ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πρόγραμμα εκδηλώσεων Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων για τη 19 Μαΐου 2020
Πρόγραμμα εκδηλώσεων Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων για τη 19 Μαΐου 2020
(Φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)
19 Μάι
0
Σχόλια

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων για τη 19 Μαΐου 2020

«Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, λίγες ημέρες πριν τη θλιβερή επέτειο της 19ης Μαΐου, όλοι οι Πόντιοι όπου γης, αισθανόμαστε εντονότερη την άσβεστη μνήμη των αδικοχαμένων και ξεριζωμένων προγόνων μας. Φέτος, η πρωτοφανής δοκιμασία που βιώνουμε όλοι μας και τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, μας υποχρεώνουν να τροποποιήσουμε τον αρχικό μας σχεδιασμό και να περιοριστούμε σε λιτές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ολιγάριθμων αντιπροσωπειών φορέων» αναφέρει η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).

Το βάρος των εκδηλώσεων μετατοπίζεται φέτος στις διαδικτυακές εκδηλώσεις, με κυριότερη αυτή που θα προβληθεί ζωντανά από τη σελίδα της ΠΟΠΣ στο Facebook ανήμερα της μαύρης επετείου της 19ης Μαΐου.

«Στόχος της διαδικτυακής εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού για το έγκλημα της Γενοκτονίας μέσα από εισηγήσεις ακαδημαϊκών και ερευνητών αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού, όχι μόνο ποντιακής καταγωγής, από τα μηνύματα που θα απευθύνουν προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων και εκπρόσωποι φορέων. Ας έρθουμε όλοι πιο κοντά και ενωμένοι να διαδώσουμε το μήνυμα της καθολικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας των 353.000 θυμάτων της κεμαλικής θηριωδίας. Ας μετατρέψουμε τη δοκιμασία σε ευκαιρία προκειμένου το φετινό μας μήνυμα να είναι πιο δυνατό και πιο διεκδικητικό. Μόνο ενωμένοι θα τα καταφέρουμε» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

  • 11.00π.μ. Τελετή μνημοσύνης στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.
  • 7.00μ.μ. Διαδικτυακή εκδήλωση για τη μαύρη επέτειο 101 ετών από τη δεύτερη και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
    Συμμετέχουν ως εισηγητές: Κυριάκος Χατζηκυριακίδης (επίκουρος καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών), δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης
    (μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών), Θεοδόσης Κυριακίδης (επιστημονικός συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ), δρ. Νίκος Λυγερός (στρατηγικός αναλυτής και ερευνητής)

Μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης απευθύνουν:

  • Μπεντρός Χαλατζιάν, Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος
  • Γιώργος Κιμούλης, Ηθοποιός
  • Γιάννης Καλπούζος, Συγγραφέας
  • Μανούσος Μανουσάκης, Σκηνοθέτης
  • Μιχάλης Μαγειρίας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.