ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας: Κύπρος 46 χρόνια μετά — Όσο και αν κάποιοι το θέλουν «Δεν Ξεχνάμε»
Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας: Κύπρος 46 χρόνια μετά — Όσο και αν κάποιοι το θέλουν «Δεν Ξεχνάμε»
(Φωτ.: neaflorina.gr)
20 Ιούλ
0
Σχόλια

Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας: Κύπρος 46 χρόνια μετά — Όσο και αν κάποιοι το θέλουν «Δεν Ξεχνάμε»

Συμπληρώνονται 46 χρόνια, από την αποφράδα εκείνη ημέρα που τα Τουρκικά στρατεύματα, εισέβαλαν στην Κύπρο. Η Τουρκία επικαλέστηκε το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγυήσεων ισχυριζόμενη πως της έδινε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους Τουρκοκύπριους και να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Κύπρου. Οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις αντιστάθηκαν αλλά οι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις που αποβιβάστηκαν στην τοποθεσία Πέντε Μίλι στα παράλια της Κερύνειας, δεν τους έδωσαν περιθώρια μεγάλης αντίστασης. Μέχρι τις 22 Ιουλίου που το Συμβούλιο Ασφαλείας κατάφερε να επιτευχθεί εκεχειρία (ψήφισμα 353 Συμβουλίου Ασφαλείας), οι Τουρκικές δυνάμεις είχαν στον έλεγχο τους το λιμάνι της Κερύνειας.

Περίπου 40.000 Τούρκοι στρατιώτες υλοποίησαν το σχέδιο «Αττίλας» εισβάλλοντας και παραβαίνοντας τον καταστατικό χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων των Τουρκικών στρατευμάτων διενεργήθηκαν εν ψυχρώ δολοφονίες, 4.000 περίπου νεκροί και 1.619 καταγεγραμμένοι αγνοούμενοι. Πάνω από 200.000 πολίτες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Στις 14 Αυγούστου του 1974 το έγκλημα ολοκληρώθηκε με τον «Ἁττίλα 2», την κατοχή της Αμμοχώστου, της χερσονήσου της Καρπασίας και την κατοχή του 36% της ολικής έκτασης της Κύπρου. 46 χρόνια μετά την εισβολή το νησί εξακολουθεί να μην ξεχνά και να θυμάται τις θηριωδίες που υπέστη. Οι πληγές παραμένουν ανοικτές 46 χρόνια μετά. Αν και έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα από τον ΟΗΕ σωρεία ψηφισμάτων δεν στάθηκαν ικανά στην εύρεση λύσης. «Ο Λαός της Κύπρου έγινε πρόσφυγας στο ίδιο του το Κράτος και τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, αυτά που υποτίθεται υπερασπίζει «ο ΟΗΕ» συνεχίζουν να καταπατώνται 46 χρόνια μετά. Συμμεριζόμαστε απόλυτα τον πόνο των Ελληνοκυπρίων αδελφών μας και ως Ελληνες Ποντιακής καταγωγής που υποφέραμε και νοιώσαμε στο πετσί μας, από τον ίδιο διώκτη, τον ξεριζωμό και τη γενοκτονία των προγόνων μας, δηλώνουμε απερίφραστα και με γνώση όλων των επιπτώσεων, πως στηρίζουμε τον αγώνα σας για μια ελεύθερη Κύπρο. Αδέλφια, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας. Όσο και αν κάποιοι το θέλουν, “Δεν Ξεχνάμε”» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.