ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκατό νεολαίοι από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στην «25η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης»
Εκατό νεολαίοι από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στην «25η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης»
(Φωτ.: Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ)
09 Μαρ
0
Σχόλια

Εκατό νεολαίοι από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στην «25η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η «25η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης» από τις 29 Φεβρουαρίου έως και 1 Μαρτίου 2020, στην πόλη της Φρανκφούρτης, με τη συμμετοχή 100 νεολαίων από όλη την Ευρώπη. Την εκδήλωση άνοιξαν οι συντονιστές ποντιακής νεολαίας Ευρώπης της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) κα. Μαρία Παπαδοπούλου και κ. Γρηγόρης Χατζησαββίδης, οι οποίοι, αφού καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους, κήρυξαν την έναρξη των εργασιών. Στον χαιρετισμό τους παραλλήλισαν τον κάθε νεολαίο με ένα δέντρο, το οποίο για να διατηρηθεί γερό και υγιές πρέπει να φροντίζει τις ρίζες του. Τόνισαν ακόμη πως αυτές οι εκδηλώσεις και οι δράσεις ενδυναμώνουν τους δεσμούς της νεολαίας, τη φέρνουν σε επαφή με τις ρίζες της και το παρελθόν της, ανοίγουν δρόμους προς τη γνώση και την ευαισθητοποιούν σε θέματα παράδοσης και ιστορικής μνήμης.

Οι προσκεκλημένοι εισηγητές, ως επί το πλείστων νέα παιδιά, κάποια από αυτά ενεργά μέλη της Ομοσπονδίας, με τα θέματα και τις ιδέες που ανέπτυξαν, προσέφεραν στους νέους, ερεθίσματα για προβληματισμό.

Έδωσαν σε αυτούς ευκαιρίες για ερωτήσεις και τοποθετήσεις, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα ενημέρωση, γνώση αλλά και το έναυσμα να εμπνευστούν και οι ίδιοι καινούργιους τρόπους δράσης. Ερχόμενοι πιο κοντά ο ένας στον άλλον δημιουργήθηκαν εποικοδομητικές συνέργειες, πράγμα που αποτελούσε έναν από τους βασικούς στόχους της συνδιάσκεψης.

Την πρώτη ημέρα της Συνδιάσκεψης έλαβαν τον λόγο οι εισηγητές αρχικά η δρ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου, λαογράφος και πρόεδρος του Φάρου Ποντίων
Θεσσαλονίκης με το θέμα: «Τη Καλανταρί τα νύχτας στην Τραπεζούντα σήμερα. Η δύναμη της παράδοσης, η δυναμική των ανθρώπων της». Η Μυροφόρα Ευσταθιάδου παρουσίασε μέσω του πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο τράβηξε η ίδια λίγους μήνες πριν, στιγμιότυπα από τη ζωή των ανθρώπων στα σημερινά χωριά του Πόντου. Η εικόνα και ο ήχος μαρτύρησαν, πώς μετά από τόσα χρόνια, εκεί στον Πόντο, τα ήθη και τα έθιμα τηρούνται και μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά. Κατόπιν ο Δημήτριος Πουρσανίδης, απόφοιτος σπουδών διαδραστικών σχεδίων εισηγήθηκε το θέμα «Ευαισθητοποίηση – Ενημέρωση μέσω της Τέχνης και της Τεχνολογίας». Η εισήγηση ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας animation του ιδίου, με τίτλο «Το Κορίτσι με τα Κρίνα»* — αγγλικός τίτλος “Lilygirl”— της οποίας η έμπνευση προήλθε από την εικόνα της Παναγίας Σουμελά του Πόντου. Μετά την προβολή, ακολούθησε συζήτηση και ανάλυση της ταινίας. Τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της τεχνολογίας στην προώθηση του ζητήματος της Γενοκτονίας, όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά και στο διεθνές κοινό. Τις εισηγήσεις έκλεισε ο Χρήστος Σαββίδης, οικονομολόγος μηχανικός και πρώην συντονιστής νεολαίας με το θέμα: «Ο Αχιλίκος και το μαγικό πασλούκ’ – Ένα ταξίδι στην Πατρίδα και στο χρόνο, όπως δεν το φαντάστηκες, ξεκινά». Η εισήγηση του Χρήστου Σαββίδη επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του παραπάνω παραμυθιού, ξεκινώντας από τη γέννηση της ιδέας και φτάνοντας μέχρι την υλοποίησή της. Το παραμύθι αυτό αποτελεί έναν τρόπο να ταξιδεύουν μικροί και μεγάλοι μέσω της φαντασία τους, μεταξύ Ελλάδας και Πόντου, — μεταξύ παρόντος και παρελθόντος — με σκοπό να έρθουν σε επαφή με το ποντιακό στοιχείο. Μετά το πέρας των εισηγήσεων έγινε ενημέρωση και έκκληση σχετικά με την υποστήριξη που πρέπει να δοθεί στο Ελληνικό Σχολείο της περιοχή του Mannheim και να μαζευτούν ηλεκτρονικές υπογραφές, ώστε αυτό να συνεχίζει να υπάρχει και να παρέχει την ευκαιρία στα παιδιά της περιοχής και των περιχώρων, να διδάσκονται την Ελληνική γλώσσα. Η υποστήριξη στην προσπάθεια αυτή μπορεί να γίνει υπογράφοντας διαδικτυακά εδώ.

