ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μεγαλειώδης και συγκινητική η εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας στην Αίγινα (φωτο, βίντεο)
Μεγαλειώδης και συγκινητική η εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας στην Αίγινα (φωτο, βίντεο)
(Φωτ.: aeginaportal.gr)
28 Νοέ
0
Σχόλια

Μεγαλειώδης και συγκινητική η εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας στην Αίγινα (φωτο, βίντεο)

Μια άκρως μεγαλιώδης και συγκινητική, γεμάτη μνήμες για πολλούς, ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Αιγίνης, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, την περασμένη Κυριακή, στο δημοτικό θέατρο Αιγίνης και στην Μητρόπολη Αιγίνης με αφορμή την συμππλήρωση των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη Η Μπάντα. Ο δημιουργός της ταινίας που ήταν και προσκεκλημένος δήλωσε πριν την προβολή ότι «το 2019 συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το ντοκιμαντέρ αυτό βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Γιάννη Παπαδόπουλου, που ήταν μέλος της μπάντας του Δήμου Κερασούντας. Την περίοδο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η μπάντα αυτή “επιστρατεύτηκε” και έπαιζε εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Την αποτελούσαν 13 Έλληνες και τρεις Τούρκοι, οι οποίοι στο τέλος σφαγιάστηκαν. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος» και συνέχισε αναφερόμενος στο βιβλίο του Μάρτυρες 100 χρόνια μετά ότι πρόκειται για συνεντέυξεις από πρόσφυγες πρώτης γενιάς όπου «άλλες δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά, άλλες ακούστηκαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλες προβλήθηκαν στην τηλεόραση. Κοινός παρονομαστής είναι ο Πόντος και τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας»

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αίγινας, η συγκίνηση του κοινού σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν εμφανής.

Την εκδήλωση συντόνισε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας Ολυμπία Χαλδαίου, προλόγισε η πρόεδρος Φλώρα Αλυφαντή και χαιρέτησε ο δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών στους προσκεκλημένους και συγκλονιστικές ερμηνείες ποντιακών τραγουδιών από την «Εστουντιαντίνα» της Αίγινας.

Ύστερα μετέβησαν όλοι στην Μητρόπολη Αιγίνης όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τις 353.000 ψυχές που γενοκτονήθηκαν. Μετά την δοξολογία, τον λόγο πήρε ο συγγραφέας-εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Τερψίδης ο οποίος μέσα από τις πύρινες λέξεις που διάβαζε από το κείμενό του, συγκίνησε το πλήθος και το ταξίδεψε στο χρόνο και στην ιστορία.

Στην Μητρόπολη καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, βρισκόντουσαν 5 πυρριχιστές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, οι οποίοι έντυσαν όμορφα την ατμόσφαιρα που επικρατούσε και μετά το τέλος του μνημοσύνου και της ομιλίας, παρουσίασαν στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης τους χορούς διπάτ’ και σέρρα. Η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός του κόσμου που παρακολούθησε τους χορούς ήταν τόσο μεγάλη που μπήκαν κι εκείνοι στον χορό όπου όλοι μαζί χόρεψαν τικ’.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαίρη Κουκούλη, και Αντώνης Ντελής, ο Λιμενάρχης Αργύρης Φραγκούλης, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου. Τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ, Όμηρος Παχατουρίδης.

Πηγή: aeginaportal.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.