμασε την ίδρυση πολλών νέων χωριών, όπως το Θρυλόριο στη Θράκη που πήρε το όνομά του προς τιμήν του. Αξίζει να σημειωθεί πως την εκδήλωση αναγνώρισής του ως τιμώμενο πρόσωπο από το St Patricks College, έρχονται να ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού που φιλοτεχνήθηκε προς τιμήν του. Το μνημείο George Treloar πρόκειται να τοποθετηθεί σε σημείο επί της Sturt Street του Ballarat, όπου και θα παρουσιαστεί στο κοινό αύριο Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στις 11π.μ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λίτσα Αθανασιάδη φρόντισε να απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη της κοινότητας που συνέβαλαν για το εγχείρημα, κάνοντας πραγματικότητα την ανέγερση του πρώτου μεγάλου μνημείου αφιερωμένου στο έργο του George Treloar. «Έχουμε δουλέψει για αυτό το μνημείο εδώ και πολλά χρόνια και με τα αποκαλυπτήριά του κατατίθεται φόρος τιμής όχι μόνο στον George Treloar και το έργο του, αλλά και στο γεγονός της επιβίωσης της κουλτούρας αυτών των Χριστιανών προσφύγων της Μικράς Ασίας [που διέσωσε]. Η Επιτροπή προσκαλεί όλους όσους επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του George και αυτών των προσφύγων να παραστούν στο Ballarat για αυτή τη σημαντική εκδήλωση την ερχόμενη Κυριακή», δήλωσε.

Πηγή: neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.