Παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα» και το βιβλίο «Μάρτυρες, 100 χρόνια μετά» του Ν. Ασλανίδη στον Πειραιά
Ο Νίκος Ασλανίδης με δάκρυα στα μάτια απευθύνεται στον κόσμο (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
04 Μάι
0
Σχόλια

Παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα» και το βιβλίο «Μάρτυρες, 100 χρόνια μετά» του Ν. Ασλανίδη στον Πειραιά

Την πρώτη προβολή στην Αττική του ντοκιμαντέρ Η μπάντα αλλά και την παρουσίαση του βιβλίου Μάρτυρες, 100 χρόνια μετά, του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Ασλανίδη, φιλοξένησε την Παρασκευή 19 Απριλίου η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας στην αίθουσα «Δαμιανός Ποιμενίδης» της ποντιακής στέγης.

Η ταινία έχει κατακτήσει δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Με δάκρυα στα μάτια ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Νίκος Ασλανίδης, αναρωτήθηκε πως μπορεί ανάμεσα στους παρευρισκόμενους να υπάρχει κάποιος που υποστηρίζει ότι δεν έγινε γενοκτονία στον Πόντο. «Διάβασε μία από τις σαράντα μαρτυρίες — ερώτημα με αφορμή τους αρνητές της γενοκτονίας και τις τελευταίες δηλώσεις Καιρίδη. Αν αυτό δεν είναι γενοκτονία τί είναι;», είπε. «Δεν βάλαμε ούτε και ένα “και” σε αυτό που θα δείτε. Είναι η ιστορική αλήθεια», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, και ακολούθως ο κόσμος που είχε κατακλύσει την αίθουσα παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ, το οποίο είχε θέμα πως βίωσε τη γενοκτονία η φιλαρμονική ορχήστρα της Κερασούντας, βασισμένο σε μαρτυρία ενός επιζόντα της, του Γιάννη Παπαδόπουλου.

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Νωρίτερα για το βιβλίο Μάρτυρες, 100 χρόνια μετά μίλησε η δρ λαογραφίας, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, η οποία διάβασε και αποσπάσματα από αυτό.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η γενική γραμματέας της Ένωσης, Χριστίνα Χαφουσίδου.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.