(Φωτ.: Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ)

Δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον καθηγητή του Ruhr–Universität Bochum κ. Μίραν Ντάμπαγκ, καθώς για προληπτικούς λόγους υγείας, ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στη Συνδιάσκεψη. Η πρώτη μέρα έκλεισε με το καθιερωμένο παρακάθ’, πλαισιωμένο από τους νεολαίους μουσικούς των συλλόγων, οι οποίοι εναλλάσσονταν όλο το βράδυ, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές διασκέδασης.

Τη δεύτερη μέρα οι εργασίες της συνδιάσκεψης συνεχίστηκαν με επίσης ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Αρχικά ο Ιωάννης Ιντζές, αρχικτέκτων, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύτες» Βάιμπλινγκεν, παρουσίασε το θέμα του με τίτλο «Fo.Rum: θέατρο των Ελλήνων του Πόντου – Το αποτέλεσμα του συγκερασμού καταγωγής και επιστήμης». Ο Ιωάννης Ιντζές ανέπτυξε την πτυχιακή του εργασία, η οποία κινείται γύρω από την ιδέα ανάδειξης του ποντιακού πολιτισμού και της ιστορίας του, εκμεταλλευόμενη σωστά συγκεκριμένους χώρους. Οι χώροι αυτοί προορίζονται να λειτουργούν ως μουσείο και πολιτιστικό κέντρο, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με όλο το εύρος της ποντιακής παράδοσης, που μπορεί να αφορά την ιστορία, τη φορεσιά, το θέατρο, τη διάλεκτο κτλ. Τον κύκλο των εισηγητών έκλεισε ο Επαμεινώντας Καλπακίδης εκπροσωπώντας ως πρόεδρος, τον σύλλογό «Ακρίτες» Herbrechtigen. Είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο κοινό τη νεοσύστατη, δανειστική βιβλιοθήκη του Συλλόγου και να μιλήσει για τα βήματα που ακολουθήθηκαν, ώστε η ιδέα αυτή να γίνει πράξη. Η βιβλιοθήκη στήθηκε και λειτουργεί εξ ολοκλήρου από τον σύλλογο και είναι η πρώτη οργανωμένη βιβλιοθήκη σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Τέλος ακολούθησε συζήτηση μεταξύ της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας και των παρευρισκόμενων, σχετικά με τις εντυπώσεις της φετινής Συνδιάσκεψης. Ακόμη έγινε διάλογος και κατατέθηκαν προτάσεις για ενδεχόμενες μελλοντικές δράσεις. «Κλείνοντας την αυλαία και αυτής της Συνδιάσκεψης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, όλους τους νεολαίους, που με τη δυναμική τους παρουσία, έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση μηνύματα αισιοδοξίας, ενότητας και ομοψυχίας και παρέδωσαν μαθήματα ήθους και δημοκρατίας. Ευχαριστούμε επίσης και όλους αυτούς τους ακούραστους εθελοντές, που από
κάθε θέση που βρέθηκαν συνέβαλαν στην επιτυχία και αυτής της Συνδιάσκεψης. Καλή αντάμωση και πάλι» καταλήγει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ.

*Το Link για την παρακολούθηση της ταινίας animation είναι εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.