ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Οργή των Ποντίων για τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, Δημήτρη Καιρίδη — Μύθος η ποντιακή γενοκτονία, είπε — ΠΟΕ και ΠΟΠΣ ζητούν την αποπομπή του από τη ΝΔ (βίντεο)
Οργή των Ποντίων για τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, Δημήτρη Καιρίδη — Μύθος η ποντιακή γενοκτονία, είπε — ΠΟΕ και ΠΟΠΣ ζητούν την αποπομπή του από τη ΝΔ (βίντεο)
(Φωτ.: documentonews.gr)
12 Απρ
0
Σχόλια

Οργή των Ποντίων για τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, Δημήτρη Καιρίδη — Μύθος η ποντιακή γενοκτονία, είπε — ΠΟΕ και ΠΟΠΣ ζητούν την αποπομπή του από τη ΝΔ (βίντεο)

Θύελλα αντιδράσεων και οργής στην κοινωνία —και δη τους Ποντίους— έχουν προκαλέσει οι ανιστόρητες δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι μύθος η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Τη δήλωση αυτή έκανε στο δεύτερο σεμιναριακό μάθημα του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 5 Μαΐου 2018. Η εισήγηση του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Καιρίδη είχε τίτλο «Η Ελλάδα στον κόσμο — Μύθοι και αλήθειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (Κύπρος–Αιγαίο–Μακεδονικό)».

Πιο συγκεκριμένα είπε: «Τώρα πάμε στον τρίτο μύθο, ότι οι Έλληνες έχουμε υπάρξει θύματα εθνοκαθάρσεων, γενοκτονιών. Έχουμε κι έναν πολλαπλασιασμό των γενοκτονιών, και μια γενοκτολογία και γενοκτολαγνεία, που δεν την είχαμε. Ξαφνικά εμφανίζεται η ποντιακή γενοκτονία στα τέλη της δεκαετίας του 80′ για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Αποφασίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα, και στη συνέχεια η Βουλή των Ελλήνων, να αναγάγει τα δραματικά, τραγικά γεγονότα των Ελλήνων Ποντίων στη Μαύρη Θάλασσα, σε γενοκτονία»

Οι αντιδράσεις των ποντιακών ομοσπονδιών
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιαών Σωματείων: «Με αφορμή τη δημοσιοποίηση βίντεο, στο οποίο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, αποκαλεί “μύθο” τη γενοκτονία που υπέστησαν οι πρόγονοί μας, καλούμε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι μόνο να αποπέμψει τον εν λόγω από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αλλά και να τον διαγράψει άμεσα από τα μητρώα μελών του κόμματός του.

Οι κατάπτυστες, προκλητικές και ανιστόρητες αυτές δηλώσεις αποτελούν ύβρη για τον ποντιακό και εν γένει προσφυγικό ελληνισμό όπου γης.

Ενόψει της επικείμενης μαύρης επετείου για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους νεότουρκους, στέλνουμε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε, δια της ψήφου μας, σε οποιονδήποτε κατευθυνόμενο αρνητή της γενοκτονίας, που προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας, να μας εκπροσωπήσει στο εθνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: «Δεν αποτελεί έκπληξη η ύπαρξη ενός ακόμη αρνητή της Γενοκτονίας στο εγχώριο πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς ο ιστορικός αναθεωρητισμός εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε κάθε έκφανση του δημοσίου διαλόγου. Κοινή συνισταμένη βέβαια όλων των εκφράσεών του είναι η αποδόμηση ιστορικώς αποδεδειγμένων και αποδεκτών, από την συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, γεγονότων όπως η συντελεσθείσα Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των υπολοίπων Ελλήνων και χριστιανικών λαών της Ανατολής.

Ιδιαίτερα δε στο ζήτημα της Γενοκτονίας οι απόψεις των αρνητών-αναθεωρητών ταυτίζονται απόλυτα με τις απόψεις του βαθέως τουρκικού κράτους. Θεωρούμε πως ειδικά το έτος 2019, που έχει οριστεί ως εκατονταετία της Γενοκτονίας των προγόνων μας, η υποψηφιότητα αρνητών προσβάλει βάναυσα το σύνολο του ποντιακού ελληνισμού.

