ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η ΟΠΣΑ σχετικά με την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Ισλαμικό Τέμενος
Η ΟΠΣΑ σχετικά με την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Ισλαμικό Τέμενος
(Φωτ.: eleftherostypos.gr)
11 Ιούλ
0
Σχόλια

Η ΟΠΣΑ σχετικά με την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Ισλαμικό Τέμενος

H Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, είναι ο πρώτος ποντιακός φορέας, που εξέδωσε επίσημα δελτίο Τύπου μετά την απόφαση του φασίστα-γενοκτόνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει το σύμβολο της ορθοδοξίας την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως σε Ισλαμικό Τέμενος. Ακολουθεί όλοκληρη η επιστολή.

«Σύμφωνα με την UNESCO, τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Στην Τουρκία αυτήν την στιγμή υπάρχουν πάνω από 18 (δεκαοχτώ) μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς που «προστατεύονται» από την UNESCO.

Μάλιστα το 1985 η UNESCO περιέλαβε την Αγία Σοφία στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο δε Μουσταφά Κεμάλ το 1934 στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας την μετέτρεψε από ισλαμικό τέμενος σε μουσείο. Μέχρι τον Ιούλιο του 2020 συνέχισε να λειτουργεί ως μουσείο,
ενώ λάμβαναν χώρα και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι προσπάθειες της UNESCO για τη διάσωση των ψηφιδωτών του ναού, συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Στις 10 Ιουλίου μετά από την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας προχώρησε στην ανατροπή της απόφασης του Κεμάλ και έδωσε την άδεια να μετατραπεί η «Αγία Σοφία» σε Ισλαμικό Τέμενος. Με την προκλητική αυτή απόφαση, αγνοεί, η απολυταρχική εδώ και καιρό Τουρκία όλες τις διεθνείς αντιδράσεις, είτε αυτές προέρχονται από παγκόσμιες πολιτικές είτε από θρησκευτικές αρχές. Ο Ερτογάν για άλλη μια φορά έδειξε την αδιαφορία και την απαξίωση σε παγκόσμιους οργανισμούς φορώντας την μάσκα ενός επικίνδυνου νεο–οθωμανισμού. Ενώ με διάγγελμά του ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε ότι η πρώτη μουσουλμανική προσευχή θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου 2020 στην Αγιά Σοφιά, ένα γεγονός που θα έχει τον αντίκτυπο ενός «Χαστουκιού»στην Παγκόσμια Ορθοδοξία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε: «Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να ενώσουμε, μια κληρονομιά 1.500 ετών, αυτή μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος». Μετά την απόφαση του Τουρκικού κράτους η UNESCO τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι: «Η Αγία Σοφία είχε ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις». Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Εμείς ως Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας καταδικάζουμε αυτήν την απόφαση και την θεωρούμε άκυρη και προσβλητική προς όλους τους ορθόδοξους λαούς παγκοσμίως. Ως Πόντιοι βιώσαμε στο πετσί μας την Γενοκτονία των προγόνων μας από το Τουρκικό καθεστώτος, εξαιτίας των θρησκευτικών μας πεποιθήσεων και γνωρίζουμε πως ο χριστιανισμός βιώνει για άλλη μια φορά έναν ακόμα διωγμό με την προκλητικότητα και την απαξίωση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει ένα χριστιανικό σύμβολο ορθοδοξίας σε Ισλαμικό Τέμενος. Η Τουρκία δεν άλλαξε ποτέ ήταν και παραμένει ένα κράτος που έχει Ποινικό μητρώο, ένα κράτος που έχει καταστρατηγήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσπαθεί να καρπωθεί οφέλη μέσα από λουτρά αίματος. Το έχει αποδείξει μέσα από την Ιστορία της. Και καταλήγει η ανακοίνωση τονίζοντας: «Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο χριστιανισμού και θα παραμείνει πάντα έτσι στις καρδιές μας άσχετα σε τι “εξώφυλλο” θα την ντύσει κάθε Τούρκος πολιτικός».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.