Γιαγιά και εγγονός τραγουδούν στις 02:00 τα ξημερώματα και συγκινούν
(Φωτ.: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr)
14 Ιαν
0
Σχόλια

Γιαγιά και εγγονός τραγουδούν στις 02:00 τα ξημερώματα και συγκινούν

Τι κι αν ήταν 02:00 τα ξημερώματα, τι κι αν ο εγγονός της Νίκος Σοφιανίδης μόλις είχε γυρίσει σπίτι. Η αξία της συνήθειας να τραγουδούν μαζί είναι ανεκτίμητη.

«Η αλήθεια είναι πως χαίρεται όταν παίζω και τραγουδάει διότι της λείπουν αυτά τα ακούσματα» εξομολογείται στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ο Νίκος Σοφιανίδης.

Ο Νίκος Σοφιανίδης γυρίζοντας μετά από κάθε μουχαπέτ στο οποίο ήταν καλεσμένος, έχει τη συνήθεια να επισκέπτεται την γιαγιά του —η οποία ξυπνάει πολύ νωρίς το βράδυ— και να της κάνει συντροφιά με την λύρα του και να τραγουδούν.

Ο σκοπός που ακούγεται στο βίντεο είναι ένας από τους αγαπημένους της και συγκεκριμένα είναι το Έρθεν πουλί μ’ ο χειμωγκόν του μεγάλου Χρύσανθου Θεοδωρίδη (Πρώτη εκτέλεση με συνοδεία στη λύρα από τον Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη και τον δίσκο «Τα τραγούδια του Πόντου Νο2»).

Η Ελένη Κωνσταντινίδη γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1934 στο χωριό Τσιν του Σόχουμ. Η καταγωγή της είναι από το χωριό Πινιατάντων της Σάντας. Ο πατέρας της Αβραάμ είχε καταγωγή από εκεί και η μητέρα της Καλλιόπη από το χωριό Ζουρνατσάντων. Ήρθε στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά της τον Οκτώβριο του 1966 και εγκατάσταθηκαν αρχικά στο Αιγάλεω και έπειτα έως και σήμερα μένει στον Ασπρόπυργο.

Αυτό το βίντεο είναι μια παρακαταθήκη για τα παιδιά της νέας γενιάς καθώς δίνει στοιχεία από τους προγόνους μας. Είναι κάτι που αξίζει να το βλέπουν όλοι, μικροί και μεγάλοι.

Κείμενο: Πέτρος Παναγιωτόπουλος, βίντεο: Νίκος Σοφιανίδης

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.