Προειδοποιούμε πως η αντίδραση του οργανωμένου ποντιακού χώρου θα αποτυπωθεί στις κάλπες. Απαιτούμε από όλα τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν άπαξ δια παντός την θέση τους πάνω στο ζήτημα της Γενοκτονίας. Ειδικά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στο ψηφοδέλτιο της οποίας έχει συμπεριληφθεί ο αρνητής κ. Καιρίδης, απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της προσβολής και την αποπομπή του.

Δηλώνουμε δε πως θα στεκόμαστε απέναντι σε κάθε αρνητή. Πεποίθησή μας είναι πως σε μία σύγχρονη δημοκρατία δεν έχει θέση σε κανένα κόμμα οποιοσδήποτε αρνείται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Το μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Κωνταντίνος Φωτιάδης: «Δημήτρης Καιρίδης: Ο Άιχμαν του ποντιακού ελληνισμού»
Την δική του απάντηση στον υποψήφιο ευρωβουλευτή δίνει ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

«Οι κραυγές των 353.000 άφωνων νεκρών μας, εκατό χρόνια μετά, περιμένοντας την ανάσταση μέσα από τον αγώνα της δικαίωσης και διεθνούς αναγνώρισης, ξανασταυρώνονται και ξαναζούν τις εφιαλτικές σκηνές της γενοκτονικής περιόδου 1916-1922. Αυτή τη φορά ο εχθρός είναι υποτίθεται σάρκα από τη σάρκα μας, ένας Πόντιος τρίτης γενιάς από την Καβάλα, ένας πραγματικός εφιάλτης, επικίνδυνος, γιατί διαθέτει επιστημονικές περγαμηνές, τις οποίες τα τουρκικά εργαστήρια πλαστογράφησης των ιστορικών γεγονότων θα τα αξιοποιούν, για να κερδίζουν τις εντυπώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια για την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας.

Αναρωτιέμαι, μίλησε ποτέ με τους γονείς του πόσα θύματα είχαν στη οικογένειά τους την περίοδο της ποντιακής γενοκτονίας, γιατί στατιστικά δεν υπήρχε ούτε μία οικογένεια χωρίς πολλά θύματα. Ποιες έρευνες έκανε για να καταλήξει στην ανιστόρητη και άκρως επικίνδυνη τοποθέτησή του. Αναρωτιέμαι ακόμη, πως μπόρεσε μέσα σε λίγα χρόνια να έχει τόση γρήγορη πανεπιστημιακή εξέλιξη, γιατί όταν ήμουν πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα και ήταν υποψήφιος λέκτορας δεν επιλέχθηκε για τη θέση εκείνη. Ποιοι κομματικοί μηχανισμοί λειτούργησαν μετά και τον βρίσκουμε σε λίγα χρόνια καθηγητή σε δύο πανεπιστήμια;

Φέτος που όλος ο ποντιακός ελληνισμός, σε όλο τον πλανήτη, διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας και έχουμε λαμπρά αποτελέσματα, είδαμε στο FB και ακούσαμε τη βέβηλη δήλωσή του, μαζί με άλλες ανιστόρητες για επιστήμονα τοποθετήσεις των ελληνοτουρκικών μας θεμάτων και των ελληνοελληνικών σχέσεων.

Το τουρκικό κράτος έχει πλέον στην Ελλάδα τον καλύτερο συνήγορό του.

Η Νέα Δημοκρατία, μετά τις δηλώσεις αυτές έχει το δικαίωμα να τον κρατά στους κόλπους της; Πιστεύω ότι ο ποντιακός, αλλά και ο υπόλοιπος ελληνισμός θα αντιδράσει άμεσα. Ο κύριος αυτός δε μπορεί να διδάσκει σε ελληνικά πανεπιστήμια τις τουρκικές γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές θέσεις. Η Πολιτεία οφείλει να ερευνήσει αν στους κόλπους της έχουν διεισδύσει επικίνδυνα καρκινώματα, που επιβουλεύονται την ασφάλεια της χώρας μας. Περιμένω επίσης να δω πως θα αντιδράσει ο οργανωμένος ποντιακός χώρος. Αυτή είναι η πρώτη δήλωσή μου. Θα περιμένω να δω θα αντιδράσει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Η τιμή στον τιμημένον».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.