ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Παναγία Σουμελά: Με μάσκες και αποστάσεις το προσκύνημα τον Δεκαπενταύγουστο στο Βέρμιο
Παναγία Σουμελά: Με μάσκες και αποστάσεις το προσκύνημα τον Δεκαπενταύγουστο στο Βέρμιο
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο κέντρο (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
05 Αυγ
0
Σχόλια

Παναγία Σουμελά: Με μάσκες και αποστάσεις το προσκύνημα τον Δεκαπενταύγουστο στο Βέρμιο

Με περιορισμένο κόσμο και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας θα πραγματοποιηθεί φέτος το καθιερωμένο προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά της Ημαθίας, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εξαιτίας του κορωνοϊού ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα είναι τελείως διαφορετικός στην ιερά μονή στο χωριό Καστανιά, στις πλαγιές του Βερμίου, όπου κάθε χρόνο συρρέουν χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Η Παναγία Σουμελά χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ως συνέχεια της ομώνυμης μονής στον Πόντο, η οποία επί 16 αιώνες αποτελούσε σύμβολο και πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Έχουν προβλεφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας και συγκεκριμένος αριθμός ατόμων εντός και εκτός του ναού, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού, που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

«Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο Βέρμιο θα κάνουμε το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά με τα μέτρα που η Πολιτεία και οι ειδικοί προτείνουν. Θα υπάρχουν γιατροί, θα υπάρχουν τα μέτρα, ενώ η προσκύνηση θα γίνει με ειδικό τρόπο. Αν η Πολιτεία στο μεταξύ αποφασίσει κάτι άλλο, θα δούμε τι θα κάνουμε», είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά», Γιώργος Τανιμανίδης. Με βάση τον προγραμματισμό, εντός του ναού θα βρίσκονται μόνο 100 άτομα, τα οποία θα τηρούν τις μεταξύ τους αποστάσεις και θα φορούν μάσκες. Έξω από τον ναό θα τοποθετηθούν 400 καρέκλες με απόσταση 1,5 με 2 μέτρα μεταξύ τους, ώστε ο κόσμος να ακούει τη λειτουργία από τα μεγάφωνα. Επιπλέον, έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος για την εικόνα, έτσι ώστε ο κάθε πιστός να μπορεί να προσκυνήσει και στη συνέχεια να ακολουθεί ο επόμενος, χωρίς να προκαλείται συνωστισμός. Τέλος, στον χώρο θα υπάρχουν αντισηπτικά, αλλά και ιατρική ομάδα. «Διοργανώσαμε πριν από λίγες ημέρες το συναπάντημα νεολαίας ποντιακών σωματείων που γινόταν με 500 άτομα. Φέτος το κάναμε με 100 άτομα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, αποστάσεις και παρουσία ιατρικής ομάδας. Το ίδιο θα κάνουμε και τον Δεκαπενταύγουστο. Εδώ μπαίνει και ατομική ευθύνη. Πρέπει όλοι μας να συμμορφωθούμε και να τηρούμε τα μέτρα, γιατί η επάνοδος των κρουσμάτων δε γεμίζει αισιοδοξία», ανέφερε ο Τανιμανίδης.

Πηγή: grtimes.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.