ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Την ταινία μικρού μήκους «Αϊλί εμέν» παρουσιάζει το 2ο δημοτικό σχολείο Σιδηροκάστρου
Την ταινία μικρού μήκους «Αϊλί εμέν» παρουσιάζει το 2ο δημοτικό σχολείο Σιδηροκάστρου
29 Ιούν
0
Σχόλια

Την ταινία μικρού μήκους «Αϊλί εμέν» παρουσιάζει το 2ο δημοτικό σχολείο Σιδηροκάστρου

Ολοκληρώθηκε και αναρτήθηκε στο Youtube η νέα ταινία παραγωγής 2019-2020 του 2ου δημοτικού σχολείου Σιδηροκάστρου με τίτλο «Αϊλί εμέν» (Αλίμονο σ’ εμένα). Η ταινία, μια συνδημιουργία των εκπαιδευτικών Ντικμπασάνη Βασιλικής, Δομτζίδη Απόστολου και των μαθητών/τριών της ΣΤ τάξης βασίζεται στο βιβλίο της της Μαρίας Ιωσηφίδου-Αμανατίδου «Λάμνοντας την Ιστορία με το άροτρο της Πατρικής μνήμης…», το οποίο αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Ποντιακός Ελληνισμός στην περίοδο των διώξεων από τις αλησμόνητες πατρίδες και της επιστροφής στον Ελλαδικό χώρο.

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ μέσα από το βιβλίο και την κινηματογραφική μεταφορά του είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τις ιστορικές στιγμές που έζησαν οι Πόντιοι πρόγονοί μας.

Τις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης, το δράμα και τις κακουχίες της εκδίωξης, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο ταξίδι της παλιννόστησης και στην προσπάθεια ενσωμάτωσής τους στις τοπικές ελληνικές κοινωνίες, αλλά και τους χορούς, τα έθιμα, τις παραδόσεις που πλούτιζαν την καθημερινότητά τους. Έζησαν μια πολυδιάστατη παιδαγωγική και καλλιτεχνική εμπειρία, οι μνήμες της οποίας είναι σίγουρο ότι θα τους συντροφεύει σε όλο το εύρος της ζωής τους. «Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί η ταινία η κινηματογραφική μας ομάδα είχε την τύχη να δεχτεί τη βοήθεια πολλών σημαντικών συντελεστών στους οποίους εκφράζουμε θερμότατες ευχαριστίες. Και πρώτ’ απ’ όλα στον δήμαρχο Ηράκλειας Γεώργιο Κουτσάκη που παρείχε στην ομάδα μας με τη λαογραφική συλλογή του και το φιλόξενο σπίτι του αμέριστη συμπαράσταση και τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν τα περισσότερα από τα γυρίσματα της ταινίας εκεί» αναφέρει η ανακοίνωση του σχολείου και συνεχίζει «ευχαριστούμε ακόμη: την εθελοντική ομάδα Αρωγής Σιντικής ΟΑΣΙ, τον σύλλογο καρναβαλιστών Σιδηροκάστρου, τον πολιτιστικό σύλλογο Σταρτσοβιτών και Φίλων ο Άγιος Μηνάς Ν. Πετριτσίου, τον πολιτιστικό σύλλογο Ε.Ο.Γ ΕΛΠΙΔΑ Γεφυρουδίου, τον πολιτιστικό ποντιακό σύλλογο Ακριτοχωρίου Θρακικού “Οι Ακρίτες”, τους εργαζόμενους στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Στρυμόνος, το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών-ΚΕΘΙΣ, την ταβέρνα «Το Γεφύρι» στο Σιδηρόκαστρο, τη Φάρμα Βουβαλιών Γιαρτιμίδη στην Κερκίνη. Επίσης, πολύτιμοι συνεργάτες των οποίων τη βοήθεια δεν ξεχνούμε υπήρξαν οι: Αγγελάκη Εύα, Αλτιντζής Ηλίας, Γκάζος Αλέξανδρος, Γκιουμπρετζής Θωμάς, Κουκούτσης Δημήτρης, Μπακρατσάς Δημήτρης, Παπαδόπουλος Γιάννης, Τζαμπάζη Πετρούλα ο χοροδιδάσκαλος Παναγιώτης Κουτσουρίδης, ο «Οικοπεριηγητής» Ρέκλος Ιωάννης, ο πρόεδρος του ΚΕΔΗ Χρήστος Κασάπης.
Η ταινία συνολικής διάρκειας περίπου 12 λεπτών θα συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα/διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» που συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και το Υπουργείο Εσωτερικών (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης) με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. «Συγχαίρουμε τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς για την κοπιώδη προσπάθεια. Είναι ήδη νικητές στον αγώνα της δημιουργίας και της γνώσης. Ταυτόχρονα όμως τους ευχόμαστε ολόψυχα με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό να προσθέσουν μία ακόμη πανελλήνια διάκριση στο σχολείο μας και, γιατί όχι, την πρωτιά!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: 2dim-sidir.ser.sch.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.