ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Θα πραγματοποιηθεί τελικά φέτος πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας
ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Θα πραγματοποιηθεί τελικά φέτος πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
30 Ιούλ
0
Σχόλια

ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Θα πραγματοποιηθεί τελικά φέτος πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας

Την επιβεβαίωση ότι θα πραγματοποιηθεί η πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ανήμερα των Δεκαπενταύγουστο, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα έδωσε με ανακοινωθέν, σήμερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ευχαρίστησε για τα «συστηματικά ανακαινιστικά έργα» που έγιναν στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, η οποία άνοιξε χθες, ύστερα από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης.

Αναλυτικότερα, το ανακοινωθέν έχει ως εξής:

«Ευχαρίστως ανακοινούται ότι κατόπιν νεωτέρου εγγράφου της νομαρχίας Τραπεζούντος, αλλά και σχετικής ανακοινώσεως του Εξοχωτάτου κυρίου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, επετράπη η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την πανηγυρικήν αυτήν Λειτουργίαν θα τελέσουν κατά την μεγάλην Θεομητορικήν εορτήν οι Σεβ. Μητροπολίται Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και Ζάμπιας κ. Ιωάννης, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος την 28ην τ. μ. επεκοινώνησε τηλεφωνικώς προς τον Εξοχώτατον Πρόεδρον κ. Recep Tayyip Erdoğan και τον ηυχαρίστησε διά τα γενόμενα εν τη ως άνω ιστορική Μονή συστηματικά ανακαινιστικά έργα και, επί τη ευκαιρία, διεβίβασεν εις αυτόν τας ευχάς και τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτό ενταύθα Ομογενείας διά την επί θύραις εορτήν των θυσιών (Kurban Bayramı)».

Σύσσωμα τα ποντιακά σωματεία και οι ομοσπονδίες δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν την «πρόσκληση» του Τούρκου προέδρου
Με ένα ομόφωνο και πελώριο «ΟΧΙ» απαντούν οι απανταχού Πόντιοι στην πρόσκληση την οποία απηύθυνε χθες ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να προσέλθουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί τον Δεκαπενταύγουστο στη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Ο Ερντογάν, κατά τα χθεσινά εγκαίνια της Ιεράς Μονής, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης οι οποίες διήρκεσαν μια πενταετία, δήλωσε πως «φέτος οι ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά τις οποίες δεν μπορούσαν λόγω των έργων». Ωστόσο, σύσσωμα τα ποντιακά σωματεία και οι ομοσπονδίες δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν την «πρόσκληση» καθώς τη θεωρούν ελιγμό προκειμένου να διασκεδαστούν οι δυσμενείς εντυπώσεις από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.  Η Χριστίνα Σαχινίδου πρόεδρος της ΠΟΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων) ήταν μεταξύ αυτών οι οποίοι είχαν παρευρεθεί τον Δεκαπενταύγουστο του 2010 στην ιστορική μονή όπου ακούστηκαν για πρώτη φορά ύµνοι και ικεσίες ύστερα από 88 χρόνια, στο πλαίσιο της Θείας Λειτουργίας που είχε γίνει εκεί, προεξάρχοντος του Οικουµενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολοµαίου. Ερωτηθείσα από την Voria.gr για το εάν η ΠΟΠΣ θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Ερντογάν διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να αποδεχθούμε αυτή τη δήθεν πρόσκληση;». Η Σαχινίδου τόνισε ότι «εδώ, ο “αγαπητός” σουλτάνος Ερντογάν έκανε τζαμί την Αγία Σοφία, το μοναδικό αυτό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Από τον Ερντογάν μπορούμε να περιμένουμε και ιμάμη στην Παναγία Σουμελά. Δεν υπολογίζει τίποτε. Θα συνεχίσει την ίδια τακτική».

Προσέθεσε πως «όλα αυτά τα γεγονότα μας θλίβουν, μας πικραίνουν. Τονίζουμε εδώ και χρόνια ότι η γενοκτονική πολιτική του Ερντογάν συνεχίζεται. Το βλέπουμε και τώρα. Αυτή είναι μια γενοκτονική πολιτική. Πολιτιστική γενοκτονία. Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει». Δηλώνει δε, κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση, καμία περίπτωση να πάμε στην Τουρκία. Και ας καταλάβουν όλοι, ότι αν σταματήσουμε τελικά να πηγαίνουμε ίσως γίνει κάτι, ίσως καταλάβουν κάτι. Η περιοχή, εκεί στην Τραπεζούντα θησαύρισε τα τελευταία χρόνια από τους χιλιάδες προσκυνητές που πήγαιναν στο μοναστήρι. Για μας η Παναγία Σουμελά υπάρχει εδώ, στο όρος Βέρμιο κι εδώ θα πάμε φέτος να προσκυνήσουμε την ιερή εικόνα της». Το ίδιο κατηγορηματικός είναι και ο πρώην πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ (Διεθνής Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων) και επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης ο οποίος δήλωσε ότι «έπειτα από αυτό που έγινε στην Αγιά Σοφιά δεν πρόκειται να πάμε στην Τουρκία. Εδώ φοβόμαστε μην γίνει και στην Παναγία Σουμελά, ό,τι έγινε και στην Αγιά Σοφιά». Περισσότερο συγκρατημένος εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΠΟΕ (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας) Γιώργος Βαρυθυμιάδης ο οποίος δήλωσε στην Voria.gr ότι η ΠΟΕ θα αναμένει τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πηγή: anamniseis.net / voria.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.