ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σε κατανυκτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση: «Έρθεν πουλόπομ η Λαμπρή και το Χριστός Ανέστη»- Πασχάλια ποντιακά παραλειπόμενα των «Ακριτών» Σταυρούπολης
Σε κατανυκτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση: «Έρθεν πουλόπομ η Λαμπρή και το Χριστός Ανέστη»- Πασχάλια ποντιακά παραλειπόμενα των «Ακριτών» Σταυρούπολης
(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»)
30 Απρ
0
Σχόλια

Σε κατανυκτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση: «Έρθεν πουλόπομ η Λαμπρή και το Χριστός Ανέστη»- Πασχάλια ποντιακά παραλειπόμενα των «Ακριτών» Σταυρούπολης

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε από το τμήμα μουσικού εργαστηρίου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» η εκδήλωση με τίτλο: «Έρθεν πουλόπομ η Λαμπρή και το Χριστός Ανέστη»-Πασχάλια ποντιακά παραλειπόμενα, στο κτίριο Α του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και ευχές για την Ανάσταση ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Η εκδήλωση αποτελούνταν από 4 ενότητες:

Στην πρώτη ενότητα ο διδάκτωρ ιστορίας Θεοδόσης Kυριακίδης ανέπτυξε τη ζωή, τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων στον πόντο που πραγματοποιούσαν κατά τη μετάβασή τους προς τη μεγάλη εβδομάδα και την Ανάσταση.

Ακολούθησε η δεύτερη ενότητα όπου ο ιεροψάλτης Ιωσήφ Αλμασίδης, μαζί με το μουσικό εργαστήρι, απέδωσε δύο θρήνους της Μεγάλης Εβδομάδας, «Η ζωή εν Τάφω» και το «Αι γενεαί πάσαι».

Η τρίτη ενότητα συνέχισε με την φιλαρμονική ομάδα, φίλοι του μουσικού εργαστηρίου, παιανίζοντας δύο πένθιμα εμβατήρια, το «βουβό κλάμα» και το «Μαραμένα ρόδα», τιμώντας παράλληλα και την μνήμη της Φιλαρμονικής Μπάντας της Κερασούντας του Πόντου που σφαγιάστηκε χωρίς οίκτο.

Και τέλος, η τέταρτη ενότητα περιείχε τέσσερα ποντιακά άσματα με αναφορά στην λαμπρή – το Πάσχα στον Πόντο.

Ο ηθοποιός Γιάννης Γεωργιάδης προλόγισε και εμβάθυνε στον νόημα των στίχων των Ασμάτων με ταυτόχρονη υπόκρουση του μουσικού εργαστηρίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Λυσαρίδης, καθώς και όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», καθώς και σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Ποντιακού Συλλόγου Πεύκων «Παρχάρ» με τα του προέδρου, Τάσου Μουρτίδη και πλήθος κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.