ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ψήφισμα 22ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»
Ψήφισμα 22ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»
(Φωτ.: Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων)
26 Ιούλ
0
Σχόλια

Ψήφισμα 22ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»

Εδώ στα υψώματα του Βερμίου στο σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, ανταμώσαμε και φέτος οι νέοι και νέες εκπρόσωποι Ποντιακών σωματείων από όλη την ελληνική επικράτεια, για το 22ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων. Υπό τη σκέπη της μητέρας των Ποντίων, της παντάνασσας Σουμελιώτισσας, στις 18 και 19 Ιουλίου 2020 συμμετείχαμε στις εργασίες και αυτού του Συναπαντήματος, σε ένα αντιπροσωπευτικό —λόγω των συνθηκών— πρόγραμμα και με συνειδητά μειωμένο αριθμό συμμετεχόντων, ανταλλάσσοντας απόψεις και προβληματισμούς για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας και στηρίζοντας το συντελούμενο έργο της Σουμελά, καταλήξαμε ομόφωνα στα εξής:

Διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας
Καλούμε για ακόμα μία χρονιά την πολιτική ηγεσία της χώρας να θέσει ως προτεραιότητα το θέμα διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η συμπερίληψή της στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής θεωρείται απαραίτητη για την ανάδειξη των κτηνωδιών της γείτονος κατά των χριστιανικών πληθυσμών. Η αναγνώριση του εγκλήματος αυτού από όλες τις χώρες και όλους τους διεθνείς οργανισμούς, δεν θα πάψει να αποτελεί αγώνα όλων ημών των νέων. Τα εκατομμύρια των θυμάτων απαιτούν την έμπρακτη αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την αποδοχή των αποτρόπαιων πράξεων από τον ίδιο τον θύτη. Πιστεύουμε ότι με αλληλοσεβασμό στην ιστορία και στο παρελθόν, οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας θα διασφαλίσουν τις απαιτούμενες σχέσεις φιλίας για ένα ιστορικά ορθότερο μέλλον.

Αγία Σοφία
Καταδικάζουμε και εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην απόφαση του Τούρκου Προέδρου σχετικά με την μετατροπή του ναού της του Θεού Σοφίας, σε τζαμί. Η κίνηση αυτή προσβάλλει κάθε σκεπτόμενο νέο ανά την οικουμένη, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνικότητας, καθώς αφορά ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά μνημεία του ανθρωπίνου γένους. Τραγικός και απειλή για τον παγκόσμιο πολιτισμό ο ηγέτης και το πολιτικό προσωπικό της Τουρκίας που πήραν αυτή την απόφαση. Τραγικότεροι δε όσοι εκ των ηγετών τον στηρίξουν, ιδιαίτερα όσοι σιωπούν, ως υπηρέτες του παρόντος και των συμφερόντων τους, αγνοώντας τις επόμενες γενιές παράλληλα με το μέλλον του πολιτισμού στον κόσμο. Προτάσσουν την δύναμη των όπλων και τον φανατισμό στοχεύοντας στο υψηλότερο παγκόσμιο μνημείο, δώρο του Βυζαντίου και της χριστιανοσύνης στον πλανήτη. Όπως τόνισε και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Συναπαντήματος, ο Ερντογάν μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τζαμί πραγματοποιεί μία νέα πολιτιστική γενοκτονία. Δεν αφορά μία κίνηση κατά της Ελλάδας και του χριστιανισμού, αλλά κατά της ανθρωπότητας. Ο πολιτισμός του κόσμου θα συνεχίσει χωρίς αυτούς, αρκεί να εγερθούμε ως Ευρωπαίοι συντονισμένοι και αντίθετοι εν τοις πράγμασι σε τέτοια καταδικαστέα φαινόμενα. Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να φωτίζει με την διαχρονική λάμψη της.

Κορονοϊός
Δεν σταματούμε και με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά ξανασυναντιόμαστε, λαμβάνοντας κάθε προβλεπόμενο μέτρο που η πολιτεία και οι ειδικοί επιτάσσουν. Σε αυτή την εποχή που βαλλόμαστε πανταχόθεν, δρούμε υπεύθυνα και συνδράμουμε, στον βαθμό που μας αντιστοιχεί, στον έλεγχο της διάδοσης της νόσου Covid-19, ώστε να βγει η χώρα —κατά το δυνατόν— αλώβητη από την κρίση αυτή, μαχόμενη τόσο για την αξία του ζην, όσο και του ευ ζην και όσων αυτό αντιπροσωπεύει.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.