ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του μνημείου για τον George Devine Treloar στο Ballarat της Αυστραλίας
Ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του μνημείου για τον George Devine Treloar στο Ballarat της Αυστραλίας
Το σημείο που θα ανεγερθεί το μνημείο (φωτ.: Ballarat Council)
17 Αυγ
0
Σχόλια

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του μνημείου για τον George Devine Treloar στο Ballarat της Αυστραλίας

Στο Sturt Street Gardens στo Μπαλαράτ της Βικτώριας της Αυστραλίας ξεκίνησαν οι εργασίες για το μνημείο πρόκειται να ανεγερθεί και θα είναι αφιερωμένο στον ανθρωπιστή Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ, τον Αυστραλό στρατιωτικό που έσωσε από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες χιλιάδες επιζώντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, το διάστημα 1923-1926. Το μνημείο θα ανεγερθεί με την υποστήριξη Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης, της Μέριμνας Ποντίων Γυναικών Ωκεανίας και του Σωματείου Μνήμης Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα γίνουν στις 8 Σεπτεμβρίου και στην τελετή έχουν προσκληθεί και μέλη της οικογένειας του Αυστραλού ανθρωπιστή.

Η γλύπτρια που φιλοτεχνεί το έργο είναι η Λις Τζόνσον. Περιλαμβάνει την προτομή του Τζορτζ Τρελόαρ και την εικόνα από ένα μικρό προσφυγόπουλο. Ο Τζορτζ Τρελόαρ υπηρετώντας στη θέση του ύπατου αρμοστή Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης φρόντισε τα προσφυγόπουλα σαν να ήταν παιδιά του. Ενδεικτικό της αναγνώρισης της προσφοράς του είναι το Θρυλόριο, το χωριό του δήμου Κομοτηνής που φέρει το όνομά του.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η προσφορά του ήταν άγνωστη στην παροικία της Μελβούρνης, και χρειάστηκε η επιμονή του μέλους της Ποντιακής Εστίας Γιάννη Σαλπιγκτίδη. «Ήρθε μια μέρα στο γραφείο μου το 2015 με ένα κομμάτι χαρτί ζητώντας μου να ψάξω να μάθω ποιος είναι αυτός. Μόλις άρχισα να το ψάχνω, αργά το απόγευμα, τρελάθηκα. Αν το ξέραμε νωρίτερα θα μπορούσαμε να τον τιμήσουμε εν ζωή. Πέθανε το 1980 στο Περθ. Ένιωσα ένοχη, αλλά και αποφασισμένη να μην αφήσω την ιστορία ανθρωπιάς που αποπνέει το έργο του να ξεχαστεί», είχε πει στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος» η Λίτσα Αθανασιάδη, πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας.

Αξίζει να διαβάσετε την δημόσια επιστολή που είχε αποστείλει ο γενοκτονολόγος και ιστορικός του πανεπιστήμιου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, δρ Παναγιώτης Διαμάντης, στην ομογενειακή εφημερίδα της Μελβούρνης «Νέος Κόσμος» για να «ξεκαθαρίσει» τα πράγματα σχετικά με κάποιες ανακρίβειες που γράφτηκαν, για την υπόθεση του μνημείου για τον George Devine Treloar στο Ballarat της Μελβούρνης

Πηγή: neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.