ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ένα διαφορετικό 12ο Ακριτικό Πανοΰρ διοργάνωσαν «Οι Ακρίτες» του Ακριτοχωρίου Σερρών
Ένα διαφορετικό 12ο Ακριτικό Πανοΰρ διοργάνωσαν «Οι Ακρίτες» του Ακριτοχωρίου Σερρών
30 Ιούλ
0
Σχόλια

Ένα διαφορετικό 12ο Ακριτικό Πανοΰρ διοργάνωσαν «Οι Ακρίτες» του Ακριτοχωρίου Σερρών

Ένα διαφορετικό 12ο Ακριτικό Πανοΰρ χωρίς γλέντι και χορό ως το πρωί πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου στο Ακριτοχώρι Σερρών. Φέτος στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Ακριτοχωρίου, αμέσως μετά τον πανηγυρικό εσπερινό της Παναγίας Μάγαρας, ο Οικολογικός Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Ακριτοχωρίου–Θρακικού «Οι Ακρίτες» διοργάνωσε και παρουσίασε την παράσταση «Οι Κρυφοί – Οι Κλωστοί. Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Πόντο».

Τα κείμενα επιμελήθηκε η Λένα Σαββίδου και τα καλλιτεχνικά δρώμενα ο χοροδιδάσκαλος Παναγιώτης Κουρουτζίδης.

Στην πρωτότυπη εκδήλωση μέσα από αφηγήσεις, τραγούδια και καλλιτεχνικά δρώμενα αναδείχθηκε με καθηλωτικό τρόπο το Κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Εύξεινο Πόντο από την εποχή της Αλώσεως Τραπεζούντος και εντεύθεν (πηγές: Κωνσταντίνος Φίλανδρος, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Παντελής Μελανοφρύδης). Στην εκδήλωση που είχε διάρκεια περίπου 65 λεπτά παραβρέθηκαν: ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος συνοδεία ιερέων και διακόνων, αυτοδιοικητικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της ΑΠΟΔΡΣΙ Γκελίπης Αθανάσιος, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ Τάτσιος Γεώργιος, εκπρόσωποι πολιτιστικών σωματείων, φίλοι του Συλλόγου και κάτοικοι του χωριού.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.