ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Ο Πόντος συναντά την Καππαδοκία» στην κουζίνα του σεφ, Φιλίστορα Δεστεμπασίδη
«Ο Πόντος συναντά την Καππαδοκία» στην κουζίνα του σεφ, Φιλίστορα Δεστεμπασίδη
Ο Πόντιος σεφ, Φιλίστορας Δεστεμπασίδης
16 Φεβ
0
Σχόλια

«Ο Πόντος συναντά την Καππαδοκία» στην κουζίνα του σεφ, Φιλίστορα Δεστεμπασίδη

Έχοντας πάντα γνώμονα την παράδοση και την αγάπη να μεταφέρει τις γεύσεις από τις αλησμόνητες πατρίδες με τον καλύτερο τρόπο, ο Κιλκισιώτης σεφ και σύμβουλος επιχειρήσεων, Φιλίστορας Δεστεμπασίδης, τολμά να «παντρέψει» δύο διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες με πολύ διαφορετικές γεύσεις —όπως επίσης και στα ήθη, έθιμα, τη μουσική και τους χορούς—, την ποντιακή με την καππαδόκικη, με το γευστικό αντάμωμα «Αλησμόνητες πατρίδες: Ο Πόντος συναντά την Καππαδοκία».

Ο ίδιος, όπως αναφέρει στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr, έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τον Πόντο και την Καππαδοκία, κι έμεινε σε σπίτια ντόπιων με σκοπό να δοκιμάσει τις αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις, να τις καταγράψει στη γευστική του μνήμη αλλά και να τις μεταφέρει μέσα από τη δική του κουζίνα στον κόσμο.

Στην ουσία μιλάμε για μια γευστική τεκμηρίωση —καθώς μελετά κι ερευνά την ποντιακή κουζίνα για χρόνια— για τα όσα άκουγε αλλά και δοκίμαζε από πρόσφυγες με καταγωγή —στην πλειονότητά τους— από την περιοχή του Πόντου και του Καυκάσου, την οποία διασταυρώνει με την καππαδόκικη, προκαλώντας μια έκρηξη γεύσεων.

Με υλικά που χρησιμοποιούν Πόντιοι και Καππαδόκες, παρουσιάζει ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα, μέσα από το γαστρονομικό project «Αλησμόνητες πατρίδες: Ο Πόντος συναντά την Καππαδοκία».

Τι περιλαμβάνει το «πάντρεμα» των γεύσεων 
Το «πάντρεμα» αυτό περιλαμβάνεται:

 ποντιακό «smoothie» (αριάνι με σκόνη παντζαριού και «χώμα» παστουρμά),
— πλιγουρότο με καβουρμά και χαβίτζ’ σχάρας (φουρνιστό καλαμποκάλευρο – βούτυρο, ποντιακό τυρί γαΐς με σουτζούκι),
— πίτα Καισάρειας (ποντιακό φύλλο / περέκ’, ποντιακό τυρί γαΐς σάλτσα Καισάρειας, παστουρμάς),
— καραμανλίδικο «σουβλάκι» (καραμανλίδικο λουκάνικο τυλιγμένο σε ποντιακό φύλλο / περέκ’).

Ο Φιλίστορας Δεστεμπασίδης προσκαλεί όσους θέλουν (πολιτιστικά ποντιακά και καππαδόκικα σωματεία, σεμιναριακά κέντρα, ΙΕΚ,  δημόσιες σχολές μαγειρικής, εστιατόρια και γενικά χώρους μαζικής εστίασης) να γνωρίσουν αυτό το «πάντρεμα» των παραδοσιακών γεύσεων, να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 6943107290.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.