ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Με έναν διαφορετικό τρόπο λόγω της πανδημίας θα τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου
Με έναν διαφορετικό τρόπο λόγω της πανδημίας θα τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου
(Φωτ.: thessnews.gr)
16 Μάι
0
Σχόλια

Με έναν διαφορετικό τρόπο λόγω της πανδημίας θα τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, στο πλαίσιο των οποίων φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης της 19η Μαΐου, θα τιμήσει την Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου με έναν διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα δια της αντιδημαρχίας  πολιτισμού για πρώτη φορά θα φωταγωγηθούν την Δευτέρα 18 Μαΐου από τις 20:00 έως και την Τρίτη 19 Μαΐου  —ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων— με κόκκινο και μαύρο χρώμα, η πρόσοψη του δημαρχιακού μεγάρου και το μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στο πάρκο «Ελευθερίου Βενιζέλου» στην Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού.

Το κόκκινο  συμβολίζει το κόκκινο ποτάμι από το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας και το μαύρο συμβολίζει το διαχρονικό πένθος.

Στόχος αυτής της συμβολικής πρωτοβουλίας  είναι αφενός μεν η ένδειξη της αδιάλειπτης ιστορικής μνήμης και τιμής των 101 χρόνων και αφετέρου η έκφραση συμπαράστασης στον αγώνα των Ποντίων για την δικαίωση των θυμάτων και την αναγνώριση της γενοκτονίας. «Μπορεί φέτος όλα να είναι αλλιώς, αλλά μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ότι και να γίνει, όπως είναι η ιστορική μνήμη. Γι αυτό κι εμείς επιλέξαμε να φωτίσουμε το δημαρχείο μας και το μνημείο της γενοκτονίας για  να στείλουμε από δω από τον προσφυγικό και δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της βορείου Ελλάδος δύο ηχηρά μηνύματα με δύο πολύ συμβολικά και  δυνατά  χρώματα. Το μήνυμα του αγώνα που συνεχίζεται, μέχρι η διεθνής κοινότητα με πρώτη την Τουρκία να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Και το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, χωρίς πολέμους γενοκτονίες και προσφυγιά. Η ιστορική μνήμη, απαραίτητη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους Πόντιους και μη, μια τραγική σελίδα της ιστορίας μας. Όσα χρόνια όμως κι αν περάσουν εμείς και τα παιδιά μας δεν θα ξεχάσουμε ότι όλα όσα έγιναν εις βάρος των 353.000 Ποντίων ήταν γενοκτονία και θα στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τις προσπάθειες για την πλήρη Δικαίωση των αγώνων του Ποντιακού Ελληνισμού» δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.

«Όπου υπάρχει η θέληση υπάρχει και ο τρόπος, γι’ αυτό κι εμείς  φέτος σεβόμενοι τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του Κορονοϊού, θα εκφράσουμε τα ατομικά και τα συλλογικά μας συναισθήματα, με την δύναμη των χρωμάτων. Δεν μας πτοούν οι  αντίξοες και πρωτόγνωρες  συνθήκες. Αντίθετα με εναλλακτικούς και συμβολικούς τρόπους θα αποτίσουμε, με συγκίνηση και συνέπεια την οφειλόμενη τιμή και μνήμη στους αναίτια σφαγιασθέντες προγόνους μας. Για μας η 19η Μαΐου —ότι και να γίνει—  δεν θα πάψει ποτέ να είναι ημέρα μνήμης, ημέρα οδύνης και προβληματισμού. Είναι  χρέος μας να θυμόμαστε και να τιμούμε τους νεκρούς μας. Έχουμε καθήκον να μεταλαμπαδεύσουμε χωρίς φόβο και μνησικακία την αλήθεια στη νέα γενιά και μαζί με τα παιδιά μας, να συνεχίζουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, την αναγνώριση και την τελική δικαίωση των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας. Αιωνία τους η μνήμη!» δήλωσε η αντιδήμαρχος πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου.

Πηγή: voria.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.