ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «100 Χρόνια Ξεριζωμού & Ανάστασης»: Το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ήταν εκεί (φωτο)
«100 Χρόνια Ξεριζωμού & Ανάστασης»: Το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ήταν εκεί (φωτο)
(Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)
18 Φεβ
0
Σχόλια

«100 Χρόνια Ξεριζωμού & Ανάστασης»: Το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ήταν εκεί (φωτο)

Σείστηκαν οι τοίχοι και τα καθίσματα του Δημοτικού Κινηματοθέατρου Αγίας Βαρβάρας «Γιάννης Ρίτσος» την περασμένη Κυριακή 09 Φεβρουαρίου……. Ο λόγος; Η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, της Παμποντιακής Οοσπονδίας Ελλάδος και του διευθυντή του Σχολείου Παράδοσης και Λαογραφίας Ηλία Υφαντίδη.

Η βυζαντινή οχήστρα έδωσε το δικό της στίγμα στην εκδήλωση (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Ήταν μια άκρως συγκινητική μουσικοχορευτική παράσταση η οποία μέσα από τα κείμενα άλλα και τα τραγούδια που ακούστηκαν επί σκηνής από όλους τους συντελεστές έφεραν ξανά μνήμες από αυτούς «που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν και κουβέντα να διεκδικήσουν». Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την διάρκεια της παράστασης δεν σταματούσαν να κυλούν δάκρυα σε αρκετούς από τους θεατές.

Ο ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης (Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Σε αυτό βοήθησε και η κατάθεση ψυχής του Ηλία Υφαντίδη που είναι γνωστό σε όλους ότι όταν ξεκινάει να γράφει κάτι για τις 353,000 ψυχές που χάθηκαν, τον διακατέχουν οι μνήμες από τις ιστορίες που άκουγε μικρός από τους δικούς του λιγοστούς «τυχερούς» συγγενείς του.

Στην είσοδο λειτουργούσε η έκθεση Οδοιπορικό στον Ιστορικό Πόντο του Πολιτιστικού Κέντρου Ποντιακού Ελληνισμού «Ψωμιάδειον», με φωτογραφίες του Στέργιου Θεοδωρίδη από την αλησμόνητη πατρίδα.

Η αρχή της εκδήλωσης έγινε από τον δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας Λάμπρο Μίχο ο οποιός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο ελληνισμός ρίζωσε και μεγαλούργησε στις περιοχές του Πόντου μέχρι που ο Κεμάλ και οι ορδές του κατέσφαξαν και επιχείρησαν να ξεριζώσουν την ελληνική ψυχή από τις ακτές του Ευξείνου Πόντου. Όμως αν σε κάποιο βαθμό πέτυχαν να εξολοθρεύσουν και να διώξουν τα πρόσωπα, δεν μπόρεσαν να ξεριζώσουν την ποντιακή πατρίδα από την ψυχή των χιλιάδων Ποντίων στην Ελλάδα και τον κόσμο».

Στην συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση εκφράζοντας την πεποίθηση της Ομοσπονδίας για την εγγύηση του άρτιου αποτελέσματος, συνέχισε κάνοντας αναφορά στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της επετειακής χρονιάς και κυρίως στο Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας όπου «ο λόγος και το πνεύμα όλων των ομιλιών στο ιστορικό αυτό συνέδριο κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Οι Γενοκτονίες αποτελούν το ειδεχθέστερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι να αναγνωριστούν οι Γενοκτονίες Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων που διαπράχθησαν από τους Οθωμανούς και τους Νεότουρκους στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας κατά την χρονική περίοδο του 1914-1923 και να στιγματιστούν οι θύτες» και έκλεισε λέγοντας ότι «η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ταπεινή προσφορά στον βωμό της θυσίας των 353,000 αθώων θυμάτων» και «αφιερώνεται στην ιερή μνήμη των γενοκτονηθέντων προγόνων μας μαζί με την υπόσχεση ότι θα πετύχουμε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας».

11 πυρριχιστές του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος» ξεσήκωσαν τον κόσμο με τον χορό σέρρα (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Μετά ήταν η σειρά του διευθυντή του Σχολείου Παράδοσης και Λαογραφίας Ηλία Υφαντίδη να απευθύνει χαιρετισμό ο οποίος αφού καλωσόρισε τον κόσμο που κατέκλυσε την αίθουσα, έκανε μια μικρή αναφορά για το τι θα επακολουθούσε στην συνέχεια της εκδήλωσης. Η φωνή του λύγισε και η συγκίνηση ξεκίνησε να πλυμμηρίζει την αίθουσα και τα πρόσωπα όλων την στιγμή που αναφέρθηκε στο ότι «είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε αυτούς που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν και κουβέντα να διεκδικήσουν… 100 χρόνια ξεριζωμού και Ανάστασης…. Οι καρδιές, οι φωνές των γενοκτονηθέντων προγόνων μας, έγιναν τεριρέμ και ανέβηκαν στον ουρανό ως λιβάνι στην θυσία τους». Εκεί ξεκίνησε να γίνεται ακόμα πιο έκδηλη η συγκίνηση όλων όπου στην παύση που χρειάστηκε να κάνει ο Ηλίας Υφαντίδης για να συκρατήσει τα δάκρυά του  και ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα δείχνοντάς του το πόσο τον στηρίζει.

Όλοι οι συντελεστές πρόσφεραν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα (Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκαν ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ακολούθησε η ομιλία του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου.

Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους: Ηλία Υφαντίδη (λύρα-τραγούδι), Χρήστο Τσιαμούλη (ούτι), Πάνο Δημητρακόπουλο (κανονάκι) και Βαγγέλη Καρύπη (κρουστά). Συμμετείχε επίσης η Βυζαντινή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Αγίας Βαρβάρας καθώς και τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος».

Πέτρος Παναγιωτόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.