ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Γαμοστόλος: Η γαμήλια πομπή του γαμπρού
Γαμοστόλος: Η γαμήλια πομπή του γαμπρού
(Φωτ.: kavalagreece.gr)
09 Οκτ
0
Σχόλια

Γαμοστόλος: Η γαμήλια πομπή του γαμπρού

Ένα από τα έθιμα που γίνονταν την ημέρα του γάμου στον Πόντο ήταν ο γαμοστόλος. Πρόκειται για την πομπή που ξεκινούσε από το σπίτι του γαμπρού, με προορισμό το σπίτι της νύφης.

Τη γαμήλια πομπή αποτελούσε, μεταξύ άλλων, μια ομάδα από 20-30 οπλισμένους άνδρες, οι οποίοι πυροβολούσαν έπειτα από εντολή του αρχηγού τους, ο οποίος είχε οριστεί από τους ίδιους και προπορευόταν αρκετά από αυτούς. Τα ομαδικά αυτά πυρά ονομάζονταν «τονανμάδες». Με αυτό τον τρόπο τόνιζαν τη σημαντικότητα και τη μεγαλοπρέπεια της ημέρας.

Πίσω από τους οπλισμένους άνδρες βρίσκονταν οι γέροι, οι οποίοι ήταν πάνω στ’ άλογα, καθώς και ο γαμπρός πάνω σε άσπρο άλογο, έχοντας ως οδηγό τον κουμπάρο του.

Επίσης, το γαμπρό συνόδευαν συγγενείς, φίλοι και οι παρανυφάδες, οι νιόπαντρες, δηλαδή, γυναίκες, φορώντας τη νυφική τους φορεσιά.

Η πομπή που ακολουθούσε το γαμπρό ονομαζόταν «οψίκ’».

Ο γαμοστόλος σταματούσε σε διάφορα σημεία, με το γαμπρό να βγάζει από το ζωνάρι του και να πετάει «τριγών’», προκειμένου να εξουδετερώσει, σύμφωνα με την παράδοση, τα κακά πνεύματα.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.