ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η «Μαύρη Θάλασσα» Νέας Σμύρνης «ταξιδεύει» τα παιδιά στον Πόντο — Τι δήλωσε η εμπνεύστρια της ιδέας στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr
Η «Μαύρη Θάλασσα» Νέας Σμύρνης «ταξιδεύει» τα παιδιά στον Πόντο — Τι δήλωσε η εμπνεύστρια της ιδέας στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
19 Σεπ
0
Σχόλια

Η «Μαύρη Θάλασσα» Νέας Σμύρνης «ταξιδεύει» τα παιδιά στον Πόντο — Τι δήλωσε η εμπνεύστρια της ιδέας στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr

Μέσα από ένα διαδραστικό σεμινάριο με παιχνίδια και διάφορες δραστηριότητες για παιδιά, θέλει να «ταξιδέψει» η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης-Δάφνης-Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα», τους μικρούς ήρωες στον Πόντο, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 10:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου-13ου δημοτικού σχολείου Νέας Σμύρνης (Αρτάκης και Αιγαίου).

Το σεμινάριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-14 ετών και μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα και οι γονείς! Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

«Είναι η πρώτη φορά που η Ένωση απευθύνεται κυρίως στα παιδιά».
To ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr επικοινώνησε με την εμπνεύστρια της ιδέας και γενική γραμματέα της «Μαύρης Θάλασσας», Έλενα Τσιμαχίδου η οποία δήλωσε: «τολμώ να πω ότι η Ένωσή μας είναι αρκετά δραστήρια και δεν μένει μόνο στους χορούς και τα γλέντια. Πάρα πολλές φορές έχουμε διοργανώσει πολιτιστικά σεμινάρια με καλεσμένους αξιόλογους ιστορικούς και φροντίζουμε η θεματολογία να ποικίλλει. Ωστόσο, είναι πράγματι η πρώτη φορά που η Ένωση απευθύνεται κυρίως στα παιδιά και αυτό μας κάνει να έχουμε την προσμονή και το “άγχος” θα έλεγε κανείς να κερδίσουμε το ενδιαφέρον του πιο απαιτητικού κοινού, που δεν είναι άλλο από τα παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Έλενα και συνέχισε λέγοντας: «η ιδέα για το Ταξίδι στον Πόντο ήταν δική μου έπειτα από συζητήσεις σχετικά με την ενίσχυση του παιδικού χορευτικού το οποίο και ανέλαβα πέρυσι». Στην ερώτηση από που προέκυψε η ιδέα αυτής της δράσης μας απάντησε: «η αλήθεια είναι πως όλη τη χρονιά σκεφτόμουν εναλλακτικές δράσεις για παιδιά, από ποντιακά βιβλία για τους μικρούς μας φίλους, παιχνίδια, δραστηριότητες για να έρθουν πιο κοντά τα παιδιά κλπ. Κάπως έτσι κατέληξα σε έναν συνδυασμό των παραπάνω και οραματίστηκα ένα σεμινάριο στο οποίο τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας, διασκεδάζοντας!  Αυτός είναι και ο στόχος μου. Να αγαπήσουν την μάθηση και την ιστορία τους και να μην την συνδυάζουν με βαρετές σχολικές ώρες και διαλέξεις που σε κάνουν να νυστάζεις».

«Αν παρατηρήσει κανείς τα παιδιά, θα δει ότι μαθαίνουν καλύτερα και γρηγορότερα μέσα από πράξεις και δραστηριότητες» σχολίασε η Έλενα για το τι την βοήθησε να σκεφτεί την ιδέα του σεμιναρίου.

Αυτό το σεμινάριο είναι μόνο η αρχή καθώς υπάρχει ήδη στην σκέψη «ένα δεύτερο σεμινάριο για μέσα στη χρονιά με διαφορετικό περιεχόμενο και θεματολογία αλλά με ίδιους στόχους. Ελπίζουμε με την επιτυχία του πρώτου σεμιναρίου να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά και πιο άμεσα και στο επόμενο» και κατέληξε λέγοντας: «προς το παρόν σας περιμένουμε να ακολουθήσουμε τα μονοπάτια του Πόντου και να ακούσουμε τους ντόπιους να μοιράζονται τα ήθη και τα έθιμα τους».

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Τα παιδιά θα χωριστούν σε ομάδες και θα γνωριστούν μεταξύ τους. Σε κάθε ομάδα θα υπάρχει ένας συντονιστής που θα βοηθάει στις δραστηριότητες, τις ερωτήσεις και τα παιχνίδια. Τα παιδιά με τη βοήθεια μιας χρονομηχανής θα γυρίσουν πίσω στο χρόνο, από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα! Θα «ιδρύσουν» με χειροτεχνίες τις πρώτες ποντιακές πόλεις, θα ζωγραφίσουν μύθους και θα ακολουθήσουν μονοπάτια στο Πόντο για να συνομιλήσουν με κατοίκους των περιοχών και να παρακολουθήσουν δρώμενα, θεατρικά, χορούς, τραγούδια κλπ.

Θα ακούσουν ιστορίες, θα δουν εικόνες και βίντεο του Πόντου και όταν ξαναγυρίσουν στο σήμερα θα συγκεντρωθούν όλα όσα έμαθαν. Θα γίνει μια συζήτηση για την δημιουργία και την σημασία των πολιτιστικών συλλόγων και τις δράσεις τους, την έννοια του πολιτισμού και πώς αυτός εκφράζεται μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς! Όλοι μαζί θα σκεφτούν και θα καταγράψουν τα οφέλη της εκμάθησης παραδοσιακών χορών μέσα από παιχνίδια ερωτήσεων.

Στη συνέχεια το παιδικό χορευτικό της Ένωσης μαζί με τη χορωδία της νεολαίας θα παρουσιάσουν ποντιακούς χορούς, ενώ όσοι θέλουν θα έχουν τους στίχους να τραγουδάνε μαζί! Στο τέλος, μέλη και συμμετέχοντες, θα χορέψουν όλοι μαζί σε ένα μεγάλο κύκλο και το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με κεράσματα και ένα μικρό γλέντι. Οι μικροί μας φίλοι θα λάβουν και από ένα αναμνηστικό δωράκι.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση των παιδιών & των γονιών για τα εξής:

  • Γεωγραφία του Πόντου και πόλεις.
  • Χοροί του Πόντου και η προέλευσή τους.
  • Ποντιακό τραγούδι.
  • Κύρια ιστορικά σημεία & ενημέρωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
  • Ήθη & έθιμα του Πόντου.
  • Δράσεις των ποντιακών συλλόγων στην Ελλάδα και η σημασία της ύπαρξής τους.

Στο σεμινάριο συμμετέχει το παιδικό χορευτικό της Ένωσής, μέλη όλων των χορευτικών ομάδων και της χορωδίας και οι μουσικοί της Ένωσης.

Αίτηση συμμετοχής στο παρακάτω link: https://forms.gle/RV5jgLktkErNRrHF9 ή μέσω email στο imavrithalassa@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6934405709 απογευματινές ώρες.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.