ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ολοκληρώθηκε η Πολυθεματική Έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτο)
Ολοκληρώθηκε η Πολυθεματική Έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτο)
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
20 Ιούν
0
Σχόλια

Ολοκληρώθηκε η Πολυθεματική Έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτο)

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πολυθεματική έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, από τις 04 έως και 11 Ιουνίου 2022 στην Αστική σχολή Κατερίνης. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ενενήντα χρόνων ίδρυσης του Συλλόγου αλλά και της επετείου των εκατό χρόνων από τον ξεριζωμό των προγόνων μας.

Πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου είχαν την ευκαιρία στη διάρκεια των οκτώ ημερών να ζήσουν νοερά την Αλησμόνητη Πατρίδα του Πόντου μέσα από τις εκθέσεις, Φωτογραφίας του συλλόγου «Ιστορίας και Πολιτισμού του Πόντου», Ζωγραφικής του τμήματος του συλλόγου με θέμα «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού» καθώς και Κειμηλίων του Λαογραφικού μουσείου της Ένωσης «22 κειμήλια μιλούν για τον Πόντο».

Στο πλαίσιο της πολυθεματικής έκθεσης πραγματοποιήθηκαν:

Στις 04 Ιουνίου στην έναρξη της έκθεσης, η Ένωση,  είχε την χαρά να φιλοξενήσει ένα αξιόλογο άτομο με μεγάλη προσφορά στον ποντιακό χώρο, την Φιλόλογο-Συγγραφέα κ. Γιώτα Ιωακειμίδου. Τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου παρακολουθήσαν την μεστή ομιλία της συγγραφέως καθώς και γνώρισαν από κοντά την σημαντική της προσφορά στην διατήρηση, διαφύλαξη και εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου μέσα από το μεγάλο συγγραφικό της έργο. Την παρουσίαση του πλούσιου έργου της έκανε η γραμματέας του συλλόγου κ. Περιστέρα Πεΐδου ενώ ο Πρόεδρος κ. Κώστας Παπουτσίδης αναφέρθηκε στην διαχρονική έμπρακτη προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος για την προβολή και εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου και εξήρε το σημαντικό έργο της κ. Ιωακειμίδου.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια και μελωδίες από τα τμήματα λύρας και χορωδίας του συλλόγου με χοράρχη και καθηγητή εκμάθησης λύρας κ. Μάκη Λολοσίδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής κ. Φώντας Μπαραλιάκος, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σοφία Μαυρίδου, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κυριακίδης και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων.

Στις 08 Ιουνίου οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, μία μελέτη από τα αρχεία του National Geographic που περιείχε αυθεντικό υλικό εποχής , κείμενα , φωτογραφίες ,πίνακες , κινηματογραφικά ντοκουμέντα. Την εκδήλωση τίμησε ο εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Σάββα Χιονίδη ο κ. Σάββας Καρυπίδης.

 

Στις 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ομιλία-παρουσίαση των κειμηλίων του Λαογραφικού μουσείου του συλλόγου που έκανε η Αρχαιολόγος -Φιλόλογος Δρ ΕΔΗΠ ΑΕΑΘ κ. Αθηνά Τσιγκαροπούλου ειδική επιστημονική σύμβουλος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας σε θέματα του μουσείου. Επιτακτική ανάγκη είναι η ανασύσταση του μοναδικού Λαογραφικού μουσείου της πόλης ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Τσιγκαροπούλου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων κ. Κώστας Παπουτσίδης αφού ευχαρίστησε θερμά την κ. Αθηνά Τσιγκαροπούλου για την ανιδιοτελή της προσφοράς στην τεράστια προσπάθεια που κάνει το διοικητικό συμβούλιο για την ανασύσταση του μουσείου, την συνεχάρη για την εκπληκτική ομιλία-παρουσίαση των κειμηλίων που έκανε, αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή ίδρυσης και λειτουργίας του μουσείου, στις προσπάθειες που έχουν γίνει διαχρονικά έχοντας πάντα ως στόχο να συντηρηθεί, διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί όλος αυτός ο πολιτιστικός θησαυρός των 700 και πλέον κειμηλίων φερμένα από τις πατρογονικές εστίες των Ποντίων της Πιερίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με το καταξιωμένο συγκρότημα της Κατερίνης τους «Μελωδούς της Παράδοσης» με μία ξεχωριστή συναυλία!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης κ. Φάνης Τερζόπουλος η Δημοτική σύμβουλος κ. Πιπίτσα Μακρίδου καθώς και εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων του Νομού.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.