ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο Καππαδόκης, Άγιος Σάββας
Ο Καππαδόκης, Άγιος Σάββας
05 Δεκ
0
Σχόλια

Ο Καππαδόκης, Άγιος Σάββας

Ο Άγιος Σάββας, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 5 Δεκεμβρίου (5 Δεκεμβρίου/ 18 με το παλαιό ημερολόγιο) γεννήθηκε στη Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Από μικρός ασπάστηκε το μοναχικό σχήμα, το οποίο και υπηρέτησε με ευσέβεια και ευλάβεια μέχρι το τέλος της ζωή του. Σε ηλικία 18 ετών ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα, όπου και δημιούργησε το ομώνυμο μοναστήρι, το οποίο ήταν ανδρικό και κατ΄επέκταση άβατο για τις γυναίκες.

Όσες γυναίκες το επισκέπτονται, δεν εισέρχονται στον ιερό ναό, αλλά παραμένουν στην πύλη, όπου εκεί οι μοναχοί βγάζουν τα άγια λείψανα για να τα προσκυνήσουν.  Επίσης τους προσφέρουν αγίασμα και λαδάκι για να σταυρώνονται,ώστε να παίρνουν την ευλογία του Αγίου.

Στο μοναστήρι του, επιπλέον, υπάρχει μια φοινικιά, την οποία, σύμφωνα με την παράδοση, την φύτεψε ο ίδιος ο Άγιος Σάββας. Τα φύλλα της θεωρούνται θαυματουργά, και βοηθούν κυρίως  γυναίκες που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν. Σε όσες, λοιπόν, δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, δίνονται από τους μοναχούς  τα συγκεκριμένα φύλλα, τα οποία τα βράζουν, προκειμένου στη συνέχεια να πιουν το ρόφημά τους. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν, πριν καταναλώσουν το ρόφημα, να έχουν κρατήσει νηστεία. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες σχετικά με τη θαυματουργή λειτουργία των συγκεκριμένων φύλλων.

Εκτός, όμως, από τη βοήθεια που προσέφερε και προσφέρει στις γυναίκες που θέλουν να γευτούν την χαρά της μητρότητας, ο Άγιος Σάββας έκανε πολλά θαύματα και σε ανθρώπους που έπασχαν από καρκίνο. Ένα από τα πολλά θαύματα του έγινε σε ένα κοριτσάκι, το οποίο είχε καρκίνο στον εγκέφαλο. Οι γιατροί, πριν προχωρήσουν στο απαραίτητο και αναγκαίο χειρουργείο, είχαν προειδοποιήσει τους γονείς πως η κατάσταση ήταν πολύ κρίσιμη. Τότε εκείνοι, απελπισμένοι προσευχήθηκαν στον Άγιο Σάββα για κάποιο θαύμα, το οποίο και έγινε. Όταν οι γιατροί ξεκίνησαν την επέμβαση, διαπίστωσαν πως ο όγκος δεν υπήρχε! Ενημέρωσαν σχετικά για το γεγονός τους γονείς, χωρίς, όμως, να μπορούν να εξηγήσουν τι ακριβώς είχε συμβεί. Οι γονείς του παιδιού, όμως, ήξεραν πως ο Άγιος Σάββας είχε κάνει το θαύμα του.

Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί πολλά, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια και έχουν γίνει καλά, έπειτα από προσευχή στον Άγιο Σάββα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το ογκολογικό νοσοκομείο φέρει το όνομά του.

Ο Άγιος Σάββας, του οποίου του είχε αποδοθεί το προσωνυμιών Ηγιασμένος, κοιμήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 94 ετών στο μοναστήρι του, στην Ιερουσαλήμ. Το λείψανό του αρχικά ετάφη στη μονή του, όμως αργότερα οι Βενετοί το πήγαν στην Ιταλία. Μετά από χρόνιες συζητήσεις και διάφορες περιπέτειες , η ρωμαϊκή εκκλησία το επέστρεψε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το 1965, όπου και τοποθετήθηκε και πάλι στο μοναστήρι του. Υπάρχει, ωστόσο δάχτυλος «μετά σαρκός» του Αγίου στη μονή του Αγίου Ραφαήλ Γρίβας Κιλκίς, καθώς και αποτύπωμα του ιερού λειψάνου στη μονή Μεγάλου Σπηλαίου, που βρίσκεται στα Καλάβρυτα.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.