Προβλήθηκε «Η Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη στην Πιερία
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
29 Νοέ
0
Σχόλια

Προβλήθηκε «Η Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη στην Πιερία

Στην γεμάτη αίθουσα του Πνευματικού -Πολιτιστικού κέντρου της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, προβλήθηκε, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, το ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη Η μπάντα.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των ελλήνων του Πόντου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, Κώστας Παπουτσίδης, στον χαιρετισμό του εξέφρασε τις ευχαριστίες του Διοικητικού συμβουλίου στον Νίκο Ασλανίδη για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε «ώστε να δημιουργηθεί αυτό το ντοκιμαντέρ που προβάλλει μέσα από την αληθινή μαρτυρία του αείμνηστου Γιάννη Παπαδόπουλου τις φρικαλεότητες και την Γενοκτονία που υπέστησαν οι 353.000 πρόγονοί μας από τους Νεότουρκους». Επεσήμανε ότι «τέτοιες προσπάθειες συμβάλουν σημαντικά ώστε να γίνει γνωστό σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο —μιας και το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ έχει ήδη υποτιτλιστεί σε 7 γλώσσες— τα εγκλήματα που διαπράχρηκαν αλλά και παράλληλα να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο στο αγώνα που κάνουν οι ποντιακοί σύλλογοι και οργανώσεις για την Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από τα μέλη και τους φίλους της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Ένωσης Ποντίων Πιερίας)

Ο Νίκος Ασλανίδης με την σειρά του ανέφερε ότι «από αυτά τα τραγικά γεγονότα, έχουν διασωθεί χιλιάδες ιστορίες, οι οποίες επιβεβαιώνουν το αιματοκύλισμα των ορθόδοξων χριστιανικών πληθυσμών της Μαύρης Θάλασσας. Μία από τις μαρτυρίες που σώζονται αφορά τη φιλαρμονική ορχήστρα της Κερασούντας που αποτελούταν από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους μουσικούς, την οποία χρησιμοποιούσε ο μεγαλύτερος σφαγέας των Ελλήνων, το όργανο καταστροφής του Μουσταφά Κεμάλ, ο Τοπάλ Οσμάν». Επίσης αναφέρθηκε στο νέο βιβλίο του Μάρτυρες 100 χρόνια μετά… όπου είναι καταγεγραμμένες 40 μαρτυρίες ανθρώπων της πρώτης γενιάς.

Ο Νίκος Ασλανίδης κατά την διάρκεια της ομιλίας του (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Για την σημαντική συμβολή, του Νίκου Ασλανίδη, στην προβολή της Ιστορίας και πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού, μέσα από την πολυετή δημοσιογραφική του ιδιότητα, τιμήθηκε από την Ένωση Ποντίων Πιερίας. Την πλακέτα εκ μέρους του ΔΣ έδωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του συλλόγου Μενέλαος Τερζόπουλος και ο επί σειρά ετών πρώην ταμίας του συλλόγου Ισαάκ Ιορδανίδης.

Ο Νίκος Ασλανίδης κατά την βράβευσή του από το ΔΣ τηςΈνωσης Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Την εκδήλωση καθώς και τον ομιλητή παρουσίασε η Γενική Γραμματέας του συλλόγου Περιστέρα Πεΐδου. Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Βουλευτής Πιερίας Μπέτη Σκούφα και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.