ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Με ζιπκαλήδες συμμετείχε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σε εκδήλωση για την «αναγέννηση» του Ιερού Λόχου στην Αθήνα (φωτο)
Με ζιπκαλήδες συμμετείχε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σε εκδήλωση για την «αναγέννηση» του Ιερού Λόχου στην Αθήνα (φωτο)
(Φωτ.: Δήμητρα Σκάλκου)
25 Φεβ
0
Σχόλια

Με ζιπκαλήδες συμμετείχε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σε εκδήλωση για την «αναγέννηση» του Ιερού Λόχου στην Αθήνα (φωτο)

Με άγημα ζιπκοφόρων από τα σωματεία-μέλη της συμμετείχε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) —δια μέσω του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (ΣΠΟΣ) Νοτίου Ελλάδος και Νήσων— στην εκδήλωση «Ο Ιερός Λόχος αναγεννάται στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου» που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» με την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη τη μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας αλλά και του δήμου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα.

Η ημέρα  που επιλέχθηκε για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς στις 24 Φεβρουαρίου του 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ύψωσε την επαναστατική σημαία στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας και εξέδωσε επαναστατική προκήρυξη με τον τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος».

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτελούν την αφετηρία ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά την ιστορία της πόλης του Μεσολογγίου, αλλά και της ιστορικής φυσιογνωμίας που θα κληθεί αυτή να προβάλλει, τόσο εν όψει της επετείου των 200 ετών από την κήρυξη της Επαναστάσεως, όσο και της επετείου των 200 ετών από το έπος της Εξόδου του Μεσολογγίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο στη μνήμη του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπου φυλάσσεται η καρδιά του.

Μετά το τέλος του τρισάγιου ο πρώην αντιπρόεδρος της βουλής των Ελλήνων και πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος 1940–41, κι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης, Γεώργιος Σούρλας, έκανε ολιγόλεπτη αναφορά στην βιογραφία του Αλέξανδρου Υψηλάντη αλλά και του χρονικού, του πως έφτασε η καρδιά του στον συγκεκριμένο ναό. Αμέσως μετά, μια μεγαλειώδη πομπή αποτελούμενη από την φιλαρμονική ορχήστρα του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός», τον Όμιλο Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Λιάρος», τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών και τον ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ, ξεκίνησε και κατευθύνθηκε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα, όπου έγιναν καταθέσεις στεφάνων από τους επισήμους.

Εκ μέρους της ΠΟΕ στεφάνι κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Παναγιώτης Λεσγίδης συνοδευόμενος από τον 4χρονο ζιπκοφόρο Λεωνίδα Ασημάκη που συμμετείχε στο άγημα της ΠΟΕ και έκλεψε τις εντυπώσεις αποσπώντας τα φλας δεκάδων φωτογράφων.

Η πομπή ακολούθως κατευθύνθηκε  στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής όπου σήμερα στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για να ξεκινήσει στην κατάμεστη αίθουσα του, το κυρίως μέρος της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση άνοιξε με την ανάκρουση για πρώτη φορά στην Ελλάδα του ύμνου του Ιερού Λόχου και στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος και διευθυντής ειδήσεων του ΑΝΤ1, Νίκος Βαφειάδης ο οποίος απήγγειλε συγκλονιστικά το Θούριο, που είχαν υιοθετήσει και τραγουδούσαν οι Ιερολοχίτες, τον οποίο είχε συγγράψει ο Αδαμάντιος Κοραής την εποχή εκείνη.

Αμέσως μετά ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επίσημων.

«Είναι μια από τις ποιο συγκινητικές στιγμές που έχω ζήσει τόσο εγώ όσο και το άγημα της ΠΟΕ. Είναι μια στιγμή που συμπίπτει χρονικά με κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό. Τέτοιες μέρες ο εκ Τραπεζούντος καταγόμενος, Αλέξανδρος Υψηλάντης, κήρυττε την έναρξη της εθνεγερσίας που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση μεγάλων τμημάτων του ελλαδικού χώρου και την δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ ότι 100 χρόνια μετά οι Πόντιοι συμπατριώτες του θα υπέφεραν το ίδιο ίσως και περισσότερο από τον ίδιο δυνάστη, τον ίδιο θύτη. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη της τελευταίας φάσης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Οθωμανούς και τους Νεότουρκους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ, Παναγιώτης Λεσγίδης, κι έκλεισε το χαιρετισμό του λέγοντας «θα είμαστε μαζί σας και στη συνέχεια, θα είσαστε μαζί μας και στη συνέχεια».

Ο λόγος στην συνέχεια δόθηκε στον Γεώργιο Σούρλα, οποίος κατά την ομιλία του παρουσίασε τις σημαντικότερες στιγμές από το οδοιπορικό που πραγματοποίησε ο ίδιος —μαζί με κάποιους φίλους του— πριν από περίπου 13 χρόνια  στα βήματα του Ιερού Λόχου. Μεταξύ των άλλων εξέφρασε την επιθυμία του να χτιστεί ένα εκκλησάκι στο Δραγατσάνι εκεί όπου δόθηκαν οι μεγάλες μάχες. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο Γιώργος Σούρλας αναφερόμενος στον θανάτου του Αλέξανδρου Υψηλάντη είπε: «η ψυχή του ταξίδεψε στα ποντιακά ακρογιάλια και ανηφόρισε στα παρχάρια, μετά πήρε τον δρόμο για τα Υψηλά της Τραπεζούντας» και συνέχισε την αφήγηση του. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας συγκινησιακά φορτισμένος: «ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς Παπαχρήστος με συγκίνησε με τον εμπνευσμένο λόγο του γεμάτο πατριωτισμό που χρειάζεται η Ελλάδα. Επιτέλους να καταλάβουν κάποιοι ότι πρέπει να έχουμε αγάπη και σεβασμό στην πατρίδα, προσήλωση στην χριστιανοσύνη, σεβασμό στην οικογένεια και τα ιδανικά μας , σεβασμό σε αυτούς που έπεσαν στα παιδιά των μαχών, στο Δραγατσάνι, στο Ιάσιο , στην Βόρειο Ήπειρο, στην Μικρά Ασία παντού. Προχωρήστε, τώρα ξεκινάμε, για εδώ, για αλλού για παντού, για την την πατρίδα. Τώρα ξεκινάει ο αγώνας. Εσείς οι Μεσολογγίτες κρατήστε ψηλά την σημαία και εμείς είμαστε μαζί σας».

Στην συνέχεια έγινε η παρουσίαση την στολής του Ιερού Λόχου, που πλέον αποτελεί την επίσημη στολή της φιλαρμονικής ορχήστρας του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός», καθώς επίσης και τη σημαίας του Ιερού Λόχου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία της Νικολέτας Ζυγούρη που είχε θέμα «Ο Ιερός Λόχος μέσα από τα κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου».

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο υποστράτηγος Νικόλαος Χιονής εκπροσωπώντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς Παπαχρήστος, ο πτέραρχος ε.α. και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», Γεώργιος Τσαλουχίδης, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το κείμενο υπογράφει ο συνεργάτης του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr, Θοδωρής Μακρίδης, ο οποίος ήταν και ο σημαιοφόρος της ΠΟΕ στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Φωτογραφίες: Δήμητρα Σκάλκου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.