ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας τίμησε την επέτειο των 100 χρόνων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Ο Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας τίμησε την επέτειο των 100 χρόνων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
O πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Τρίπολης, Παναγιώτης Στυλίδης στο βήμα της εκδήλωσης (φωτ.: Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης)
20 Ιούν
0
Σχόλια

Ο Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας τίμησε την επέτειο των 100 χρόνων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ο Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας (ΣΠΑ) πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων της έναρξης της β’ και ποιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης, το Σάββατο 8 Ιουνίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε το Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο «Μωραΐτες» με χορούς από τον Πόντο.

Η εκδήλωση περιλάμβανε την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» —βασισμένο στην αληθινή ιστορία του μόνου επιζήσαντα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κερασούντας του Πόντου— του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, καθώς επίσης και την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο Μάρτυρες, 100 χρόνια μετά, με σαράντα μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς.

Ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας πάτερ Νικόλαος κατά τον χαιρετισμό του μετέφερε τις ολόθερμες ευχές του και τις ευλογίες του μητροπολίτη, καθώς επίσης και πολλά συγχαρητήρια στον πρόεδρο, το διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ) και σε όλα τα μέλη του ΣΠΑ, και έκλεισε τον χαιρετισμό του λέγοντας: «να ευχηθούμε στο ΔΣ και τον πρόεδρο να συνεχίσουν για πολλά ακόμα χρόνια να διοργανώνουν τέτοιες όμορφες επετειακές εκδηλώσεις, όπως μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Ώστε και οι ψυχές των αδίκως χαμένων Ελλήνων του Πόντου να βρίσκουν ανάπαυση, η μνήμη τους να είναι αιώνια, και εμείς οι νεότεροι απόγονοι τους να παραδειγματιζόμαστε για να παίρνουμε θάρρος από την θυσία τους».

(Φωτ.: Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης)

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που τιμήσατε όλοι σας με την παρουσία σας, αυτή μας την εκδήλωση. Πραγματικά φέτος είναι μια χρονιά που είναι για όλο τον ποντιακό ελληνισμό κάτι το ξεχωριστό. Και το λέω αυτό διότι συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που έγιναν όλα αυτά στον μακρινό μας Πόντο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΠΑ Παναγιώτης Στυλίδης και συνέχισε: «Εμείς από το 2012 έχουμε αυτό τον σύλλογο στην Αρκαδία. Τα μέλη μας δεν είναι τόσα πολλά, αλλά είναι πολύ δυναμικά. Κάθε χρόνο κάνουμε εκδήλωση, φέτος αργήσαμε λίγο λόγο των εκλογών. Και με αυτή την ευκαιρία, θέλω να συγχαρώ τον δήμαρχο για την εκλογή του και πιστεύω ότι θα είναι δίπλα στον σύλλογο, όπως ήταν και οι προηγούμενοι δήμαρχοι».

Ενώ έκλεισε τον χαιρετισμό του λέγοντας: «ο Πόντος είναι κάτι το οποίο δεν θυμίζετε τόσο πολύ ούτε στα σχολεία ούτε στην κοινωνία, όμως θα το δείτε και εσείς μέσα από την αποψινή μας εκδήλωση ότι δεν είναι μόνο αυτός ο τρομακτικός ο πυρρίχιος χορός. Είναι μια σταθερή Ελλάδα, είναι μεγάλη πίστη στον θεό, είναι η Παναγία Σουμελά μας, είναι η αρχαία ελληνική γλώσσα, είναι ο Στράβωνας, ο Διογένης.»

με πληροφορίες από drt915.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.