ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο πολιτιστικό κέντρο δήμου Λαμιέων
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο πολιτιστικό κέντρο δήμου Λαμιέων
(Φωτ.: Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής )
12 Ιούλ
0
Σχόλια

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο πολιτιστικό κέντρο δήμου Λαμιέων

Ομιλία για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ημέρα μνήμης της, την 19η Μαΐου 1919, πραγματοποίησαν μέλη της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ), μαζί με την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας (ΣΕΝ) της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής (ΣΠΦΝΑ) το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 στο πολιτιστικό κέντρο δήμου Λαμιέων. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης που διοργάνωσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η εκδήλωση ήταν ένα αποτέλεσμα της συνεργασίας των φορέων ποντιακής νεολαίας της Αττικής.

Την έναρξη της εκδήλωσης σήμανε η χορωδία της Ένωσης Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», αποδίδοντας παραδοσιακά άσματα του Πόντου, αλλά και αντίστοιχα άσματα για την γενοκτονία. Μαζί με τα κείμενα που ανέγνωσαν τα μέλη τους, σχετικά με την γενοκτονία καθώς και τους Raphael Lemkin και Gregory Stanton, και την ταυτόχρονη παράθεση εικόνων με τη βοήθεια προβολέα, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και άλλα πονήματα των δύο συλλόγων (ΕΠΟΝΑ και ΣΠΦΝΑ), ήτοι video μικρής διάρκειας, καθένα εκ των οποίων προσέγγιζε την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από μια άλλη διάσταση.

 Η χορωδία της Ένωσης Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» (φωτ.: Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής )

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά, στο τραγούδι και στη λύρα, ο Γιώργος Χατζηκυριακίδης, που προέβη και στην παρουσίαση του επετειακού λογοτύπου της εκατονταετηρίδας από τη θηριωδία που διέπραξαν Νεότουρκοι και Κεμαλικοί. «Στο σημείο αυτό, αξίζει να συγχαρούμε τον ΣΠΦΝΑ για το πιο πρόσφατο έργο του, την δημιουργία video για την Γενοκτονία των Ποντίων στη νοηματική γλώσσα, στην προσπάθεια να απευθυνθούν σε μία ακόμη μερίδα συμπολιτών μας στον δικό της κώδικα επικοινωνίας» αναφέρει το δελτίο Τύπου της ΕΠΟΝΑ ενώ καταλήγει λέγοντας: «ευχαριστούμε θερμά την Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας για την πρόσκληση, καθώς και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

Πηγή: epona.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.