ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη μεταφέρεται στο Μεσολόγγι
Η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη μεταφέρεται στο Μεσολόγγι
01 Απρ
0
Σχόλια

Η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη μεταφέρεται στο Μεσολόγγι

Στην παρουσίαση του προγράμματος για τις εκδηλώσεις των εορτών εξόδου ο δήμαρχος Μεσολογγίου ενημέρωσε ότι το Σάββατο 13 Απριλίου στις 12 η ώρα η πόλη του Μεσολογγίου θα υποδεχθεί την καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Δημοτική πινακοθήκη Μεσολογγίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο και σπουδαίο γεγονός μιας και η καρδιά του αρχηγού της επανάστασης του 1821 θα πάει στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, την πόλη που σηματοδότησε με την ηρωική έξοδο την επανάσταση.

Οι προσπάθειες της διοίκησης του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» να έρθει η καρδιά του Υψηλάντη στο Μεσολόγγι το τελευταίο καιρό είχαν τελικά θετικό αποτέλεσμα και με την νέα στολή του Ιερού Λόχου θα υποδεχθεί τον αρχηγό της επανάστασης του 1821. Οι βαλσαμωμένες καρδιές του Αλέξανδρου Υψηλάντη, εκ των πρωταγωνιστών της επανάστασης του 1821 και του αδελφού του Γεωργίου Υψηλάντη, «χτυπούν» πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, στο ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Μέσα σε ειδική προθήκη που βρίσκεται αριστερά του δεσποτικού θρόνου και σε υψηλό σημείο, βρίσκονται δύο λήκυθοι. Στον επάργυρο βρίσκεται η καρδιά του μεγάλου ηγέτη της Φιλικής Eταιρείας και αρχηγού της ελληνικής επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες Aλέξανδρου Yψηλάντη και στον επίχρυσο η καρδιά του αδελφού του Γεωργίου.

Πώς όμως έφθασαν στην προθήκη του ιερού ναού οι δύο καρδιές;
Tο 1843 ο Γεώργιος Yψηλάντης υπέβαλε αίτημα στον βασιλιά Όθωνα να φέρει την καρδιά του αδελφού του Αλέξανδρου στην Eλλάδα, εκπληρώνοντας την επιθυμία του τελευταίου. Να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη, ήταν της μόδας, η ταρίχευση των καρδιών, κάτι που φυσικά δεν αποδέχεται η ορθόδοξη εκκλησία.

O Oθωνας λοιπόν συμφώνησε χωρίς δισταγμό και στις 3/4/1843 η καρδιά τοποθετήθηκε με επίσημη τελετή στην τότε μητρόπολη, Aγία Eιρήνη. Tο 1854, έτος της μεγάλης επιδημίας χολέρας στην Aττική, η Mαρία Yψηλάντη, σύζυγος του Γεωργίου το γένος Mουρούζη, πρωτοστάτησε μαζί με τη βασίλισσα Aμαλία στη ανέγερση ορφανοτροφείου για τα ορφανά της επιδημίας. Tο οικοτροφείο τελικώς χτίστηκε επί της συμβολής των οδών Λυκείου και Στησιχόρου λαμβάνοντας το όνομα της βασίλισσας. Δίπλα του ακριβώς χτίστηκε το μικρό εκκλησάκι των Tαξιαρχών, στο οποίο μετεφέρθη η καρδιά του Αλέξανδρου Yψηλάντη και αργότερα η καρδιά του αδελφού του Γεωργίου.

Πηγή: onairnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.