Προβολή ντοκιμαντέρ για τον Αυστραλό George Devine Treloar που έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής
(Φωτ.: Jim Claven)
23 Απρ
0
Σχόλια

Προβολή ντοκιμαντέρ για τον Αυστραλό George Devine Treloar που έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής

Προβολή ντοκιμαντέρ για τον Αυστραλό George Devine Treloar που έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής, μικρασιάτες, ανατολικοθρακιώτες αλλά και Ρώσους έγινε την Κυριακή 18 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων τη Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης. Κύριος ομιλητής κατά την εκδήλωση της Κυριακής ήταν ο Κώστας Καλυμνιός, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Το άγαλμα του George Devine Treloar στο Ballarat αποτελεί σημαδιακό γεγονός στην ιστορία μας. Για πρώτη φορά υψώνεται σε περίοπτη θέση, και κατόπιν πρωτοβουλίας των Ελλήνων της χώρας αυτής, άγαλμα, σε δημόσιο χώρο που διαπραγματεύεται σημαντικά ζητήματα της ιστορίας μας».

Το 2019 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του George Devine Treloar στο Ballarat, κατόπιν πρωτοβουλίας της Μέριμνας Ποντίων Κυριών και της Ποντιακής Εστίας, συνεργαζόμενες με άλλες παροικιακές οργανώσεις.

«Βραχυπρόθεσμα εξυπηρετεί έναν άλλον βαρυσήμαντο σκοπό: την προώθηση των εθνικών μας ζητημάτων και συγκεκριμένα την αναγνώριση από τις εδώ αρχές, της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Πρώτον γιατί ο Treloar ήταν Αυστραλός, με την έννοια που κατανοεί η άρχουσα τάξη αυτόν τον όρο, δηλαδή, Αγγλοσάξονας και έτσι δεν μπορεί να αγνοηθεί από την κυρίαρχη εθνοτική ομάδα, ούτε μπορεί να θεωρηθεί δευτερεύουσας σημασίας. Δεύτερον, ο Treloar υπήρξε ανθρωπιστής, προσφέροντας θαλπωρή σε χιλιάδες πρόσφυγες, όχι μόνο Μικρασιάτες και Ανατολικοθρακιώτες αλλά και Ρώσους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν τις θηριωδίες των Μπολσεβίκων. Η περίπτωση του λοιπόν μπορεί να ταυτιστεί με το κομμάτι εκείνο της εθνικής αυτοαντίληψης των Αυστραλών, που θεωρεί τον Αυστραλό φιλάνθρωπο, φιλεύσπλαχνο και πονόψυχο. Τρίτον, ο Treloar έδρασε περίπου στον ίδιο χωροχρόνο που εξελίσσεται ο θεμέλιος μύθος της Αυστραλιανή εθνικής αφήγησης. Αυτή η εγγύτητα μας δίνει τη δυνατότητα να δέσουμε τα πάθη του λαού μας με τον μύθο αυτό ώστε να δημιουργήσουμε μία νέα εθνική αφήγηση στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η δική μας ιστορική εμπειρία». Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ και συζήτηση. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν: εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου Γεωργία Μπότσου, η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Λίτσα Αθανασιάδου, ο πολιτειακός βουλευτής Λη Ταρλάμη, ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανταζόπουλος, η πρώην δήμαρχος του δήμου Whittlesea Χρυσούλας Παυλίδου, ο ιστορικός Jim Claven και πολλοί άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Πηγή: neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.