ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κερκέλια και κάλαντα των Βαΐων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κεχροκάμπου
Κερκέλια και κάλαντα των Βαΐων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κεχροκάμπου
(Φώτο : proininews.gr)
29 Απρ
0
Σχόλια

Κερκέλια και κάλαντα των Βαΐων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κεχροκάμπου

Τα Κερκέλια είναι τα νηστίσιμα κουλουράκια του Πάσχα. Το ποντιακό αυτό έθιμο, συνδέεται με την Ανάσταση του Λαζάρου. Σύμφωνα με τον μύθο, ήταν η πρώτη τροφή που γεύτηκε ο Λάζαρος μετά την Ανάσταση του ή ότι με το αλεύρι που ζήτησε να του δώσουν, έφτιαξε τα κουλούρια αυτά, τα οποία πρόσφερε στα φτωχά παιδιά.

Οι Πόντιες νοικοκυρές τα έφτιαχναν το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, τα έδιναν στα παιδιά που έβγαιναν για τα κάλαντα. Λίγα υλικά (αλεύρι, λάδι, ζάχαρη, μαγιά, νερό) αλλά αφράτο και νόστιμο το αποτέλεσμα!

Για την αναβίωση του εθίμου ήταν απαραίτητη, η συνεισφορά των μεγαλύτερων γυναικών του χωριού, τις οποίες πραγματικά ευχαριστούμε από καρδιάς. Ως συνέχεια της δράσης αυτής, την Παρασκευή οι μικροί μαθητές με την συνοδεία δασκάλων και μαμάδων, έψαλαν τα κάλαντα των Βαΐων, στους κατοίκους του χωριού.

Βάι βάι το Βαι

τρώγω οψάρι και χαμψι

και τ’  απαν την Κερεκη

τρώγω το παχύ τ αρνί.

Θεία θεία να το κερκελ ‘

και δοσ’ με το κόκκινο τ’ ωβο

Είναι αναγκαίο τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, να τα επικοινωνούμε στα παιδιά μας, να γνωρίζουν την παράδοση μας και ταυτόχρονα να τους δημιουργούμε γλυκές αναμνήσεις, τις οποίες με την σειρά τους θα μεταλαμπαδεύσουν στα δικά τους παιδιά. Μύρισε άνοιξη, μύρισε παράδοση! ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Με εκτίμηση η πρόεδρος του συλλόγου γονέων του Δημοτικού σχολείου Κεχροκάμπου

Νόπη Γεωργιάδου

 

 

 

Πηγή : proininews.gr

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.