ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο «Μανουήλ Κομνηνός» φιλοξένησε μαθητές του 11ου Γυμνάσιου Ιλίου
Ο «Μανουήλ Κομνηνός» φιλοξένησε μαθητές του 11ου Γυμνάσιου Ιλίου
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης & Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»)
04 Δεκ
0
Σχόλια

Ο «Μανουήλ Κομνηνός» φιλοξένησε μαθητές του 11ου Γυμνάσιου Ιλίου

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων γνωριμίας της νέας γενιάς με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, ο Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός», φιλοξένησε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, 110 μαθητές της Γ’ τάξης του 11ου Γυμνασίου Ιλίου συνοδευόμενους από 6 εκπαιδευτικούς.

Οι μαθητές και μαθήτριες του 11ου Γυμνασίου βλέπουν μέσα από τις φωτογραφίες ένα δείγμα του ποντιακού πολιτισμού (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης & Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»)

Τα πρόγραμμα της επίσκεψης είχε χωριστεί σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος τα παιδιά παρακολούθησαν δύο ολιγόλεπτα βίντεο, το ένα για την πορεία των Ελλήνων στα παράλια του Ευξείνου Πόντου από την αρχαιότητα έως και τον 19ο αιώνα και το άλλο για την περίοδο της γενοκτονίας. Στο τέλος κάθε βίντεο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνη Παυλίδη (σχολικό σύμβουλο και συγγραφέα) και να βρουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Μετά από κάθε βίντεο, ο κ. Παυλίδης συζητούσε με τα παιδιά και έλυνε όποιες απορίες υπήρχαν (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης & Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»)

Στο δεύτερο μέρος οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας από τη φιλόλογο–ιστορικό Αναστασία Δανιηλίδου και γνώρισαν τα μουσικά όργανα του Πόντου από τον λυράρη Γιάννη Ανθόπουλο, ο οποίος με τις μελωδίες του τούς έδωσε μια μικρή γεύση σχετικά με την ποντιακή μουσική.

Δύο μαθήτριες ενδεδειμένες με την φορεσιά του Πόντου κατά την παρουσίαση (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης & Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»)

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της ανδρικής και γυναικείας ποντιακής φορεσιάς από την φιλόλογο και μεταπτυχιακή φοιτήτρια λαογραφίας Κωνσταντίνα Καζαδέη. Την παρουσίαση ενίσχυσαν και τέσσερις μαθητές οι οποίοι προσφέρθηκαν να ενδυθούν τις φορεσιές. Βέβαια, μαθητές και καθηγητές δεν θα μπορούσαν να αποχωρήσουν χωρίς πρώτα να γευτούν τα παραδοσιακά ωτία που είχε ετοιμάσει με πολύ μεράκι η Χρύσα Κουρουτζίδου και χωρίς να χορέψουν στους ρυθμούς της ποντιακής λύρας του Γιάννη Ανθόπουλου με τη συνοδεία του μικρού Παναγιώτη Κουλαξουζίδη στο νταούλι.

Μαθητές του Συλλόγου δίδαξαν μερικούς χορούς στους μαθητές του 11ου Γυμνασίου (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων & Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός»)

Την αρχική ιδέα αλλά και την όλη προετοιμασία του σχολείου για αυτή την όμορφη εμπειρία την είχε η εκπαιδευτικός του 11ου Γυμνασίου και μέλος του συλλόγου , Μαρία Αβραμίδου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.